fbpx
Promó

Mikor lehet egy személyi kölcsön jobb választás a lakáshitelnél? (x)

A személyi kölcsön bizonyos esetekben jobb választás lehet, mint egy lakáshitel. Persze nem véletlen választják ingatlanvásárlásra legtöbbször az erre megalkotott konstrukciókat. De azért vannak bizonyos esetek, amikor mégis érdemes fedezet nélküli adósságot a nyakunkba venni. Nézzük is meg, hogy mikor! (Hirdetés)

Sok a kérdés, de könnyen megválaszolhatóak

Személyi kölcsön vagy lakáshitel? Ennél azért több kérdésre kell válaszolnunk. De azért ezekre nem annyira nehéz választ találni, csak jól végig kell gondolnunk, hogy milyen helyzetben vagyunk és mik a terveink.

  • Mekkora összegre van szükségünk?
  • Csak lakáscélból költenénk, vagy szabad felhasználásra jobb lenne az összeg?
  • Gyorsan kell a pénz, vagy ráérünk?

Ha már csak erre a pár egyszerű kérdésre megtaláljuk a választ, könnyen el tudjuk dönteni, hogy milyen konstrukció lesz számunkra előnyös.

Személyi kölcsön vagy lakáshitel? Mit kell figyelembe venni?

Általánosságban elmondható, hogy ha gyorsan és kisebb összegre van szükség, akkor jó választás lehet a személyi kölcsön. Ellenben ha van időnk kivárni az elbírálást, nagyobb mennyiségű pénz kell, akkor a lakáshitel lesz a jó döntés.

Vannak bizonyos mutatói ezeknek a konstrukcióknak, melyeket viszont mindenképp érdemes figyelembe venni:

  • Hitelösszeg: minél nagyobb, annál biztosabb, hogy a lakáscélú kölcsön lesz a jó választás.
  • Futamidő: személyi kölcsön esetén rövidebb lehet, de így magasabb is lesz a törlesztőrészlet.
  • Kamat: jellemzően alacsonyabb a jelzáloggal terhelt konstrukciók esetén.
  • Költség: Ez jellemzően kevesebb egy személyi kölcsön esetén. Itt gondolni kell a hitelfelvételi, folyósítási díjra és a kamatkülönbözetre is. De emellett ott van még a jelzálogjog bejegyzésének díja, valamint a közjegyző sem dolgozik ingyen.
  • Hitelcél: ha szabad felhasználású konstrukciót szeretnénk, akkor valószínűleg a személyi kölcsön lesz számunkra a jó választás.

 

Mikor jobb választás a személyi kölcsön a lakáshitel helyett?

Ha csak kisebb összegre van szükség, mert pl. bútorokat akarunk vásárolni, vagy apróbb felújítási munkálatokat végeznénk, akkor a személyi kölcsönt érdemes előnyben részesíteni. Nagyobb felújítás esetén már más a helyzet, meg kell nézni, milyen lehetőségeink vannak a jelzáloghitelek területén.

Ha a gyorsaság számít, ismét a fedezetlen kölcsön felé mozdul el a mérleg nyelve. Ezek elbírálása ugyanis akár 1-2 napos is lehet, míg egy lakáshitelnél nyugodtan számoljunk legalább 2-3 héttel vagy akár még többel is.

Ha rugalmasan szeretnénk felhasználni a felvett pénzt, akkor ismét a szabad felhasználású személyi kölcsön kerül előnybe. Vele szemben (ahogy a nevében is benne van) a lakáscélú hitelek esetén meg van határozva, hogy mire fordítható az összeg.

A jelzáloghitelek esetén van ingatlanfedezet. Ha ezt szeretnénk elkerülni, vagy nincs a nevünkön ház, lakás, akkor marad a személyi kölcsön.

Mint látható, mindenkinek a saját élethelyzetéhez igazítottan kell meghoznia a döntést. Ezért kell előre átgondolni az egészet, és csak utána választani.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d