Összes téma Tisza-tó élmények

Egy 100 éves, elsüllyedt hajó roncsa látszódik ki a Tisza-tó vizéből

Alacsonyabb téli vízszinten tartják a Tisza-tavat néhány napig, ennek köszönhetően kilátszik a közel száz éves Délibáb nevű hajóroncs Kiskörén.

Hihetetlen, már-már horrorfilmbe illő látvány az, amikor a ködös, téli napon a Tisza-tó alacsony vízállásának köszönhetően egy elsüllyedt hajóroncs emelkedik ki a vízből, ami egyesek szerint Horthy Miklós kormányzó hajója volt.

Fotó: Kiss Gyula, Tisza-tó fórum csoport

A hajót most ismét felkapta a közösségi média. Több helyi ismeri a Délibáb nevű hajóroncsot, ami most, az alacsony Tisza-tavi vízállás miatt kilátszik a vízből.

Fotó: Kiss Gyula

Az I Love Tisza-tó magazinunk Facebook csoportjába, a Tisza-tó fórumba Kiss Gyula posztolta a hajóroncs képeit, valamint exkluzív fotókat is küldött szerkesztőségünk számára.

Log in or sign up to view

See posts, photos and more on Facebook.

A hajót 1934-ben építették a komáromi Skoda gyárban, majd kezdetben a Dunát, 1938-tól pedig a hazai vizeket járta, miután megvásárolta a a Magyar Folyam és Tengerhajózási Rt. Ezután Megyer névre keresztelték át, később kapta a Délibáb nevet. Munkája akadt bőven: aknákat szedett fel a Dunán, eztán a Tiszára hozták át, ahol 1944-ben elsüllyedt, majd egy évvel később a Balatont, utána a Dunát járta. Útja végén magántulajdonba került a Tisza-tóra, ahol 1984-ben ismét elsüllyedt – a történetéről Szathmáry István, a Heol.hu munkatársa írt, a cikk ide kattintva érhető el.

Fotók: Kiss Gyula

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Discover more from I Love Tisza-tó

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading