fbpx
Túracélpont Összes téma Tisza-tó élmények

Családi Tisza-tavi programok az őszi szünetre

Ha már készen vannak a házifeladatok, kifaragtátok a tököket és nem szeretnétek otthon ülni, akkor ajánlunk pár szuper Tisza-tavi programot az őszi szünet napjaira, amit a család minden tagja imádni fog!

Tiszafüredi Régiségvásár

Minden hónap első szombatján rendezik meg Tiszafüreden a Régiségvásárt, ahova az ország valamennyi szegletéből érkeznek árusok. A portékáik közt minden megtalálható, ami retro: nippek, kisautók, miskakancsó, sublót, konyhai eszközök, kávédarálók, szemüvegek, gramofon, könyvek, ruhák, lábbelik… Felsorolni is nehéz, mennyi minden.

Az idei régiségvásár a Kastély úti járdaszakaszon lesz megrendezve. Szombaton reggel 8:00-tól egészen 15:00-ig lehet nézelődni.

Ingyenes kerékpárok a gyerekeknek

A Tisza-tavi Kerékpáros Centrum a felnőttekkel érkező gyermekek részére díjmentesen biztosít kerékpárokat az őszi szünetben!

 

Tiszaderzsi Kenguru Park

Tiszaderzsen megelevenedik Ausztrália! A Kenguru Parkba ráadásul november 5-ig 20%-os kedvezménnyel léphet be az egész család, ha felmutatjátok az alábbi kupont:

A parkban benett kenguruk között sétálhatsz, de találkozhatsz gyűrűsfarkú makikkal (azaz riszálhatod Julien királlyal), vannak capibarák, alpakák, szurikáták és még sok-sok aranyos állatka.

Tisza-tavi Ökocentrum

A Tisza-tó egyik kihagyhatatlan látnivalója közé tartozik a Tisza-tavi Ökocentrum, ami 2012 óta 2600 négyzetméteres alapterületű központi épületében várja a természetbúvárokat állandó és időszaki kiállításaival, rendezvénytermével, háromdimenziós mozijával, játszószobával, kilátótornyával.

A Tisza-tavi Ökocentrumba látogatók abszolút kedvence közé tartozik az 535 ezer literes óriásakvárium. Az összesen közel egymillió liter össztérfogatú, több részből álló, rendkívül látványos édesvizű akváriumrendszerében megtalálható hazánk több mint 30 őshonos halfaja és többek közt bepillanthatunk olyan különleges halfajták (tokok) életébe, mint az óriási méretű, méltóságteljesen úszó viza, a vágótok, a sőregtok vagy épp a kecsege.

A körpanorámás kilátótoronyba is érdemes felsétálni, hiszen a 7. emelet magasságában található, lifttel is megközelíthető tágas kilátóteraszról lélegzetelállító panoráma nyílik Poroszló településre és a környező tájra: egyik irányban a Tisza-tó, másik irányban a Bükk és a Mátra vonulatai is látszanak.

Apraja Farmja Tisza-tavi MiniZoo

A sarudi Apraja Farmjában nyuszik, kecskék, alpakák, bocik és sok-sok kedves állatka várja, hogy megismerd őket. Az állatsimogatóban a kicsik pedálos autóban mehetnek körbe. A mellette álló Varsa Élményportában Playmobil játszóház várja a gyerekeket, a nagyobbakat és a felnőtteket pedig a Tisza-tó horgászmúzeuma.

Kiss Pál Múzeum és a Tariczky Endre Régészeti Kiállítás

Tiszafüred két múzeuma is izgalmas programot kínál a kicsit nagyobbak számára. A Kiss Pál Múzeumban Tiszafüred 8000 éves történetét lehet megismerni a termeken keresztül. A Tariczky Endre Régészeti Kiállítás modern, interaktív elemekkel mutatja be a környéken talált régészeti leleteket és azok jelentőségét.

Jóreménység-sziget

Kiskörén található a Jóreménység-sziget, ami valójában egy szárazföldről is megközelíthető félsziget. 2020 márciusában ismerhették meg sokan Ljasuk Dimitry filmes, környezetvédelmi aktivistát, aki gyerekkorát Tiszafüreden, a Tisza és a Tisza-tó mellett töltötte.

Akkor egy igen hangulatos videót osztott meg a Facebook oldalán, amin a Tisza-tó és egy kis kunyhó volt látható, távol a világtól. A pandémia ekkor tört rá az emberekre, mindenki otthon maradt és elszeparálta magát a világtól… ekkor jött Dimi, aki üdvözletét küldte a Tisza-tó szigetéről.

A félisziget Kisköréhez közel található meg, egészen pontosan az üzemi híd után, Abádszalók felé kell kerékpárral körülbelül 5 percet tekerni, de gyalog sincsen messze. A sziget valójában a hullámtéri duzzasztómű terelőgátja, azaz azt a célt szolgálja, hogy áradáskor a megfelelő helyre terelje a vizet. A helyiek Robbantó-gátnak nevezik. A tó létesítésekor robbantásra is szükség volt, amihez a robbanószert itt, a sziget végében tárolták és őrizték a katonák.

Merre barangoljatok a Tisza-tónál mindezeken kívül?

Érdemes meglátogatni a Tiszaörvényen található Tiszavirág Ártéri Sétaút és Tanösvényt, az Örvényi Pákász Tanösvényt is, a Tisza-tavi Vízi Sétányt, de a Tisza-tavi kilátók felkeresése is jó választás.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d