fbpx
Tisza-tó élmények Hortobágyi Nemzeti Park

Ilyen látványt nyújt több tízezer daru a Hortobágyon | VIDEÓVAL, FOTÓKKAL

Soha nem számoltak még ennyi darut a Hortobágyon, mint most. Közel kétszázezer tartózkodik a magyar pusztán, rekordot döntött a számuk: a legfrissebb számolás szerint 182 780 tartózkodk a Hortobágyon, míg hazánk területén összesen 197 688 példány van.

Ahogy azt vasárnap írtuk, közel 200 ezer daru tartózkodik a Hortobágyon. Amint közzé tette a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága a hírt, egyből a Hortobágyra vettük az irányt, ahol még a nemzeti park által megjelölt pontokról egész jól lehetett látni a madarakat.

A darvakat napnyugta előtt néztük meg, egészen sötétedésig voltunk kint. Néhány tízes csapatokba verődve érkeztek, hangjukat már messziről hallani lehetett.

Sok más madárhoz hasonlóan a daru is könnyen megijed: érdekes volt látni, hogy a néhány fős társaságunkat milyen nagy ívben kerülték el.

Fotó: Greskovits András

Hol lehet megnézni a daruvonulást?

A Hortobágyon szinte bárhol lehet őket látni. A legjobb, ha sikerül bejutni a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának valamelyik darunéző túrájára, hiszen ott szakvezetés segítségével lehet megismerni őket. Ennek a túrának az a másik előnye, hogy viszonylag közelebbről lehet megfigyelni őket.

Fotó: Greskovits András

Ha esetleg nem férnénk be egyik túrára sem, akkor az igazgatóság által kijelölt figyelőpontokra érdemes ellátogatnunk.

  • Balmazújváros és Tiszacsege között műút 3 km-kő
    A műút mellett (a régi kilátótorony helyén) a földúton leparkolhatnak, de a pusztába belépni tilos! Naplemente környékén eséllyel láthatóak a darvak.
  • Balmazújvárostól délre, Hajdúszoboszló felé, miután elhagyták a város vége táblát, de még a Keleti-főcsatorna hídja előtt jobb oldalon található épített lesben állva is nagy eséllyel látnak darvakat kora délután, és naplemente környékén.
  • A 33-as főút Szálkahalom és a Látóképi horgásztó közötti szakaszon több helyen lehet a pusztában tartózkodó darvakat megfigyelni táblálkozás közben, vagy esti pihenőre gyülekezve.
  • A Nagyhegyes és Elep közötti útszakoszon napközben is megfigyelhetők darvak nagy eséllyel, ahogy a tarlón, vagy a pusztában csipegetnek.
  • Kondás-tó, a Hortobágy halastavi tanösvény legtávolabbi tava, mely 5 km-re található a tanösvény kezdőpontjától. Itt vagy naplemente vagy napkelte környékén lehet a darvakat önállóan megtekinteni.
    A tanösvény látogatásához belépőkártyát kell vásárolni, melyet a hnp.jegy.hu weboldalon online, vagy a Tourinform Hortobágy irodában (kedd-vasárnap 9.00 – 15.45) lehet megvásárolni. A tanösvény kezdőpontjáig (Halászbárka Halastavi Fogadóközpont ingyenes parkolója) személygépkocsival el lehet jutni, ezt követően gyalogosan kell a távolságot megtenni. Esős időjárás esetén túrabakancs vagy gumicsizma használata javasolt.
Fotó: Greskovits András

Darufotózás, fontos információk

Fotózás kizárólag a tavak töltéseiről, vagy az igazgatóság tornyaiból, betekintő épületeiből lehetséges. A Kondás-tó északi elbontott töltésére nem lehet bemenni. Semmilyen sátrat, mobil lest (tent, mobile blinde) nem lehet kihelyezni – közölte az igazgatóság.

Tilos vakut, vagy egyéb mesterséges fényt használni a fotózás vagy közlekedés során!

Fotó: Greskovits András

További részletek, információ a Hortobágyi Nemzeti Park weboldalán!

Fotó: Greskovits András
Fotó: Greskovits András
Fotó: Greskovits András
A darvak mellett a vadludak is jöttek. Fotó: Greskovits András

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d