fbpx
Összes téma Tisza-tó élmények

Láptúra a Tisza-tónál: az Örvényi Pákász Tanösvény

Tudjátok, hogy kik azok a pákászok és honnan kapták a nevüket? Hallottatok már a Tisza menti pákászat hagyományairól? Vajon hogyan szerezték az ősi vízi világ lakói az élelmüket, hogyan közlekedtek az ingoványokon, hol laktak, hogyan élték mindennapjaikat? Mindezekre a kérdésekre választ kaphattok, ha végigjárjátok a Göbe vízi világába vezető tanösvényt.

A Szabics Kikötő Tiszavirág Ártéri Sétaútjának felénél ágazik le az előbbinél még vadregényesebb és kalandosabb, egy kilométer hosszú Örvényi Pákász Tanösvény.

Leteszteltük: Tiszavirág Ártéri Sétaút és Tanösvény

Itt egy csizmaszárítóról gumicsizmát választhatunk, majd egy kötélpálya segítségével egy ladikba szállva áthúzhatjuk magunkat a Göbe egyik ágán a túlpartra és egy mocsaras, ártéri fűzfás ligeterdőbe kerülünk.

thúzó csónak

Ha az átkelésnél szemfülesek vagyunk, észrevehetjük a világ legkisebb virágzó növényét, gyökértelen vízidarát, amely a Tisza-tavon csak itt található meg.

A túlpartra érve jó szolgálatot tesznek a „bukdácsoló botok” amelyekkel kitapogatható, hogy merre, milyen mély a láp, hová érdemes lépni.

A néhol vízen, néhol szárazföldön kanyargó Örvényi Pákász Tanösvény tizenkét állomáson keresztül tizenkét témakörre bontva mutatja be a Tisza menti pákászat hagyományait. Minden állomás újabb ismeretekkel szolgál a természettel harmonikusan együtt élő pákász mesterségéről. A pákász jól ismerte az őt körülvevő növényvilágot. Tudta, hogy az egyes növények mely részei ehetők, melyek mérgezők, és azt is, hogy az év vagy a nap mely szakában, és hogyan kell őket begyűjteni.

A Tisza vízi világának megismerését az állomásokon elhelyezett ismertető táblák segítik, amelyek az egykori pákászélet mindennapi életünkhöz kapcsolódó üzeneteire is felhívják a figyelmet.

P1050375

Az ártéri labirintusban barangolók a természet adta élmények sokaságából is csemegézhetnek. A ritka harasztok közül felfedezhetünk a rucaörömöt, a mocsári zsurlót, a szálkás pajzsikát és egy igazi különlegességet, a kígyónyelv páfrányt is. Vaddisznótúrásokat, nyest-, és borzkotorékokat kerülgethetünk az út során, egyébiránt harkályok dobolásától, különböző cinegék, nádiposzáták énekétől hangos a tanösvény.

A tizenkét állomás felkeresése során számos érdekes kalandban lehet részünk: lábunkra húzva az Örvényi Pákász hétmérföldes csizmáját, kipróbálhatjuk a lápjárást, készíthetünk nádsípot, célba dobhatunk sárgolyóval, játszhatunk csontcsikóval. Az állomás információs táblái mellett a pákászok fűzfavesszőből készített használati tárgyaival, halászati eszközeivel, csapdáival ismerkedhetünk meg, kézbe is vehetjük ezeket a munkaeszközöket.

DSCF9960

Az egyszemélyes csapás hol szárazabb, hol vizesebb részen, hol pallóúton vezet, s közben találkozhatunk billenő deszkával, kidőlt fákkal, az út vége felé magaslessel, amiről páratlan kilátás nyílik a Göbe tündérrózsával teli vizére.

A területet, ha szakvezetővel járjuk végig, akkor betekintést nyerhetünk a különböző túlélési praktikákba az ártéri környezetben.

A pákászok a természet terhelhetőségét nem meghaladva éltek a vadonban, mely rövid időn belül visszanyerte gazdagságát, s újra megélhetést biztosított számukra. A kérdés már csak az, hogy ajon mi is tudunk a természettel ilyen fenntartható módon együtt élni…

 

Látogass el Karcagra is, a Lombkorona sétányra:

A Tisza-tótól nem messze lombok közt is sétálhatsz!

 

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d