fbpx
Tisza-tavi Sporthorgász Kft.

Mintegy 25 horgászhelyet rongáltak meg a Tisza-tónál

Az Abádszalók és Kisköre közötti Erzsébet-ligeti horgászhelyek mintegy felét érinti a rongálás: több horgászhelynél megbontották a kövezést, emiatt elkezdett a vízbe omlani a horgászhely.

Tavaly nyáron, hosszú munka után a Tisza-tavi Sporthorgász Nonprofit Kft. 49 horgászhelyet hozott létre az Abádszalók és Kisköre közötti töltésszakaszon. Az Erzsébet-ligeti horgászhelyeket úgy alakították ki, hogy azokat esős időben is sármentesen lehessen használni.

Mindehhez másfél év, több ezer munkaóra, háromezer tonna kő és több tíz tonnányi föld megmozgatására volt szükség.
Röviddel az átadást követően sajnálattal tapasztaltuk, hogy valakik több horgászhelynél megbontották a kövezést, a kiszedett kövekből pedig tűzrakó helyeket és a víz felé vezető, szákolást elősegítő lépcsőt építettek. Emiatt a legfelső, zúzott köves réteg támasz híján kezdett szétterülni és a vízbe omlani. A helyzetet a karbantartó munkacsoport orvosolta. Azt gondoltuk, hogy a károkról szóló tudósításunk felhívja a vendégek figyelmét a helyek megóvására.

– közölték honlpajukon,

Egy időre abbamaradtak a rongálások, azonban az elmúlt időszakban ismét elkezdték ismeretlenek megbontani a helyeket, most a töltéslábom lévő fasor töltés felőli oldalán is tűzrakó helyeket alakítottak ki.

Fotó: Tisza-tavi Sporthorgász Nonprofit Kft.

Mint írták, ezzel nemcsak az a probléma, hogy a horgászhely magától szétesik, hanem az, hogy nehezen tudják így karbantartani a helyeket.

A horgászhelyek mögötti töltésrészt rendszeresen, gépi munkával kaszáljuk, hogy a horgászvendégeket kulturált környezet várja. Az ide épített tűzrakó helyek miatt azonban a gépvezetőnek folyton meg kell állnia, emiatt a munka is sokkal lassabban halad, és az alkalmanként több tíz kilogrammos kövek kézi mozgatása rá nézve is veszélyes. Nem beszélve arról, hogy ha egy-egy követ nem vesz észre, a munkagépben is jelentős károk keletkezhetnek.

– fogalmaztak.

Mivel a helyek a horgászok számára értékesített területi jegyekből épültek és nincsen más bevételi forrása a cégnek, ezért minden károkozást a horgászok pénzéből kell kijavítani, amit így nem tudnak új horgászhelyek létrehozására vagy halvásárlásra költeni. A baj viszont ennél is nagyobb:

Az általunk létrehozott horgászhelyek víz felöli oldala a töltés hullámzás elleni védelmét szolgáló kövezés része. A kövezés megbontása szabálysértés, ami miatt eljárást lehet kezdeményezni az elkövető ellen. Kérünk mindenkit, óvják ezeket a parti állásokat, és hívják fel erre mások figyelmét is! Amennyiben bárhol azt tapasztalják, hogy valaki kárt tesz a kialakított horgászhelyben, jelezzék a halőri bejelentő telefonszámon: +36 70 3161-979.

– zárták szavaikat.

 

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d