fbpx
Tisza-tó élmények Hortobágy Hortobágyi Nemzeti Park

“Oké, hogy 194.750 daru volt a Hortobágyon, de hogyan számolták meg őket?”

"Én legutóbb kettővel többet számoltam!" - ilyen és ehhez hasonló kommentek is érkeztek a korábbi cikkeinkhez. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága most felfedte titkát, hogyan számoltak meg közel 200.000, náluk pihenő darvat.

Igen, mi is nagyon sokat gondolkodtunk már azon: hogyan számolják meg a darvakat a nemzeti park munkatársai. Tippjeink volt, de nem tudtunk rájönni. Már éppen írni akartunk a HNPI-nek ezzel kapcsolatban, mire megérkezett a Facebook bejegyzésükben a válasz:

A Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársai a szezonban folyamatosan figyelemmel kísérik azokat a tradicionális helyeket, ahol a darvak rendszeresen éjszakáznak. Ezek rendszerint sekély vizű élőhelyek, melyek lehetnek lecsapolás alatt álló halastómedrek, szikes mocsarak vagy éppen ökológiai vízpótlás miatt elárasztott pusztarészek: egykori erek, medrek.

A darvak napi ritmusa során az éjszakázó helyre berepülő darvakat, vagy a hajnalban a vízen tartózkodó, vagy a napkelte körül kirepülő madarakat számolják meg a munkatársaink. Valójában ez a számolás a matematika nyelvén becslést jelent.

A gyakorlatban a kollégáink megszámolnak egy egységnyi mennyiségű madarat, például 10 egyedet, majd ezen mennyiség térbeli elhelyezkedését rávetítik a csapat további részeire. Így ezzel a módszerrel a többszázas vagy ezres nagyságrendű csapatok is gyorsan megszámlálhatóak.

Mivel ezt a munkát ugyanazon munkatársaink már évtizedek óta ugyanazokon a helyeken, ugyanazon eszközökkel, ugyanazon metódus alapján végzik, így kijelenthetjük: a módszerben foglalt hibahatár is ugyanakkora. A gyakorlat alapján megállapítható, hogy ez a módszer kb.  10%-os hibával terhelt, amely a hasonló biomonitoring módszerek sorban kiválónak számít.

Olykor a modern kor technikáját is segítségül hívjuk a pontos számoláshoz: drónnal az éjszakázó csapat felé repülünk és a madarak zavarása nélkül, néhány fényképet készítünk a csapatról, majd monitoron végezzük el a számolást.

Az idei évben nagy szerencsénk volt az időjárással, de a körülmények nem mindig ennyire kedvezőek, olykor viharos szél, köd és eső is nehezíti a számlálást.

– árulta el a titkát a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság.

Fotó: Szilágyi Attila / Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága

A darvak száma az elmúlt napokban csökkent ugyan, de a néhány héttel ezelőtti maximumok rekordnak számítanak. Az elmúlt hétvégén 160.240 daru pihent a Hortobágyon.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d