fbpx
Hortobágyi Nemzeti Park Tisza-tó élmények Hortobágy

Közel százezer daru tartózkodik a Hortobágyon, mutatjuk, hogyan nézheted meg őket!

Egész pontosan 98.210 daru tölti napjait a Hortobágyon a nemzeti park igazgatóságának számlálása alapján. A darunéző túrák is elstartoltak, mutatjuk az időpontokat!

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának természetvédelmi őrei folyamatosan számlálják a Hortobágyon tanyázó darvakat. Az adatokat hetente fésülik össze, így a legfrissebb adatok szerint:

98.210 daru tartózkodott a napokban a Hortobágyon!

Ahogyan azt az igazgatóság közölte:

“A Hortobágyi Nemzeti Parkban, a már több mint 3 évtizede zajló daru szinkronszámlálások történetében különleges mérföldkő volt, amikor először átlépte a darvak mennyisége a százezres példányszámot. Az utóbbi években ez a szám már rendszeresnek mondható, sőt az évi 130 ezer példányszámos vonulási maximum sem számít manapság már ritkának október közepén.”

A daruk érkezése éppen olyan, mint a tiszavirágzás: nem lehet előre megjósolni, hogy mikor hányan fognak érkezni, így az érdeklődőknek érdemes mihamarabb helyet foglalni a darunéző túrákra, ha szeretnék megfigyelni őket.

Darunéző túrák

A Hortobágyi Nemzeti Park címermadarának megtekintése bakancslistás program mindenki számára. A daruhúzásnak a megtekintésére sokan jelentkeznek, ezért csak előzetes regisztráció után, egy erre a célra létrehozott űrlap kitöltésével lehet. Az űrlapot a cikk végén lehet megtalálni.

A túrára érdemes távcsövet, fényképezőgépet vinni, valamint ajánlott a réteges öltözködés, a kényelmes cipő és a szúnyogriasztó is.

A nemzeti park igazgatósága emellett felhívja mindenki figyelmét arra, hogy: “a darules nem egy előre megrendezett színházi produkció, itt MAGA A TERMÉSZET A RENDEZŐ, ennek ellenére kollégáink, szakvezetőink mindent megtesznek annak érdekében, hogy az élményt biztosítani tudjuk.”

Fotó: Marek Szczepanek

Saját autóval a darulesre

Arra is van lehetőség, hogy saját autónkkal menjünk ki a helyszínre. Érkezés saját személygépkocsival a HNP Látogatóközpont (Hortobágy, Petőfi tér 9.) parkolójába, az épület melletti parkolóban a túra indulása előtti fél órában az ingyenes parkolás és mosdózás biztosított.

Érkezés után a túrát a Hortobágyi Csárda Tourinform Hortobágy irodájában (gyalogos távolság a két épület között kb. 200 méter) tudják fizetni. Ezt követően a HNP Látogatóközpont parkolójában lesz egy rövid tájékoztató, majd a tájékoztató után sokkal konvojszerűen az indulás.

A vendégek a saját autójukkal (normál személygépkocsi elégséges) követik kollégánk autóját konvojban terepre, ahol megvárják a darvak esti behúzását. A túra terepi helyszíne a darvak éjszakázóhelyétől függ, amely akár 20-30 km-re található Hortobágy falutól.

Fotó: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

A túra időpontjai:

2023. október 14. szombat (15.30) (TELTHÁZ)
2023. október 15. (vasárnap) 15.30 (TELTHÁZ)
2023. október 21. (szombat) 15.30 (TELTHÁZ)
2023. október 22. (vasárnap) 15.30 (TELTHÁZ)
2023. október 23. (hétfő) 15.30
2023. október 28. (szombat) 15.30 (TELTHÁZ)
2023. október 29. (vasárnap) 14.00
2023. október 30. (hétfő) 14.00
2023. október 31. (kedd) 14.00
2023. november 1. (szerda) 14.00
2023. november 2. (csütörtök) 14.00
2023. november 3. (péntek) 14.00
2023 november 4. (szombat) 14.00
2023. november 5. (vasárnap) 14.00
Várható befejezés: napnyugta, hazaindulás saját járművel.

Ár: 3000 Ft/felnőtt, 2300 Ft/gyerek (3-18 év), 8000 Ft/család (2 felnőtt, 3 gyerek)

Amennyiben a túráról késnének, akkor azt felénk az 52/589-000-ás telefonszámon tudják jelezni.

A darules Facebook eseményeit a HNPI Facebook oldalán is megtaláljátok, ide kattintva.

Darules egyénileg

Amennyiben beteltek a fenti időpontok vagy nekünk nem alkalmas valamelyik, de szeretnénk átélni a daruhúzás varázsát -akár hétköznap is-, úgy az alábbi helyszíneken van lehetőség. A darvak itt távolabb vannak, de akár jól láthatóak is lehetnek:

  • Balmazújváros és Tiszacsege között műút 3 km-kő
    A műút mellett (a régi kilátótorony helyén) a földúton leparkolhatnak, de a pusztába belépni tilos! Naplemente környékén eséllyel láthatóak a darvak.
  • Balmazújvárostól délre, Hajdúszoboszló felé, miután elhagyták a város vége táblát, de még a Keleti-főcsatorna hídja előtt jobb oldalon található épített lesben állva is nagy eséllyel látnak darvakat kora délután, és naplemente környékén.
  • A 33-as főút Szálkahalom és a Látóképi horgásztó közötti szakaszon több helyen lehet a pusztában tartózkodó darvakat megfigyelni táblálkozás közben, vagy esti pihenőre gyülekezve.
  • A Nagyhegyes és Elep közötti útszakoszon napközben is megfigyelhetők darvak nagy eséllyel, ahogy a tarlón, vagy a pusztában csipegetnek.
  • Kondás-tó, a Hortobágy halastavi tanösvény legtávolabbi tava, mely 5 km-re található a tanösvény kezdőpontjától. Itt vagy naplemente vagy napkelte környékén lehet a darvakat önállóan megtekinteni. A tanösvény látogatásához belépőkártyát kell vásárolni, melyet a hnp.jegy.hu weboldalon online, vagy a Tourinform Hortobágy irodában (kedd-vasárnap 9.00 – 15.45) lehet megvásárolni. A tanösvény kezdőpontjáig (Halászbárka Halastavi Fogadóközpont ingyenes parkolója) személygépkocsival el lehet jutni, ezt követően gyalogosan kell a távolságot megtenni. Esős időjárás esetén túrabakancs vagy gumicsizma használata javasolt.
Fotó: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Általános információk amatőr és profi fotósok számára

Fotózás kizárólag a tavak töltéseiről, vagy az igazgatóság tornyaiból, betekintő épületeiből lehetséges. A Kondás-tó északi elbontott töltésére nem lehet bemenni. Semmilyen sátrat, mobil lest (tent, mobile blinde) nem lehet kihelyezni.
Tilos vakut, vagy egyéb mesterséges fényt használni a fotózás vagy közlekedés során.

További részletek, információ a Hortobágyi Nemzeti Park weboldalán!

Az ember alkotta paradicsom című film és útikönyv egyik rendezője, szerzője: Ljasuk Dimitry is készített videót a darvak vonulásáról. A film előzetesét itt tudod megtekinteni, míg a Tisza-tó: Ember alkott paradicsom című útikönyvet itt tudod megvásárolni!

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d