Tisza-tó élmények Összes téma

Megnéznéd a tiszavirágzást? Akkor ezeket a szabályokat tartsd be!

Több tízezer ember látogat el a tiszavirágzásra, erre a páratlan és ritka természeti csoda megtekintésére a Tisza partjaira. Van, aki túravezető segítségét kéri a kérészek megtekintéséhez, míg mások maguk vágnak bele a túrába. Bármelyikre is esik a váalsztás, az alábbi szabályokat kell betartani, hogy később is láthassuk násztáncukat.

Mint minden természetjárás során, a kérészrajzás megtekintésekor is vannak természetvédelmi szabályok, amit be kell tartanunk. A természet tisztelete mindig meghálája az odafigyelést. Az Aktív Magyarország nemrégiben ezzel kapcsolatban közzétett egy szatirikus videót, amelyben bemutatja, hogyan válhat valakiből a világ legrosszabb turistája:

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság közleményt adott ki a kérészrajzással kapcsolatban, amelyben összefoglalja, milyen szabályokat kell betartanunk. A kérészek természetvédelmi értéke egyébként  egyedenként 10.000Ft, így aki kárt tesz bennük vagy elpusztítja őket, komoly büntetésre számíthat.

A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság a korábbi évekhez hasonlóan, a 2021-es évben is kiemelt figyelmet fordít a Tisza-folyó élővilágának védelmére, különösen a védett fajokra.

– írják.

A tiszavirágnézés szabályai

  • A természet védelméről szóló törvény alapján tilos a védett állatfajok egyedének elpusztítása, illetve az élő és az elhullott egyedek gyűjtése is.
  • Szabálysértést követ el és százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható az, aki védett élő szervezet egyedét jogellenesen elpusztítja.
  • Amennyiben az elkövető a rovarok telepét károsítja meg, ebben az esetben természetkárosítás bűncselekményt is elkövetheti, ugyanúgy akkor is, ha jelentős mennyiségű egyedet gyűjt.
  • Szintén büntetőjogi kategória az is, ha a rajzásba az elkövető kisgéphajóval szándékosan belehajt, és megzavarja, elpusztítja a kérészeket.
  • A védett állatfaj egyedeinek gyűjtéséhez, befogásához, elejtéséhez, birtokban tartásához a felügyelőség engedélye szükséges.

A rendőrség is jelen van a kérészrajzáskor

A cselekmények megelőzése céljából a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság állománya az illetékességi területén folyamatos adatgyűjtést végez arra vonatkozóan, hogy mikor várható a kérészek tömeges rajzása.

Ezen időszakban fokozott ellenőrzést végeznek a kapitányság illetékességi területén a természetvédelmi őrökkel, a polgárőrség vízi tagozatával és a halászati őrökkel – közölték.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Discover more from I Love Tisza-tó

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading