fbpx
Hortobágy

Szombaton startol a Szent Dömötör-napi Behajtási Ünnep, Kézműves Vásár és Darufesztivál

Szombaton behajtják a jószágokat a Hortobágyról: jön a Szent Dömötör-napi Behajtási Ünnep, Kézműves Vásár és Darufesztivál.

A Hortobágyon a régi népszokás hagyományait követve a pásztorok és jószágaik egyaránt a télre készülődnek, amikor is az állatokat behajtják a pusztai legelőkről a téli szálláshelyükre.

A Hortobágyi Nonprofit Kft. juhászai, gulyásai, csikósai még ma is őrzik a nyájakat, gulyákat és hagyományos népviseletben lóháton járnak a ménes után.

Pásztoraink kiemelt szerepet vállalnak a világon egyedülálló pásztorkultúra hagyományainak megőrzésében és a pásztortársadalom nemzedékeken átívelő tudásának megőrzésében. A legeltető állattartás őszi eseménye (Behajtás) elevenedik meg az ünnepen, ahol a kilátogató vendégek testközelből ismerhetik meg a pásztorok állatait – a magyar racka juhokat, nóniusz lovakat, négyökrös bivalyfogatot, hatökrös magyar szürke szarvasmarha fogatot – közölte lapunkkal a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága.

Fotó: Derencsényi István

Október hónap nem csak a jószágok behajtásának ideje, de a természet őszi ünnepe, amikor is az északról érkező darvak 100 ezrével állnak meg a Hortobágyon, mielőtt folytatják útjukat dél felé. Ez az év azért is különleges, mert megdőlt a darvak eddig számolt együttes mennyiségének rekordja! A nemzeti park vizes élőhelyein, az e heti szinkronszámlálás nyomán 187 280 példány került a Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársainak távcsöve elé. A darvak naponta ismétlődő, alkonyathoz kötődő mozgalma a daruhúzás, amely mindössze néhány hétig tart, viszont életre szóló élményt nyújt az ehhez kötődő programokon résztvevők számára.

Szent Dömötör napi Behajtási Ünnep és Darufesztivál fotó Hortobágyi Nemzeti Park
Szent Dömötör napi Behajtási Ünnep és Darufesztivál. Fotó: Hortobágyi Nemzeti Park

A Hortobágyi Nonprofit Kft., és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság együttműködésében a Behajtási Ünnep és a Darufesztivál már évek óta egy időben és helyszínen kerül megrendezésre, így vendégeink egyszerre csodálhatják meg a természeti értékeket és a pásztorsághoz köthető kulturális hagyományokat. Hortobágy Község Önkormányzata erre az időpontra kézműves vásárt szervez, mely a program részeként biztosítja, hogy a Hortobágy értékeiből valamit a látogatók magukkal is vihessenek.

Szent Dömötör-napi Behajtási Ünnep, Kézműves Vásár és Darufesztivál

Event by Hortobágyi Nonprofit Kft. and 2 others on Saturday, October 21 2023 with 2.8K people interested and 305 people going. 7 posts in the discussion.

 

Az egész napos rendezvény során kézműves vásár, bográcsban főtt pásztorételek, néptáncbemutató, valamint természetismereti játékok és kézműves foglalkozások várnak mindenkit.

Részletes program:

10.00:  Megnyitó Majer Tamás kikiáltóval
10.00:  Kuckó Művésztanya – Asszonymesék – népmesék, amúgy “kuckósan”
11.00:  Garagulya Gólyalábas Komédiás Kompánia – Ügyes magyar gyerek
12.00   Fekete Dávid bábelőadása – Törökvész Vitéz
13.00: Daruporta szépítő verseny és a Darukonyha receptverseny díjátadó ünnepsége

14.00-16.00 Behajtási Ünnepség (Lovasaréna):
– Fogatok, szekerek, pásztorok felvonulása, bemutatója, örökös pásztorok bemutatása
– Csikós és Puszta ötös bemutató
– Méneshajtás

17.30 (Lovasaréna): Pásztortűz gyújtás

A rendezvény egész ideje alatt:
– Helyben készült bográcsos pásztor ételek
– Zöld játszósziget (MME, HOI és a HNPI játékok – természetismereti játékok)
– Kézműves foglalkozások
– Kézműves kirakodó vásár (80-100 kézműves)

Mindenkit Szeretettel Várunk!

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d