fbpx
Tisza-tó élmények Túracélpont

Túratippek, ajánlatok a Tisza-tóra a hosszú hétvégén

Mit csinálj a Tisza-tónál az október 23-i hosszú hétvégén? Összeállítottunk egy programlistát, amiben garantáltan találsz kedvedrevalót.

1. Vacsora a Lépcső Bisztróban

A Tisza-tó egyik legkülönlegesebb dizájnú bisztrója közvetlenül a hallépcső mellett. A Lépcső Bisztró tavaly nyitott és hamar a kerékpárosok egyik kedvenc megállóhelye lett. A bisztró steampunk stílusával és ízletes ételeivel hamar belopja magát a szívedbe! Ha ide jössz, három legyet üthetsz egy csapásra: nemcsak finomat ehetsz, de megtekintheted a hallépcsőt és a vízlépcsőt, valamint a Jóreménység-szigetet is.

Facebook: https://www.facebook.com/lepcsobisztrotiszato
Cím:
 Kisköre, Hallépcső
Tipp: aki autóval érkezne, az Kisköre felől, a vízlépcső hídján át haladjon. A GPS néha a gáton akarna vinni, de a gátra gáthajtási engedélyt kell venni valamelyik horgászboltban. Érdemes inkább kerékpárral megközelíteni, úgy sokkal egyszerűbb.

 

2. Tisza-tavi Vízi Sétány

A Tisza-tó egyik legnépszerűbb programja, amit kár lenne kihagyni. Igazi bakancslistás látnivaló, ahova csak csónakkal lehet átjutni.! A víz felett sétálhatsz az kiépített pallóúton, miközben a nádasban nádirigók trilláznak. Az egyes madárvárta épületekből pedig remekül megfigyelheted a környélen lévő madarakat – ez egyébként fotósoknak kötelező program! A sétány végén kilátó vár, ahonnan körbe nézhetsz.

Cím: azaz a kiindulás a Fűzfa kikötőből. Parkolni a Poroszló, Kossuth Lajos út 81. szám mögött, a hídról letérve, a Fűzfa Panzió mögött.

 

3. Kenguru Park Tiszaderzs

https://www.facebook.com/kengurupark/posts/pfbid0Yqf1AWXUC9UK2pna2RmoATfb2NjZowcBT8QJXbsssNwyhv9iG8EEwPt81Docz2eSl

Tiszaderzsen 2022-ben nyitott meg a Kenguru Park, ahol benett kenguruk között is sétálhatsz! Nemcsak benett és vörös óriáskenguruk, hanem többek közt gyűrűsfarkú makik, kapibarák, kacagójancsik, alpakák, szurikáták, ormányos medvék is megtalálhatóak itt.

Facebook: https://www.facebook.com/kengurupark 
Cím: Tiszaderzs, Nefelejcs utca 14.

 

4. Darules a Hortobágyon

Fotó: Greskovits András

Igaz, nem a Tisza-tónál van, de Tiszafüredtől csak egy karnyújtásnyira érhető el a Hortobágy, ahol a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága darules túrákat szervez, azonban minden idei túra teltházas, nem tudnak már több érdeklődőt fogadni.

Ebben az esetben sem kell csüggedni, hiszen az igazgatóság megjelölt néhány helyet, ahonnan jól látható a darvak vonulása. Egy ilyen helyre mi is kilátogattunk és sok-sok képet készítettünk. A HNPI által ajánlott leshelyek listáját pedig itt lehet elérni a cikk végén.

5. Tisza-tavi Horgászmúzeum

Tisza-tavi Horgászmúzeum Sarud és a Tisza-tó egyik legújabb attrakciója. A múzeumot a Varsa Élményportában találod, ami egyben kávézó, játszóház, sőt még itt található a Tisza-tavi MiniZoo állatkert is.  A múzeumban több száz horgászbotot, csalit, orsót is megtalálni, de a preparált halak, sőt még egy iskolarészlet is helyet kapott benne.

Cím: Sarud, Kossuth út 84/a

 

6. Őszi csónaktúra a Tisza-tavon

Fotó: Héja Milán Tamás / I Love Tisza-tó

Ezen a hétvégén még remek lesz az időjárás egy csónaktúrához. Érdemes célba venni a három vízről megközelíthető kilátót a Poroszlói-medencében. Ezeket Poroszlóról, Tiszafüredről, Sarudról vagy éppen Tiszaderzsről lehet a legegyszerűbben elérni.

Aki a Tisza-tó északi részén járna, annak a Tiszavalk mellett épült kilátót ajánljuk.

Ha a Tisza-tó déli részén kalandoznánk, akkor a tiszanánai kis kilátóba mindenképp érdemes felsétálni, a Telekháti-sziget körül tenni egy kört. A túrát Ljasuk Dimitry Jóreménység-szigetének meglátogatásával és a filmjében szereplő titkos belső tó felkeresésével lehet színesebbé tenni.

Cím: Kisköréről megközelíthető autóval a Jóreménység-sziget. A tiszanánai kilátót a dinnyésháti kikötőben kell keresni.

47.490423,20.525683

A Google Térkép segítségével megtalálhatja a helyi vállalkozásokat, megtekintheti a térképet, és útvonaltervet készíthet.

 

Tisza-tó útikönyv és Tisza-tavi térkép

A Tisza-tó: Ember alkotta paradicsom című útikönyvünkben összegyűjtöttük a Tisza-tó valamennyi látnivalóját, míg a Tisza-tavi Sporthorgász Barátom a Tisza-tó térképe pedig az eddigi legrészletesebb térkép a Tisza-tóról. Sőt, a régebbi I Love Tisza-tó magazinjainkat is megrendelheted! Mindhármat megtalálod a Tisza-tó webshopunkban itt:

Webáruház – I Love Tisza-tó

No Description

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d