Összes téma Promó

A Tisza-tó strand és minden más is egyben (x)

A Tisza-tó napjainkban Magyarországon egyik legnépszerűbb kirándulóhelye, ebben közrejátszik a hosszú Tisza-tó kerékpár út mellett a számtalan elérhető Tisza-tó szállás és szórakozási lehetőség is. (Szponzorált tartalom)

A Tisza-tó szépségei

Talán földrajzi szempontból kevesen tudják, de a Tisza-tó Magyarországon második legnagyobb kiterjedésű tava, ugyanakkor a legnagyobb mesterséges tava. Az Alföld északi részén fekszik, 127 négyzetkilométer kiterjedésű és azt jelenti az alföldi, tiszántúli régiónak, amit a Balaton a dunántúlinak. Ráadásul a Tisza-tó a maga nemében egyedi, hiszen szigetek, holtágak, csatornák tömege szabdalja területét, de vannak hatalmas nyílt vízterületek is.

1999 óta az UNESCO Világörökség részének számít és már jó pár éve Kiváló Európai Desztináció is. És ahogy az elmúlt évek kampányaival is igyekeztek a régió turisztikai hatóságai hangsúlyozni, itt nem csak fürdeni lehet, de számtalan egyéb szórakozási lehetőség is van. Közte pedig számtalan sportlehetőség is, amelyekkel az a jó, hogy nem csak űzni lehet őket, de fogadni is lehet rájuk, ahogy ezekről bővebben a https://mightytips.hu oldala is ír.

A sportfogadás egyébként ma már egyáltalán nem csak azért népszerű, mert pénzt lehet szerezni vele, de időtöltésnek is kiváló, főleg, hogy a legnagyobb online bukmékereknél már egyre komolyabb ajánlat érhető el élő közvetítésekből, fogadási eseményekből. És bőven nem csak sportokra, de politikai eseményekre vagy akár televíziós rendezvényekre is lehet fogadni ma már. Visszatérve cikkünk szigorúan vett témájára, a következőkben mindenesetre megnézzük, hogy melyek a legjobb látnivalók a Tisza-tó környékén, milyen könnyű Tisza-tó szállás lehetőséget találni és van-e például Tisza-tó kerépárút.

Az biztos, hogy jelenleg a Tisza-tó strand szempontjából áll a legjobban, hiszen hat szabad vízi strand mellett Tiszafüreden még termálfürdőkben is áztathatjuk magunkat. De akkor sem kell csüggednünk, ha éppenséggel vadabb sportokra vágyunk, hiszen Abádszalók egész Magyarországon híres arról, hogy milyen jó extrém sportolási lehetőségek vannak a Tisza-tó vízén. A csodálatos természeti környezet vonzza természetesen a túrázókat és a horgászokat is, főleg, hogy őshonos halfajták tömegével találhatóak a vízben és a horgászat is engedélyezett.

Sok különféle nehézségű túraútvonal érhető el a természetjárók számára, amelyek során felkereshető akár a Tisza-tavi madárrezervátum is. Ez egy fokozottan védett természetvédelmi terület, kizárólag vezetővel látogatható. Bár sokan gondolják így, de azért érdemes hangsúlyozni, hogy a Teleki Tisza Kastély valójában Nagykovácsiban és nem a Tisza-tónál található. Azt javasoljuk, hogy aki túrázni akar a tó körül, az használja a Tisza-tavi Túraközpont Hálózatot, amellyel könnyen kiválasztható a legjobb útvonal, bérelhetünk járműveket és igénybe vehetjük az útvonalak mellett található vendégházakat is. A túrák során ne mulasszuk el felkeresni a csónakkal látogatható madárállomásokat sem. A madarászok számára igazi paradicsom a Tisza-tó.

Sűrűn vannak különféle programok, minden évre jut egy újonnan elkészült és átadott fejlesztés, valamint a médiákban is nagyon gyakran lehet találkozni olyan kampányokkal és hirdetésekkel, amelyek a Tisza-tó környékére csábítják az utazókat. Ez egyébként határozottan egy jó döntés, hiszen fel kell lassan hagyni azzal az eszmével, miszerint Magyarországon csak a Balaton számít megfelelő fürdési és szórakozási helynek a nyári időszakban.

További szórakozási lehetőségek

Persze el kell fogadni azt is, ha valaki nem horgászni akar vagy túrázásra vágyik, hanem inkább fürdőzne vagy bulizna egyet a parton. Ezekre a célokra leginkább Abádszalók ajánlható, hiszen az Abádszalóki-öbölben található Európa egyetlen, motoros vízi sportokra is használható természetes tavi területe. A környéken rengeteg az egyéb sportolási lehetőség is, tehát ha meg akarunk nézni pihenésképpen valamilyen sporteseményt vagy rendezvényt, akkor sem fogunk hiányt szenvedni. Főleg, ha még fogadni is szeretnénk, de ezekről a lehetőségekről bővebben a mightytips.hu oldalon írtunk.

A Tisza-tó szállás tekintetében is nagyon kellemes lehetőségeket kínál, főleg azért is, mert akár már 15 ezer forint per éjszaka áron is találhatunk minőségi szállásokat két főre. Számtalan vendégház, apartman és szálloda van a környéken, szóval csak igényeink és pénztárcánk szabhat korlátokat a választásunkhoz. A Tisza-tó kerékpárút részét képező Tiszafüred nem csak szórakozási lehetőségeket kínál, de kulturális kincsekben is gazdag, érdemes felkeresni például a Magyarok Nagyasszonya Templomot, vagy a Kiss Pál Múzeumot is.

Innen lehet a következő állomás a Tisza-tavi Ökocentrum, ahol

  • egy háromdimenziós mozi mellett egy
  • egymillió liter össztérfogatú akváriumrendszer is szórakoztat minket,
  • de van számtalan vízi és szárazföldi játszótér a gyerekek számára is.

 

A Tisza-tó körüli kerékpározás most már maximális élményt kínál, hiszen 2020-ban elkészült a közel hetven kilométeres út teljes szakasza, rajta kávézókkal, pihenőkkel és a Tisza tó strand lehetőségeinek felkeresésével. Ezek a strandok egyébként nagyon tiszták és árnyékosak, rengeteg büfével és kiszolgáló létesítménnyel, tehát nem lehet a minőségre sem panaszunk.

Egy kis konkluzió a végére

Van lehetőség tehát Tiszafüreden kulturális élményekben is részesülni, de azért ne felejtsük, hogy a Teleki Tisza kastély nem a térségben, hanem Pest megyében található. A Tisza-tó egyébként azért is annyira népszerű Magyarországon és most már turisták körében is, mert nagyon változatos programkínálata van, tehát kisgyermekes nagycsaládok, szórakozni vágyó fiatalok, természetjárók, madarászok, horgászok, kerékpárosok is megtalálhatják itt az igényeikhez illő szórakozási formát. És ne felejtsük el a kutyásokat sem, mert a tónál ott van a Tisza-tavi Mancsos Pancsoló, ami egy kutyabarát, ingyenes strand, ahol számtalan árnyékos rész is található, hogy a kutyás pihenés is maximális élményt kínáljon.

Lehet még folytatni a sort, hiszen számtalan különlegesség várja a vendégeket errefelé, például az Örvényi Pákász Tanösvény, a Tiszavirág Ártéri Sétaút, amelyek segítségével vízen és szárazföldön is megismerhetjük a pákászok életét és mindennapjait. Nagyon szépen felújított részek vannak, de próbálkozhatunk régi foglalkozásokkal is, azaz készíthetünk nádból például sípot vagy dobálhatunk sárgolyóval célba.

A Tisza-tó kapcsán tehát mindenképpen elmondható, hogy nagyon változatos programkínálata van, ami azért teszi versenyképessé a Balatonnal szemben, mert aki Magyarország ezen részén lakik, neki nem kell átutazni az országot azért, hogy nagyon jó vízparti lehetőségeket találjon. Nagyon erős a természetjáró és madarász vonal, de bulizni és extrém vízi sportokat űzni is lehet és mivel ennyire sok a sportolási lehetőség, természetesen fogadni is lehet mindenre. Wi-Fi és internet elérhető már mindenhol, így egy séta közben meg is próbálhatjuk megtippelni valamelyik délutáni meccs eredményét.

A fogadás egyébként manapság már elég népszerű szórakozási lehetőségnek számít, főleg azért is, mert a mobiltelefonok világában már szinte mindenhonnan elérhetjük az online bukmékerek ajánlatát és teljesen ugyanazokat a funkciókat élvezhetjük, amit egyébként is az asztali elérésről. Sőt, ami különösen csábító, hogy egy jó Tisza-tó körüli túra közben sem kell lemondanunk kedvenc csapatunk mérkőzéséről, hiszen a bukmékerek ma már szinte minden sporteseményt közvetítenek.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Discover more from I Love Tisza-tó

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading