Tisza-tó élmények

Kutyabarát programok, látnivalók és szálláshelyek a Tisza-tónál

A kutyádat se hagyd ki a Tisza-tavi kirándulásból! Összegyűjtöttük, milyen kutyabarát látnivalók, programok, szálláshelyek várnak a Tisza-tónál!

A Tisza-tó bizony kutyabarát! Szerkesztőségünk a Facebook oldalunk közösségének erejével gyűjtötte össze, milyen kutyabarát programok, látnivalók és szálláshelyek várnak benneteket a Tisza-tónál!

Tiszafüredi kutyabarát programok

Mancsos Pancsoló kutyastrand

A tiszafüredi kutyastrandot a Morotva Kerékpáros félsziget kikötők felöli oldalán találod meg. A strandot kerítés védi attól, hogy elszökjenek a kutyák, így biztonságosan játszahatnak bent. A tiszafüredi kutyastrandról itt írtunk korábban.

A strandon agility pálya található a kutyáknak, emellett árnyékot adó fák és bokrok, valamint padok, asztalok, a gazdiknak öltöző és természetesen kuka is megtalálható.

Helyszín: Tiszafüred, Morotva Kerékpáros Félsziget
Nyitvatartás: egész évben
Elérhetőség: Tiszafüredi Kutyabarát Strand Facebook oldal

Tiszavirág Ártéri Sétaút és Tanösvény

A Tiszavirág Ártéri Sétaúti és Tansövény a Tisza-tó egyik legkedveltebb tanösvénye, ahol egy kellemes sétával egybekötve ismerheted meg a tó állat- és növényvilágát. A tanösvényt a Tiszán csónakkal átkelve érheted el, ahol mintegy 3 km hosszan kalandozhatsz az ártéri erdőben egészen a varázslatos Göbe-tó partjáig.

Innen nyílik az Örvényi Pákász Tanösvény is, ami egy igazi láptúra. Ezen a tansövényen a pákászok életét ismerheted meg. Ha kutyával jönnél be ide, akkor tudd, hogy ez a rész bizony egész évben sáros!

Helyszín: Tiszaörvény, Szabics Kikötő és Szabadidőpart
Nyitvatartás: egész évben, kivéve árvízkor
Elérhetőség: Szabics Kikötő

Tisza-tavi Lovaskocsizás

Akár kutyával is felülhetsz a lovaskocsira és megismerheted az igazi, hamisítatlan alföldi életérzést! A tapasztalt kocsisok gyönyörű lovakkal: Mollival, Szellővel és Vitézzel várnak benneteket!

Elérhetőség: Tisza-tavi Lovaskocsizás
Telefonszám: 30/608-9858

Egyek-Pusztakócsi Mocsarak bemutatóterület

Csupán néhány kilométerre található Tiszafüredtől az Egyek-pusztakócsi mocsarak világa. Megtekintésére érdemes egy napot szánni. Aki a Hortobágy adta szabadságot szeretné átélni, elidőzni a „kis Tisza-tónak” is nevezhető Fekete-réti mocsárnál vagy megismerni a madárrepatriáló telep munkáját, annak érdemes szendvicsekkel és innivalóval felszerelkezve megcélozni ezt a talán kevésbé ismert, de annál csodálatosabb helyet.

Helyszín: Hortobágy
Nyitvatartás: egész évben, de bejelentkezés alapján látogatóható
Elérhetőség: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Tiszafüredi kutyabarát túravezetők

Valamennyi túravezető szívesen látja a kutyákat is, érdemes előre jelezni nekik, hogy lenne egy plusz utas is a csónakban. Arra mindenképp figyeljünk, hogy a kutyánk nem-e fél a csónakban!

Állatorvos Tiszafüreden

Dr. Koska Hedvig és Dr. Koska Gábor állatorvosok
Cím: 5350, Tiszafüred, Csillag út 10.
Tel.: +36 (30) 945 4101
e-mail: info@drkoska.hu
Kisállatgyógyászati rendelés: H-Sz-P: 17.00-18.00
Telefonos elérhetőség: minden hétköznap 9:00 – 17:00
Web: www.drkoska.hu
Facebook: Tiszafüredi Állatorvosi Rendelő

Tiszafüredi kutyabarát szálláshelyek

Az alábbi tiszafüredi kutyabarát szálláshelyek várnak a Tisza-tónál.

Tiszafüredi kutyabarát éttermek, helyek

Kutyabarát programok látnivalók és szálláshelyek a Tisza-tónál itt még korántsem ér véget! Görgess még a folytatáshoz!

 

Poroszlói kutyabarát programok

Poroszlói pallóutak

Az idén megnyitott poroszlói pallóutak mindegyike kutyával is járható. Az utaknak köszönhetően olyan helyekre is besétálhatunk, ami eddig szárazföldről nem volt megközelíthető. A pallóutakat közvetlenül a vízpart mellett lehet megtalálni.

Fotó: Héja Milán Tamás / I Love Tisza-tó

Vízről megközelíthető kilátók

A Küszvágó csér, a Fattyúszerkő és a Bölömbika kilátó mind vízi úton megközelíthető és ha túravezetővel vagy csónakkal indultok útnak, akkor a kutyák is felmehetnek rájuk. A kilátók nemcsak Poroszlóról, hanem Tiszafüredről is megközelíhetőek.

Poroszlói kutyabarát éttermek, helyek

Poroszlói kutyabarát szálláshelyek

 

Sarudi kutyabarát programok

Kalandpart Ebstrand

A kutyák számára leválasztottak egy részt a sarudi Élményfalu Kalandpartjának a strandjából, ami kutyastrandként funkcionál. Az EbPart homokos partján szaladgálhatnak a kutyusok és akár még a gazdik is bemehetnek velük a vízbe. Emellett az Élményfalu valamennyi látnivalója kutyabarát.

Sarudi kutyabarát éttermek, helyek

Sarudi kutyabarát szálláshelyek

 

Tiszanánai kutyabarát programok, szálláshelyek

Tiszanána kutyabarát helyei közül a kempinget és a kikötőt említenénk meg, emellett a négylábúakat is szeretettel várják a Toscana Apartmanban és a Bendegúz Vendégházban.

 

Kiskörei kutyabarát programok

Kiskörei vízlépcső

A Tisza-tavat felduzzasztó kiskörei vízlépcső a Tisza-tó szíve is egyben. Ahhoz, hogy legyen öntözővíz és vízkészlet, illetve vízisportra és turizmusra megfelelő legyen a tározó, elengedhetetlen egy vízlépcső. Csak ennek segítségével lehet előállítani a duzzasztást, hogy megfelelő szintre emelkedjen a tó vize. A Kiskörei Vízlépcsőn dolgozók elődei pontosan megtervezték, hogy mikor és mennyi vizet szabad duzzasztani és mikor, mennyit kell leengedni ahhoz, hogy megfelelő vízszinten lehessen tartani a tározót.

Vízlépcső Kiskörén

Kiskörei Hallépcső

Mivel a tó vízszintje és a Tisza között akár 10 méteres különbség is lehet, ezért egy átjáró kiépítésére volt szükség a halak számára. A Kiskörei Hallépcsőt a Komplex Tisza-tó projekt keretén belül építették, európai példák alapján. Ez lett a kontinens legnagyobb hallépcsője a maga közel másfél kilométeres hosszúságával. A vízlépcsőt megkerülve összeköti a tavat az alsó folyószakasszal még akkor is, ha a kettő között akár 10 méteres különbség is van.

300 éves fa

A szerelmesek fájának is lehetne hívni a kiskörei 300 éves fát, hiszen egy helyi legenda szerint, ha egy szerelmespár megcsókolja alatta egymást, akkor az örökre együtt marad. A fa szinte valóban ennyi idős, hiszen a kétezres évek elején, egy felmérés alapján ezt a megállapítást tették a szakemberek. A fát a Kiskörei Tisza-híd után, a Tisza gátjának kiskörei oldalán, egy gátőrház közelében kell keresni. Fajtáját tekintve ez is kocsányos tölgy. Törzsének kerülete: 6 m, átmérője: 1,3 m, magassága: 30 m.

Kiskörei kutyabarát éttermek, szálláshelyek

 

Abádszalóki kutyabarát programok

Telekháti-sziget

Ha Abádszalókról indulsz el Tiszaderzs felé, akkor a gát bal oldalán egy kis hídként szolgáló zsilipet találsz, mellette kis házikóval. Ha már csak a gátról nézel át a víz felőli oldalra, egy rejtett csodavilágra bukkansz. A Telekhátnak nevezett terület a horgászok által kedvelt rész, amit sűrű ártéri erdő borít és kitaposott ösvénye megannyi érdekességet rejt.

A Telekháti sziget több kilométer hosszan nyúlik el. Az egyik oldalát az élő Tisza, míg a másikat a tározó által elöntött terület nyaldossa. Egy kis gáton lehet bejutni a sűrűjébe a kitaposott utat követve a felénk magasodó, belógó fák között sétálva. Amikor a tározó munkálatait az 1960-as években előkészítették, itt is folytattak régészeti feltárásokat és lelőhelyként tartják számon.

TulipGarden Tisza-tó

Több százezer tulipán virágzik Abádszalók és Kunhegyes között a TulipGarden Tisza-tó kertjében minden tavasszal, ahova a kutyákat is beengedik, sőt szeretettel látják!

Abádszalóki kutyabarát szálláshelyek

 

Tiszaderzsi kutyabarát programok

Romtemplom

A település régmúltját idézi az 1200-as évekhez kapcsolódó kert és a benne lévő román stílusú domonkos-rendi Mária-templomrom. A homlokfal íves kapuja és az északi fal kis része őrzi az Árpád-kori téglaépítészet emlékét. A templomnak épült téglaépületet a feljegyzések szerint az 1706-os Rabutin-féle hadjárat idején égették fel. Egy helyi legenda szerint a Borbély-kúriát és a templomot egy alagút köti össze. Hogy ez igaz-e vagy sem, a helyiek se tudják, de többen gyanakszanak arra, hogy valós lehet…

Cserőköz

A Cserőköz Tiszaderzs északi részén elhelyezkedő terület, amit a Cserőközi Holt-Tisza ölel. A holtág által határolt terület jelenlegi képe a Tisza szabályozása során, 1865-ben végrehajtott átmetszéssel keletkezett. Az átvágás után fokozatosan visszahúzódott a víz a belső területről és a feltöltődött részeken legelők, szántók gyümölcsösök és erdők váltották egymást. A tiszaderzsi hagyomány úgy tartja, hogy a török, tatár, labanc elől idemenekítették az asszonyokat, gyerekeket, hiszen az ingoványos területen csak a helyiek ismerték a járást.

Tisza-tavi Levendulás

A Tisza-tavi Levendulás természetesen az év 365 napján nem, csupán a levendulák virágzásakor, általában június környékén látogatható. Az első töveket 2019-ben ültette el az önkormányzat, és jelenleg 1700 nm-en közel 6000 tő palánta várja a látogatókat. Álalában június végén Levendula Fesztivált is tartanak, ahol különféle programokkal várják a betérőket.

Tiszaderzsi kutyabarát szálláshelyek

 

1 hozzászólás

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Discover more from I Love Tisza-tó

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading