fbpx
Összes téma Tisza-tó élmények

Íme minden Tisza-tavi rendezvény a hosszú hétvégére és adunk néhány túratippet is!

Ebben a cikkben megtalálsz minden Tisza-tavi programot, amit a hosszú hétvégén szerveznek, plusz adunk ajándékba néhány titkos tippet is arra, hogy milyen látnivalót keress fel!

Tisza-tavi rendezvények az október 23-i hosszú hétvégén

Október 21. szombat: Kemencés szombat Poroszlón

A Poroszló Turizmusáért Egyesület által rendezett, immár hagyományos poroszlói Kemencés Szombaton eddig is minden alkalommal ínyencségek kóstolására nyílt mód, azonban idén ötleteivel, kreativitásával talán az eddigieken is “túltesz” az az öt falusi vendégfogadó vendégház, mely szeretettel várja az érdeklődőket Poroszlón október 21-én!

Ha végigböngésszük a kínálatot, tényleg nehéz választani: a zsebeshústól a töltöttkáposztáig, a marharagu levestől a csülkös körömpörköltig vagy a házi fonott kalácsig lesz itt sok minden, mi szem-szájnak ingere…

Október 21. szombat: Nagy Sarudi Tökölő Nap

A tök köré építik a Varsa Élményporta, Sarud új közösségi központjának következő hagyományőrző rendezvényét, ahol megrendezik a tökös sütemények versenyét, lesz tökfaragó verseny, tökös teke, keresik Sarud legszebb és legnagyobb tökét.

Aki tök jól szeretne lakni, az a tökös ételekből és egyéb sparhelten készült finomságokból válogathat, de lesz sarudi street food –
pirítós kenyér – kenegetőkkel.

A kísérő programok közt lesz töklámpás verseny/ legszebben díszített ház, vadliba vigadalom (séta a parton), őszi csónaktúra a Bölömbika kilátóhoz, lovaskocsikázás, ingyenes Tisza-tavi Horgászmúzeum látogatás, ingyenes Apraja Farmja látogatás

Kísérő rendezvények:
– A Sulyom Tájétterem legtökösebb séf ajánlata
– Whiskey est a Sulyom Tájétteremben

További részletek az eseménynél, ide kattintva.

Október 21. szombat: Whisky vacsora a Sulyom Tájétteremben

Egy év kihagyás után újra megrendezik a whisky vacsorát Sarudon. Az étterem séfjénak, Berecz Ádám ételeit kóstolhatják meg vendégek, amit kifejezetten erre az alkalomra állított össze. Az ételek ízvilága harmonizál a whisky különlegességekkel, melyet  történetekkel fűszerezve kóstolhatnak végig.

További részletek az eseménynél, ide kattintva!

Október 21. szombat: Szent Dömötör-napi Behajtási Ünnep, Kézműves vásár és Darufesztivál

Szent Dömötör napi Behajtási Ünnep és Darufesztivál fotó Hortobágyi Nemzeti Park
Szent Dömötör napi Behajtási Ünnep és Darufesztivál. Fotó: Hortobágyi Nemzeti Park

A Hortobágyon a régi népszokás hagyományait követve a pásztorok és jószágaik egyaránt a télre készülődnek: ekkor az állatokat behajtják a pusztai legelőkről a téli szálláshelyükre.

A rendezvényre érkezők testközelből találkozhatnak a pásztorok állataival. Magyar racka juhokkal, nóniusz lovakkal, négyökrös bivalyfogattal, hatökrös magyar szürke szarvasmarha fogattal is.

Az egész napos rendezvény során kézműves vásár, bográcsban főtt pásztorételek és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Darufesztivál programjának keretein belül természetismereti játékok és kézműves foglalkozások várnak mindenkit.

A rendezvényen ez előző évben újra felelevenített Pásztortűz-gyújtás hagyománya idén is életre kel, amellyel a pásztorok a legeltetési szezont búcsúztatják.

További részletek az eseménynél, ide kattintva!

A daruvonulásról bővebben ebben a cikkünkben írtunk: Közel százezer daru tartózkodik a Hortobágyon, mutatjuk, hogyan nézheted meg őket!

 

Milyen programokat, túratippeket ajánlunk a Tisza-tóra ősszel?

1. Vacsora a Lépcső Bisztróban

A Tisza-tó egyik legkülönlegesebb dizájnú bisztrója közvetlenül a hallépcső mellett. A Lépcső Bisztró tavaly nyitott és hamar a kerékpárosok egyik kedvenc megállóhelye lett. A bisztró steampunk stílusával és ízletes ételeivel hamar belopja magát a szívedbe! Ha ide jössz, három legyet üthetsz egy csapásra: nemcsak finomat ehetsz, de megtekintheted a hallépcsőt és a vízlépcsőt, valamint a Jóreménység-szigetet is.

Facebook: https://www.facebook.com/lepcsobisztrotiszato
Cím:
Kisköre, Hallépcső
Tipp: aki autóval érkezne, az Kisköre felől, a vízlépcső hídján át haladjon. A GPS néha a gáton akarna vinni, de a gátra gáthajtási engedélyt kell venni valamelyik horgászboltban. Érdemes inkább kerékpárral megközelíteni, úgy sokkal egyszerűbb.

47.4919649,20.5200834

Find local businesses, view maps and get driving directions in Google Maps.

2. Tisza-tavi Vízi Sétány

A Tisza-tó egyik legnépszerűbb programja, amit kár lenne kihagyni. Igazi bakancslistás látnivaló, ahova csak csónakkal lehet átjutni.! A víz felett sétálhatsz az kiépített pallóúton, miközben a nádasban nádirigók trilláznak. Az egyes madárvárta épületekből pedig remekül megfigyelheted a környélen lévő madarakat – ez egyébként fotósoknak kötelező program! A sétány végén kilátó vár, ahonnan körbe nézhetsz.

Cím: azaz a kiindulás a Fűzfa kikötőből. Parkolni a Poroszló, Kossuth Lajos út 81. szám mögött, a hídról letérve, a Fűzfa Panzió mögött.

47.6424592,20.6641838

Find local businesses, view maps and get driving directions in Google Maps.

3. Kenguru Park Tiszaderzs

Tiszaderzsen 2022-ben nyitott meg a Kenguru Park, ahol benett kenguruk között is sétálhatsz! Nemcsak benett és vörös óriáskenguruk, hanem többek közt gyűrűsfarkú makik, kapibarák, kacagójancsik, alpakák, szurikáták, ormányos medvék is megtalálhatóak itt.

Facebook: https://www.facebook.com/kengurupark 
Cím: Tiszaderzs, Nefelejcs utca 14.

Kenguru Park

Find local businesses, view maps and get driving directions in Google Maps.

4. Darules a Hortobágyon

Fotó: Greskovits András

Igaz, nem a Tisza-tónál van, de Tiszafüredtől csak egy karnyújtásnyira érhető el a Hortobágy, ahol a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága darules túrákat szervez, azonban minden idei túra teltházas, nem tudnak már több érdeklődőt fogadni.

Ebben az esetben sem kell csüggedni, hiszen az igazgatóság megjelölt néhány helyet, ahonnan jól látható a darvak vonulása. Egy ilyen helyre mi is kilátogattunk és sok-sok képet készítettünk. A HNPI által ajánlott leshelyek listáját pedig itt lehet elérni a cikk végén.

5. Tisza-tavi Horgászmúzeum

A Tisza-tavi Horgászmúzeum Sarud és a Tisza-tó egyik legújabb attrakciója. A múzeumot a Varsa Élményportában találod, ami egyben kávézó, játszóház, sőt még itt található a Tisza-tavi MiniZoo állatkert is.  A múzeumban több száz horgászbotot, csalit, orsót is megtalálni, de a preparált halak, sőt még egy iskolarészlet is helyet kapott benne.

Cím: Sarud, Kossuth út 84/a

47.5906309,20.5906502

Find local businesses, view maps and get driving directions in Google Maps.

6. Őszi csónaktúra a Tisza-tavon

Fotó: Héja Milán Tamás / I Love Tisza-tó

Ezen a hétvégén még remek lesz az időjárás egy csónaktúrához. Érdemes célba venni a három vízről megközelíthető kilátót a Poroszlói-medencében. Ezeket Poroszlóról, Tiszafüredről, Sarudról vagy éppen Tiszaderzsről lehet a legegyszerűbben elérni.

Aki a Tisza-tó északi részén járna, annak a Tiszavalk mellett épült kilátót ajánljuk.

Ha a Tisza-tó déli részén kalandoznánk, akkor a tiszanánai kis kilátóba mindenképp érdemes felsétálni, a Telekháti-sziget körül tenni egy kört. A túrát Ljasuk Dimitry Jóreménység-szigetének meglátogatásával és a filmjében szereplő titkos belső tó felkeresésével lehet színesebbé tenni.

Cím: Kisköréről megközelíthető autóval a Jóreménység-sziget. A tiszanánai kilátót a dinnyésháti kikötőben kell keresni.

47.4914781,20.5250068

Find local businesses, view maps and get driving directions in Google Maps.

 

Tisza-tó útikönyv és Tisza-tavi térkép

A Tisza-tó: Ember alkotta paradicsom című útikönyvünkben összegyűjtöttük a Tisza-tó valamennyi látnivalóját, míg a Tisza-tavi Sporthorgász Barátom a Tisza-tó térképe pedig az eddigi legrészletesebb térkép a Tisza-tóról. Sőt, a régebbi I Love Tisza-tó magazinjainkat is megrendelheted! Mindhármat megtalálod a Tisza-tó webshopunkban itt:

Webáruház – I Love Tisza-tó

No Description

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d