fbpx
Egyéb

Tiszavirág Ártéri Sétaút és Tanösvény

A Tiszavirág Ártéri Sétaúti és Tansövény a Tisza-tó egyik legkedveltebb tanösvénye, ahol egy kellemes sétával egybekötve ismerheted meg a tó állat- és növényvilágát.
Az I love Tisza-tó magazinunk 2018-as, nyári lapszámában a Tisza-tó környéki túrautakat teszteltük. Ha lemaradtál volna a magazinról -ami valószínű, mert hamar elkapkodták-, akkor sincs semmi gond, mert most megosztjuk veled!

 

KELL április

 

A Tiszafüredhez tartozó, régi történelmi múlttal bíró Tiszaörvényen működik a Szabics Kikötő és Szabadidőpart, ami a Tisza, így a Tisza-tónak is a legnagyobb kikötője. A kikötői szolgáltatásokon és a vízi ökotúrákon kívül két tanösvényt is üzemeltetnek a Tisza-tó nagy kiterjedésű szárazulatán, a tó Poroszlói-medencéjében.

A Tiszavirág Ártéri Sétaút és Tanösvény a Tisza-tó élővilágát és a névadó kérészfajt mutatja be. Az Örvényi Pákász Tanösvény, inkább kultúrtörténeti, így a pákászok világát tárja elénk.
Mindkét tanösvény a Hortobágyi Nemzeti Park területén található. A két tanösvény túravezetővel és önállóan is egész évben látogatható.

csónaktúra

A Sétaútra csónakkal viszik át vendégeiket a Tiszán. A mesterségesen kialakított csatorna és a folyó között egy sólyapálya található, ami 2006-ban létesült, hogy a horgászok be tudjanak jutni a tározóra, amikor az öblítő csatornák zsilipjei még zárva vannak. Egy év elteltével ezen a védett, belső öbölként funkcionáló csatornán olyan gazdag növényvilág alakult ki, hogy a horgászturizmus helyett a Szabics Kikötő egy természetismereti tanösvény létrehozásába kezdett. A túraút és az információs táblák kialakításában számos szakember vett részt, melynek eredményeként egy egyedülálló tanösvény keletkezett. Az erdei sétány 2011-ben elnyerte „Az Év ökoturisztikai létesítménye” címet.

DSCF9882

Bemutatásra kerül a csatorna partján számos fás- és lágyszárú növény. Három nyelvű, fényképekkel és illusztrációkkal gazdagon tarkított nagyméretű információs táblák kísérnek minket végig a tanösvény mentén, így azok is megismerhetik a tiszavirág életét, akik nem június közepén érkeznek ide a kérészek rajzására.

hajnalpír lepke

A Tiszán régen hajómalmokkal őrölték a gabonát. A kikötőben egy vízhajtású fűrészmalom, majd zsindelykészítő putrus működött, ezért a tanösvényen egy malomkerék is elhelyezésre került, amelyen több fényképes tábla található, amik a Tisza-tó vízi élővilágát mutatják be.
Az ártéri puhafás ligeterdő széles ösvényén sétálva egy másik kétoldalas interaktív tábla az ártéri erdő élőlényeit hivatott bemutatni.

Az utunk során két ártéri fokon átívelő hídon is átkelünk, amikről ha szerencsénk van bakcsót és fekete gólyát is láthatunk. A fokoknál réti füzény, gyilkos csomorika, mocsári nőszirom kerül a látogatók szeme elé.

DSCF0111

A Göbe-tó partján nyári tőzikék nyílnak, míg a tavon tündérrózsák százai virágzanak. Itt négyoldalas, forgatható interaktív táblát találunk a Göbe különleges élőlényeiről.

A sétaút pihenőiben az elfeledett tiszai mesterségek is bemutatásra kerülnek.

Az érdeklődők megismerhetik a gyékényből készült eszközöket és a vesszőkosár készítésének egyes fázisait. A teknővájó cigányok állomásánál a teknőkészítés folyamataiba nyerhetünk betekintést. A kubikos kunyhónál a folyamszabályozáskor jelentős szerepet játszó kubikosok mindennapi élete elevenedik meg.

halászkunyhó

Az ősi mesterségeink közül az egyik legjelentősebb múlttal bír a halászat. A Tisza-tó gyöngyszeménél, a Göbe-tónál van a halászati bemutatóhely, ami egyben a Tiszavirág Ártéri Sétaút és Tanösvény utolsó állomása is. A kristálytiszta vízű belső tó partján lévő halászkunyhónál számos halászati eszközt mutatnak be, amikkel a régi idők embere halászott.

A Göbe partján evezős csónakok állnak a vendégek rendelkezésére, amikkel közelebb kerülhetnek a tó páratlan madárvilágához. A tanösvény hossza 4 km hosszú és a családok akár kutyájukat is magukkal hozhatják. Több órát is el lehet tölteni a területen, de kényelmes sétával 2-3 óra alatt az egész bejárható.

 

Ha tetszik a tanösvény, érdeklődj az alábbi elérhetőségeken:

www.szabicskikoto.hu
Tel.: +36 70 364 1890
E-mail: info@szabicskikoto.hu
http://www.facebook.com/Tiszavirag

3 hozzászólás

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: