A desszert túra ötletgazdája és kreatív tanácsadója Mautner Zsófia, gasztroblogger és az Alföld Szíve gasztronagykövete.
A gasztrotúrában nyolc megyei étterem vesz részt, ezek az éttermek pedig olyan desszert különlegességeket hoztak létre, amelyek magukban hordozzák a térség jellegzetes alapanyagait. Ilyen például a kisújszállási vadrizs, az alföldi kamilla és a homoktövis. Az elkészült desszertek a helyi, jól ismert formákat és ízeket felhasználva hoztak létre egy új, kreatív vonalat. A desszertek egész évben az éttermek étlapján lesznek, hogy mindenki megtapasztalhassa a megye legkülönbözőbb ízeit.
A program első évében a desszerteken és az édességeken van a hangsúly, ugyanis ezeknek nagy hagyománya van a megyében, elég csak a szolnoki habos islerre gondolni.
A megyei Turisztikai Egyesület abban bízik, hogy a hiánypótló kezdeményezéssel növelni tudják a turisztikai szezon hosszát, és abban, hogy a desszert túrának köszönthetően a projektben résztvevő városok és éttermek forgalma megnő. Továbbá cél, hogy erősítse a vállalkozók közötti együttműködést és hogy elnyerjük a megyébe látogató vendégek szeretetét.
Az elkészült desszertek listája:
Kamillaszirupos rumbaba – Mariska Étterem Tiszafüred
Jászkun kölestorta – Park Étterem Berekfürdő
Kisújszállás kincsei – Horváth Kert Vendéglő Kisújszállás
Szilvalelváros ferdinánd tekercs – Ferdinánd Bisztró
Szolnoki Aranygömb homoktövissel – Aranylakat Bisztró
Habos isler 2022 – Garden Hotel Wellness és Konferencia Szolnok
Mezőtúri Baklava – Hercegasszony Birtok
Birsalmapálinkás pite – Nimród Bioszálloda, Bioétterem és Biobolt
Kép forrás: Szolnoki Napló