fbpx
Összes téma Tisza-tó élmények

Mozikban az új Tisza-tavi természetfilm: a “Tisza-tó: Az Ember alkotta paradicsom”

Újabb film jelent meg a Tisza-tóról, ami a Tisza-tó csodálatos flóráját és faunáját mutatja be a három készítő: Ljasuk Dimitry, Szendőfi Balázs és Fehér Zoltán egyedi látásmódján keresztül. A Tisza-tó: Az ember alkotta paradicsom a tó 50 éves létrejöttének évfordulójára készült.

50 évvel ezelőtt víztározónak építették, majd ember alkotta paradicsom született belőle, amely mára kétszáz madárfaj és ötven halfaj otthona, és persze sok százezer ember nyaralási célpontja is egyben. A természet által belakott, az Ős-Tisza emlékét idéző területté vált az Alföld öntözésére létrehozott vízfelület; neve is van: Tisza-tó. Október 5-étől játsszák a hazai mozik az egész estés természetfilmet, amelyet egy év folyamatos forgatással készített a három természetfilmesből álló „supergroup”: Szendőfi Balázs, Ljasuk Dimitry és Fehér Zoltán. A műfaj kedvelői előtt egyikük sem ismeretlen.

A Tisza-tó: Az ember alkotta paradicsom három készítője a film díszbemutatóján: Ljasuk Dimitry, Szendőfi Balázs és Fehér Zoltán

A három készítő: Ljasuk Dimitry, Szendőfi Balázs és Fehér Zoltán

A film írója, rendezője, vágója és egyik operatőre a víz alatti világ ismerője, Szendőfi Balázs, számos díjjal elismert természetfilmes. A marasztalt folyó és a Volt egyszer egy vadvízország című legutóbbi filmjeivel a természet helyreállításának fontosságát hangsúlyozza a film művészi eszközein keresztül.

A film mesélője és főszereplője, valamint másik operatőre Ljasuk Dimitry. Elsősorban A Tisza nevében dokumentumfilmjéről, a Jóreménység-sziget mozifilmjéről és környezetvédelmi tevékenységéről ismert magyar-ukrán rendező újnak számít a filmes szakmában. A Tisza-tónál nőtt fel. 2018-ban kezdett bele régi álmába, a filmezésbe, melynek során azóta már nemzetközi díjakra és hírnévre szert tett.

A film vezető operatőre és fényelője Fehér Zoltán. A fiatal operatőr igen erős és esztétikus alkotásokkal tette le névjegyét: ő készíti a Vad Víz Stúdió természetfilmjeit, legutóbbi két saját filmje a Múlt és jelen és a Rejtett világ. Mindkettő komoly díjakat nyert.

Nagyjátékfilm és természetfilm egyben

Egy teljes év eseményeinek lehet szemtanúja a néző, a befagyott tavon való sétálástól a tavaszi megújuláson és a nyári tikkadtságon keresztül az őszi megnyugvásig. A három filmes száz napot töltött a tavon, hogy a legeldugottabb részleteket is megmutassák. Egy év folyamatos jelenlét, számtalan forgatási nap, drámai természeti események, a vadvilág és az ember közelségének dinamikája alakították a film történetének szálait. Olyan film született, amely magán viseli egy játékfilm fordulatainak az elemeit és egy természetfilm képi világának gazdagságát.

Fotó: Tisza-tó: Az ember alkotta paradicsom / Aktív Magyarország

Az Aktív Magyarország támogatta

A film alapötlete, gondolatisága az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központtól és az Aktív Magyarországtól származik. A cél az volt, hogy ne egy reklámszagú marketinganyag szülessen, hanem a Tisza-tavat olyan módon lássa a nagyközönség, ahogyan érdemes megőrizni, illetve ahogy megismerhető. A film gyakorlatilag összes helyszíne bárki által bejárható, és a megörökített természeti csodák szabad szemmel is láthatók egy kenuból vagy épp kerékpárról a tó partjáról. Persze a Tisza-tó vonzerején és gazdag élővilágán kívül a természetben való helyes és helytelen, felelős vagy veszélyeztető emberi viselkedésről is szól Az ember alkotta paradicsom. Az ötleten túl a film teljes költségvetését is az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ biztosította.

Fotó: Tisza-tó: Az ember alkotta paradicsom / Aktív Magyarország

Az ember alkotta paradicsomról

Hazánk második legnagyobb tava az embernek köszönheti létét. Az Alföld hatékonyabb öntözéséért épült a kiskörei vízlépcső, hiszen másfél évszázada az ember minden vizet kiszorított a környékről a mocsarak lecsapolásával és a folyószabályozásokkal. Ez a gigantikus öntöződézsa viszont nem csak nekünk létszükség: madarak és halak, rovarok és növények egész serege, egész életközösség lakta be az új életteret. A filmben bepillantást nyerünk egy szürkegémpár családalapítási nehézségeibe, láthatjuk a bébiteknősök életveszélyes és vakmerő vesszőfutását a tóig, megfigyelhetjük a küszvágó csérek és egy rétihéja légiháborúját vagy épp a busák „kungfubemutatóját”.

Az élet, amely a kiskörei vízlépcső megépítése nyomán sarjadt, valóságos csoda, s a filmben néhol paradicsomi állapotnak hat, de több ponton is fenyegeti ezt az állapotot az emberi tevékenység. A film is megmutatja, hogy két út áll előttünk: az egyik lehetőséget ad a visszatérésre a paradicsomba, a másikat mindenki ismeri.

Fotó: Tisza-tó: Az ember alkotta paradicsom / Aktív Magyarország

„Ha már a természettől ajándékba kaptunk egy ilyen kincset, mint a Tisza-tó, akkor fő célunknak kell lennie a megóvásának. Felelősek vagyunk érte, hogy hogyan és mire használjuk, és nem csak a vendégek, lakosok, turisták, hajósok, horgászok, hanem a döntéshozók, törvényalkotók egyaránt. Csak így védhetjük meg ezt a paradicsomi állapotot, különben elveszítjük. Ez a film egyik fő üzenete.”  – Ljasuk Dimitry

A filmhez iskolai segédanyag is készült, amely ingyenesen elérhető a tiszatofilm.hu oldalon. Az oktatóanyag segít abban, hogy általános- és középiskolás diákok közelebb kerüljenek a természethez, a természetvédelemhez és a Tiszához.

A filmet október 5-én kezdik el vetíteni országszerte 57 moziban. A vetítési alkalmakat a https://tiszatofilm.hu/mozi oldalon lehet követni.

Útikönyv is készült a Tisza-tóról

TIPP: Ha szeretnéd megvásárolni a Tisza-tó: Ember alkotta paradicsom című útikönyvet, amit Ljasuk Dimitry, Kücsön Gyula és Kovács Janka állított össze, akkor kattints ide és rendeld meg webshopunkból!

 

Fotó: Tisza-tó: Az ember alkotta paradicsom / Aktív Magyarország

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d