fbpx
Tisza-tó élmények

Tisza-tavi programok rossz idő esetére

Tisza-tavi programok rossz idő esetére: az alábbi listában összegyűjtöttük minden település beltéri programját, ha beborulna, esne.

Tiszafüred

Kiss Pál Múzeum

Tiszafüred – Kiss Pál Múzeum

A Kiss Pál Múzeum Tiszafüred és Magyarország egyik legrégebbi alapítású fővároson kívüli gyűjteménye, a szolnoki Damjanich János Múzeum tagintézménye. A múzeumnak a műemlék Lipcsey-kúria ad otthont.

Az épület állandó kiállításai között megtekinthető a „Városunk 7000 éve rejtőzködő kincsei” című, a „Tisztelet a bátraknak” az 1848-49-es szabadságharc eseményei Tiszafüreden, a „Mesterek és mesterművek – Tiszafüred művészi kisipara és háziipara”, Jégkorszaki kalandozások a Tisza-partján.

A múzeum a 2023. október 23-i hosszú hétvégén zárva tart!

További részletek, nyitvatartás itt érhető el.

Tariczky Endre Régészeti Kiállítás

Az első kiállítás termeiben a Kiss Pál Múzeum alapítójának 19. századi gyűjteményéből és a múzeum 21. századi ásatásainak legszebb leleteiből készült válogatás tekinthető meg. A Majoros-halom III. lelőhelyen előkerült bronzkori tömegsír és a Nyúzó Gáspár Fazekas Tájház udvarán előkerült 19. századi fazekasműhely hulladékgödre sok-sok érdekes információval szolgált a Város 7000 éves történelméről. A vitrinekben és sírrekonstrukcióban bemutatott tárgyak mellett saját kezűleg ki lehet próbálni a régészek, antropológusok és restaurátorok munkáját.

A múzeum a 2023. október 23-i hosszú hétvégén zárva tart!

További részletek, nyitvatartás itt érhető el.

Tiszaörvényi szivattyútelep

tiszaörvényi szivattyútelep függőcsatornája a tó egyik legrégebbi víziügyi látnivalója. A csatornát 1940-ban adták át és azért hoztak létre, hogy Kenderes-Bánhalmáig öntözővízzel lássák el a környékbeli földeket. A szivattyútelepen még a mai napig ugyanazok az 1938-ban gyártott GANZ márkájú szivattyúk dolgoznak és tökéletesen működnek, mint amelyeket annakidején beépítettek!

A szivattyútelep másik érdekessége a függőcsatorna, aminek a befedett tetején, mintegy 320 méteres úton sétálhatunk végig. A csatorna alatt nádast találni, benne pedig a Tisza-tó szárnyas lakóit lehet felfedezni, de volt már rá alkalom, hogy vidrát is megfigyeltek ott.

A szivattyútelepről itt írtunk bővebben!

Előzetes bejelentkezés alapján egész évben látogathatóak a műtárgyak, ám ehhez bejelentkezés szükséges a KÖTIVIZIG Kiskörei Szakaszmérnökségének valamelyik elérhetőségén:

3384 Kisköre, Tisza II.
tel: 36/558310
e-mail: kiskore.szmg@kotivizig.hu

Poroszló

Tisza-tavi Ökocentrum

A Tisza-tó állat- és növényvilágát bemutató Tisza-tavi Ökocentrum nemcsak az esős napokra aduász, hanem akkor is, ha verőfényes napsütés van.

A Tisza-tavi Ökocentrumba látogatók abszolút kedvence közé tartozik az 535 ezer literes óriásakvárium. Az összesen közel egymillió liter össztérfogatú, több részből álló, rendkívül látványos édesvizű akváriumrendszerében megtalálható hazánk több mint 30 őshonos halfaja és többek közt bepillanthatunk olyan különleges halfajták (tokok) életébe, mint az óriási méretű, méltóságteljesen úszó viza, a vágótok, a sőregtok vagy épp a kecsege.

A körpanorámás kilátótoronyba is érdemes felsétálni, hiszen a 7. emelet magasságában található, lifttel is megközelíthető tágas kilátóteraszról lélegzetelállító panoráma nyílik Poroszló településre és a környező tájra: egyik irányban a Tisza-tó, másik irányban a Bükk és a Mátra vonulatai is látszanak.

További részletek, nyitvatartás az Ökocentrum weboldalán!

Sarud

Tisza-tavi Horgászmúzeum

Tisza-tavi Horgászmúzeum Sarud és a Tisza-tó egyik legújabb attrakciója. A múzeumot a Varsa Élményportában találod, ami egyben kávézó, játszóház, sőt még itt található a Tisza-tavi MiniZoo állatkert is.  A múzeumban több száz horgászbotot, csalit, orsót is megtalálni, de a preparált halak, sőt még egy iskolarészlet is helyet kapott benne.

További részletek az Élményfalu weboldalán!

Kisköre

Tájház

A kiskörei tájház a Béke út 7. szám alatt található, amely a Tourinformnál történt előzetes bejelentkezés után tekinthető meg. Az aprócska ház gyönyörű állapotban maradt meg: jól látszik, hogy meghálálja azt a sok-sok törődést, amit kap. Igen szomorú, hogy ma már a tornácos, döngölt padlójú parasztházakból igen kevés található meg jó állapotban, viszont a kiskörei párját ritkítja.

A ház fala vályogból készült, teteje náddal fedett. Három helyisége van. Az utcára néz a lakószoba vagy más néven tisztaszoba, ahol magasra vetett dunyha, oltárképek és régi Bibliák, bölcső, sőt még ágytál is megtalálható. Találni itt házassági anyakönyvi kivonatot 1936-ból, cselédkönyvet 1929-ből, hiszen még az egykor itt élő kisköreieknek is megismerhető a múltja.

A kiskörei tájházról itt írtunk bővebben!

Cím: Kisköre, Béke út 7.
A tájházat kizárólag előre egyeztetett időpontban lehet megtekinteni.
Érdeklődni és időpontot foglalni a következő telefonszánom lehet: +36/30-337-4191

Tiszaderzs

Biblia Múzeum

A múzeum 2015-ben nyílt, akkor 114 teljes Bibliát, 102 darab Újszövetséget, 15 fajta képes Bibliát, 47 énekeskönyvet, valamint 30 féle imakönyvet gyűjtöttek össze. Azóta mintegy 450 kiállított darab tekinthető meg a Tiszaderzsi Református Templomban és jelenleg a karcagiban, de ezen kívül van még vagy 150 darab, különböző felekezettől származó Biblia, amelyet hely- és vitrinhiány miatt nem tudnak kiállítani.

A Biblia Múzeumról itt írtunk bővebben.

A Bibliamúzeum ingyenesen látogatható, előre egyeztetett időpontban.
Telefon: +36-30/445-8844
E-mail: gusztav.fodor@gmail.com
A Bibliamúzeum megtalálható a Facebookon is Biblia Múzeum Tiszaderzs néven.

Tiszaszentimre

Pecsétes Téglák Múzeuma

Tiszaszentimrén, a helyi református templomban Fodor Gusztáv lelkész a környék pecsétes tégláinak készített egy kiállítást, amit a saját, országos gyűjtésével egészített ki. A kiállításon több száz pecsétes téglát és annak történeteit lehet megismerni.

A Pecsétes Téglák Múzeumáról itt írtunk bővebben!

A gyűjtemény előre egyeztetett időpontban látogatható. A belépés ingyenes!
email: tegularium@gmail.com
tel.: 06-30-540-0390,
5322 Tiszaszentimre, Széchenyi u. 6.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d