A Tisza-tó emberei Tisza-tó élmények

Tiszai szemétből készít ajándéktárgyakat az abádszalóki Telekes Attila

Az abádszalóki Telekes Attila a Tisza-tó egyik legizgalmasabb projektjét tudhatja magáénak és egyben egy kisebb megoldást is talált a tiszai szemét újrahasznosítására. A folyóból kihalászott szemetet otthoni műhelyében dolgozza fel és új életet lehel beléjük: tollakká és más használati tárgyakká alakítja, aminek az eladásából befolyt összeget a szőke folyónk megtisztítására fordít. Sztorija ennél azért több, így hadd mutassuk be őt és projektjét!

A tiszai szemétről

Mielőtt átadnánk Attilának a szót, érdemes egy kisebb helyzetelemzéssel kezdeni a cikkünket. Az ide érkező turisták sokszor szemetes tavat látnak, ami korántsem a helyiek műve. A szemét nagy része Kárpátaljáról érkezik, ahol hatalmas tömbökben áll a Tisza vízgyűjtőjén a hulladék, ami csak arra vár, hogy egy nagyobb áradás elmossa.

A szemét útjáról és arról, hogy miért érkezik ennyi hulladék a Tiszán, Ljasuk Dimitry tiszafüredi származású filmes, környezetvédelmi aktivista készített filmet A Tisza nevében címmel. Ez a rengeteg szemét a kiskörei vízlépcsőig megy, vagy szétterül fentebb az ártereken. Minden évben kihalássza a vízügy, akikhez a PET Kupa is csatlakozott folyómentő akcióikkal.

2018-ban Kiskörén rekordmennyiségű szemét torlódott fel az erőmű előtt.

Természetesen azt is meg kell jegyezni, hogy nemcsak határainkon túli, hanem határainkon belüli szemetet is jócskán találni közöttük… Azért, hogy ne terüljön szét az ártereken vagy ne haladjon végig a Tiszán, a vízügy és a PET Kupa Vásárosnaménynál úszókotrókkal próbálja az elmúlt években feltartóztatni a szemetet.

Azt sem szabad elhanyagolni, hogy a kihalászott szeméttel mi lesz: természetesen szelektíven gyűjtve újra fel lesz használva, ám az abádszalóki Telekes Attila más oldalról közelítette meg a kérdést és összekötötte a hobbiját a Tisza megtisztításával.

Attila, a startup folyómentő

Alapvetően informatikus vagyok és így érthetően mindig érdekeltek a gépek és a rendszerek, emellett nagyon szeretek rajzolni, tetováltam is korábban, sőt mi több Tisza-tavi srácként a tó is hatalmas szenvedélyem. Néhány éve hobbiból elkezdtem pólónyomással foglalkozni, hiszen már régóta vágyok egy saját pólómárkára. Ez adta meg a kulcsát annak, hogyan tudom ezt a három dolgot úgy vegyíteni, hogy az a világ számára is hasznos legyen – válaszolta Attila, amikor a startról kérdeztük.

Telekes Attila (jobbra) és Ljasuk DImitry Attila River és Lake márkájú pólójában

A hosszú éveken át tartó ötletelés alatt rengeteg pólóanyagot próbált ki, tesztelt és sokat tanult, de mindig úgy érezte, szeretne egy kis pluszt beletenni és szeretne többet adni. És kinek másnak tudna, mint abádszalókiként a Tiszának…

– Ugyebár a Tisza-tó egyszerre folyó és tó is, így a márkám a River és Lake nevet kapta, ami a folyóra és a tóra utal. A RIVER mintám tépett, színes papírokból épül fel, a LAKE grafikám pedig a Tisza-tavi naplementét jeleníti meg. Nem csupán egy ruhamárkába szerettem volna becsomagolni a Tisza-tavat, hanem egy jó ügy mellé is szerettem volna állni, ami a Tisza-tó tisztán tartása. Sajnálattal látom, hogy az elmúlt években egyre több szeméttel van tele, így amikor megláttam Ljasuk Dimitry: A Tisza nevében című filmjében a kárpátaljai hulladékgyűjtést szervező Viktor Bucsinszky történetét, egyből tudtam, hogy minden eladott pólóból 500 Ft-ot fogok adományozni, hogy támogassam a munkáját – mesélte Attila.

Időközben összeismerkedett Viktorral is, aki nagyon hálás volt a felajánlásért. Ahogy teltek a hónapok egy másik remek lehetőségbe botlott Attila, amit szintén nem hagyhatott ki.

Ez nem más, mint a Made in Tisza-tó névre keresztelt termékek, amelyek alapanyagát a Tiszából kiszedett hulladékból készíti. Minden eladott toll árának harmadát Viktor projektjének adományozza, amivel így egy napi bérét fedezi annak, aki a Tisza vízgyűjtőjét tisztítja meg a szeméttől.

– Létezik olyan technológia, amivel a műanyagot bárki otthon is újra tudja hasznosítani, ebbe vágtam bele én is. A PET palackot csíkokra vágom, majd ezekből a 3D nyomtatásra megfelelő anyagot állítok elő és így gyártom le a használati tárgyaimat. Először tollakat és kulcstartót készítettem a kupakok HDPE anyagából – magyarázta.

A tavirózsa névre keresztelt toll

A kupakokat présgép segítségével megolvasztja és összehajtogatja, majd csavarással márvány hatást ad neki. A még meleg anyagot hasábbá préseli egy fa formában, satuval.

Mennyi minden kell egy műanyag toll létrehozásához

Megmunkálás (fúrás, esztergálás, fényezés) után tollszerkezetet tesz bele és felfényezi. Négyféle színkombinációban készít tollakat:

  • Tiszapart – zöld, fekete, kék kupakokból
  • Naplemente – sárga, piros, fehér kupakokból és egyéb anyagokból
  • Tisza – világoskék, fehér kupakokból és egyéb anyagokból
  • Tavirózsa – rózsaszín, fehér kupakokból és egyéb anyagokból

Hogyan készül egy ilyen toll?

Jön a nagy kérdés. Egy palack feldolgozásával 1-2 db kulcstartót lehet készíteni, 30 db kupakból pedig egy tollat. A folyamat időigényes, így tömeggyártásra valószínűleg nem alkalmas, arra viszont remek, hogy ezzel is hozzá lehet járulni a Tisza tisztántartásához.

Attila tiszai szemétből készült újrahasznosított termékeit ide kattintva érhetitek el:

Log in or sign up to view

See posts, photos and more on Facebook.

 

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Discover more from I Love Tisza-tó

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading