Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Túra a 100 éves fához, a Tisza-tó medrében

február 1.7:00 de. - 7:00 du.

Kiscsoportos, 1 napos, személyes hangulatú, őko szemléletű túravezetés. Téli gyalogtúra a Tisza-tó leeresztett medrében. Nézelődős, saját tempós, érdekességek mellett megállós, sokat fotózós túra.

 

Mi történik veled a túrán?

Meglátogatod velünk a “100 éves fát”. A fa a Tisza-tó medrében áll. Csak télen közelíthető meg száraz lábbal. Ilyenkor a tó vízszintje 1,2 méterrel alacsonyabb, mint nyáron, ezt a kiskörei duzzasztógátnál előre tervezetten szabályozzák. Mielőtt tavasszal visszaemelik a vízszintet, kihasználjuk az alkalmat, és meglátogatjuk a legendás fát. Aki jóval több, mint száz éves, mert már nagyszüleink korában is 100 éves fának hívták. Pontos kora nem ismert. De a 19. századi katonai térképeken is mint tájékozódási pontot jelölték a huszároknak. Ő egy korai GPS viszonyítás. És mi mindent láthatott már… Odaérve töltekezünk energiáiból, megcsodáljuk időtállóságát. A fa mögött teszünk egy kis közös felfedezést egy számomra is új terepen, a fa és a morotva vízfelülete közötti kis tereprészt derítjük fel.

Útközben zsilipek, hidak, a folyó főmedre, holtágak, és ártéri erdő kísér minket. A fa körül sűrű aljnövényzetben is haladunk majd pár száz métert. Nyáron ez is sokkal nehezebb.
A végén jó lesz beülni a híres Fehér Amúr csárdába. Nem kötelező ott fogyasztani is, de jó a harcsa halászléjük…
Ha megváltozott jég- és terepviszonyokat találunk a túrán, akkor módosítok a haladási útvonalon.

Olvass bővebben a 100 éves fáról itt: https://ilovetiszato.hu/2019/04/09/a-tisza-to-legoregebb-faja-a-szazeves-fa/

Jelentkezés, részletek: https://www.facebook.com/events/2646358052277092/

Szervező

Tárnai Csaba túravezető
Telefon:
+36706101192
E-mail:
trsnszk@gmail.com
Honlap:
https://top-tura.hu/

Helyszín

Tiszafüred
Tiszafüred, Jász-Nagykun-Szolnok Magyarország + Google Térkép

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..