fbpx
Tisza-tó élmények Hortobágy Összes téma Hortobágyi Nemzeti Park

Speciális terepjáróval bővült a Hortobágyi Vadasparkjának extra szafari programja

Nemcsk az afrikai szavannán, hanem a Hortobágy pusztáján is van lehetőség szafarizni, így közelebbről megismerhetőek a vadlovak, vagy éppen a rekonstruált őstulkok. A nemrégiben átadott új szafari terepjárónak köszönhetően ismét lehetőség van átélni ezt a programot a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának területén.

A szafariról legtöbbeknek Afrika szavannái jutnak eszébe, pedig ennél sokkal közelebb, a Hortobágy szikes pusztáin is hasonló élményben lehet részünk. A civilizáció térhódítása előtt a Hortobágy területén nagy létszámban éltek legelő patások, mint az őstulok vagy a vadlovak. E nagyvadak leszármazottait tekinthetik meg testközelből azok, akik rész vesznek a Hortobágyi Vadaspark szafari programján.

Élmények a terepen

Az érdeklődőket egy kisebb időutazás várja, amely során megismerkedhetnek a területre jellemző élőhely-típusokkal, valamint azok állat- és növényvilágával. A körülbelül 25-30 perces túra egy nyitott szafari terepjáróval történik, a Vadaspark gyalogos zónáján kívül eső, úgynevezett Nagylegelő bejárásával, szakvezető kíséretében. A program során a vendégek részletes tájékoztatásban részesülnek a különböző élőhelyekről és a hozzájuk kapcsolódó fajokról. A látogatóknak lehetőség van természetfotózásra is.

„A vadaspark olyan természetközeli programokat kínál, ahol valamennyi generáció megtalálhatja a számára hasznos és értékes időtöltési lehetőséget. Az új szafari autó pedig amellett, hogy egyedi élményt nyújt, növeli a látogatók komfortérzetét is”, mondta Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos az átadón. A fejlesztés összesen 15 millió forintból valósult meg, amelyből 12 millió forintot a magyar kormány, a fennmaradó 3 millió forintot pedig a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) biztosított.

A nemzeti park szafari programja eddig egy több mint 20 éves speciálissá átalakított Land Rover terepjáróval történt, amely 8 utas szállítására volt alkalmas. Az autó jelentős futásteljesítménye miatt és annak – immár – korszerűtlen dízelmotora – a jármű korából adódóan – gyakran meghibásodott, javítása idején a szolgáltatás esetenként hetekig szünetelt.

A szafariautóról

„A fejlesztéssel a vendégek elégedettségének növelése volt a célunk” mondta dr. Kovács Zita, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója. A Toyota Hilux Single Cab típusú gépjármű átalakítása során eltávolították annak platóját, hogy egy speciális bukórendszerből álló felépítmény kerülhessen rá. Az így kialakított utastérbe a látogatók maximális biztonsága érdekében 7 db speciális biztonsági sportülést rögzítettek, 4 pontos biztonsági övvel.

A vendégtér az eső- és fényvédelem érdekében ponyvaborítást is kapott. A szakvezetést audio hangrendszer segíti vezeték nélküli mikrofonokkal és hangszórókkal, így arra is van lehetőség, hogy az utasok kérdéseket tegyenek fel. Az új autó benzinüzemű, így az sokkal alkalmasabb a terepviszonyokhoz és a tervezett igénybevételez. A HNPI távlati tervei között szerepel a szafari program kapacitásbővítése egy tisztán elektromos, hasonlóan átalakított szafari busz beszerzésével.

Részletek, jelentkezés a szafariautózásra

A szafari program időjárás- és talajviszony-függő, a résztvevők maximális létszáma 7 fő. Jelentkezni a Vadaspark ajándékboltjában van lehetőség, nagyobb csoportoknak – 15 fő felett – pedig előzetesen telefonon (52/589000) vagy e-mailben (info@hnp.hu). A Hortobágy-Malomházán található Vadasparkban a szafari program mellett a puszta ősi élővilágát bemutató kiállítás, ajándékbolt és büfé, valamint az egyedi játékelemeket is tartalmazó játszótér várja a látogatókat.

A kifutók kialakítása kiváló lehetőséget nyújt az állatok fotózására. A Vadaspark egész évben nyitva tart, azonban csak szervezett formában látogatható, a Kilenclyukú híd lábánál található Pásztormúzeumtól induló járatokkal. Csoportok számára illetve szezonon kívüli egyéni látogatáshoz is előzetes bejelentkezés szükséges.

 

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: