fbpx
Tisza-tó élmények Összes téma

Elkezdődhetett a tiszavirágok rajzása a Tisza-tavon, egyre többet látni!

Június 26-án, szombaton több túravezető és látogató is láthatott tiszavirágot a Tisza-tó Tisza-szakaszán. A rajzás beindulni látszik, remélhetőleg vasárnap este is feltűnnek.

Mint ahogy azt már korábban írtuk, június utolsó előtti hétvégéjén többen láthattak szakaszosan, rajokban tiszavirágokat a Tisza-tó Tisza-szakaszán, de a számuk a héten lecsökkent. Akkor több túravezető is abban bízott, hogy a héten beindul a rajzás, ami látszólag június utolsó szombatján valósult meg.

Nem lehet előre megjósolni, mikor lesz rajzás, hiszen több tényező, mint a légnyomás, a vízállás, a hőmérséklet, sőt a folyó tisztasága is közrejátszik. Szombaton többen is láttak tiszavirágokat, sőt még tiszavirágnéző túrák is indulnak mindezek fényében. Sok túravezető reméli, hogy ma este már a videón látható rajzásban lesz részünk.

Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfrissebb, azaz szombat esti észleléseket és azokat a túravezetőket, akik indítanak ilyen túrákat. Kiemelnénk még egyszer, hogy a cikkünk azért íródott feltételes módban, hiszen a rajzást előre senki, még a legtapasztalabb szakemberek sem tudják előre, biztosra megjósolni. Kérjük, ennek fényében tervezzék a ma estét!

A tiszafüredi bázisú Tisza-tavi túra vasárnap estére már tiszavirágfigyelő túrákat indít:

 

A szintén tiszafüredi székhelyű Élménytúra a Tisza-tavon és beszámolt egy kisebb rajzásról:

 

A tiszafüredi Albatorsz kikötő is indít túrákat:

 

Aki kicsit távolabb van a Tisza-tótól, az akár Nagykörűbe is ellátogathat, ahol szombat este tízezres nagyságrendben rajzottak a kérészek a Tiszavilág ÖKOTÚRÁK túravezetője, Rimóczi Árpád észlelése alapján. Mint bejegyzésében írta, mára olyan rajzást várnak, mint az alábbi videóban látható tavalyi:

 

Tiszaderzsi túrák

Csónaktúrák a déli Tisza-tó térségében

Már a néhány, szakaszosan megjelenő tiszavirágok megtekintéséért most is lehet keresni a tiszaderzsi Kárász Kikötőből induló csónaktúravezetőt, aki cikkünk megjelenéséig még hivatalos eseményt nem tett közzé, de várja az érdeklődőket.

Poroszlói túrák

Tisza-tavi Vízitúrák

Amint több kérész jelenik meg a Kis-Tiszán és a Tiszán, érdemes poroszlói indulású túráira jelentkezni. A tömeges megjelenésről Facebook oldalán fog beszámolni, illetve időpontot is ott lehet foglalni.

Log In or Sign Up to View

See posts, photos and more on Facebook.

Tiszafüredi túrák

Szabics Kikötő és Szabadidőpart

A tiszaörvényen található Szabics Kikötő az élő Tisza mellett van és amint több kérész jelenik meg, indulni fognak túrák, erről a Facebook oldalukon fognak beszámolni. Ahogy Szabics Gábor, a kikötő vezetője elmondta, érdemes “ugrásra készen” várni az eseményt, hiszen a kérészek rajzás egyik pillanatról a másikra történik és a túrákat is aznapra vagy másnap estére tudják meghirdetni.

Log In or Sign Up to View

See posts, photos and more on Facebook.

Albatrosz Kikötő

Már a Facebook oldalukon meghirdették a túrájukat! Mint írták, június 22. keddtől 18:30-tól indul első túrájuk, ami körülbelül 1,5 óra időtartamú lesz. Arra kérik a vendégeiket, hogy előzetesen jelentkezzenek be a 30/2345-108-as telefonszámon.

 

Tisza-tavi túra

A Tisza-tavi túra legénysége is nagyon várja már a kérészek rajzását, mint bejegyzésükben írták, június 18-án tízes-húszas nagyságrendben is észleletek és ahogy Balázs Sándor, a csapat vezetője elmondta, szerinte bármelyik nap berobbanhat. Kifejezetten tiszavirágnéző túrák nem szoktak meghirdetni, hanem ha a vendégük az esti órákban érkezik, akkor a túrák részeként tekintik meg a rovarok násztáncát. ha pedig valaki csak ezt szeretné megnézni, akkor természetesen elkalauzolják őket oda.

Chili Outdoors

A tiszafüredi székhelyű Chili Outdoorsnál is jelentkezni a tiszavirágnéző túrákra, amelyeket igény szerint indítanak. Fő profiljuk a kajak- és kenus túravezetés, és a több éves Tisza-tavi túravezetői tapasztalatuknak köszönhetően evezős csónakokkal is elkalauzlják a kérészéek násztáncához a vendégeiket.

Log In or Sign Up to View

See posts, photos and more on Facebook.

 

Ha Te is túravezető vagy és szeretnél felkerülni a listákba, akkor írj nekünk:

ilovetiszato@gmail.com

 

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: