fbpx
Összes téma

Íme a Tisza-tó összes kilátója: ezeket keresd fel egy vízitúra során!

A Tisza-tavi kirándulások abszolút slágerei a kilátók, amik kedvelt úticélok szoktak lenni. Most egy cikkben gyűjtöttük össze mindet!

Küszvágó csér kilátó

A Szilas-foknál kell keresni a legújabb vízről megközelíthető kilátót, amely így már a harmadik a sorban a Fattyúszerkő és a Bölömbika után.

Két másik társához hasonlóan ez is madárnevet kapott. A közelben fészkelő küszvágó csérek után nevezték el így az Aktív Magyarország közönségszavazásán. Ám nemcsak az emberekre, hanem a madarakra is gondoltak, hiszen költőhelyeket tettek ki a környéken fészkelő küszvágó csérek számára a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságával együttműködve.

A kétszintes 9 méter magas, fából és acélból készült kilátóról a Borzanatot, a Lapos-morotvát, a Zsidóföldet és a Poroszlói-medence egy részét lehet belátni.

A kilátót itt találod:

47.6090466,20.6768799

Find local businesses, view maps and get driving directions in Google Maps.

Bölömbika kilátó

A Tisza-tó egyik kedvelt vízi úti célja a Bölömbika kilátó, amit 2021-ben adtak át. A kilátót a Békatutaj Egyesület építette az Aktív Magyarország támogatásával. A 9 méter magas kilátó legfelső emeletéről a környéket 6 méteres magasságban lehet pásztázni.

A Ravasz-hátnál épült kilátót Újlőrincfalváról vagy Sarudról, Poroszlóról lehet megközelíteni a legrövidebb úton. Ez egy hínárral benőtt, kevésbé forgalmas, ám annál csodálatosabb helyen áll.

A kilátó alatt kikötve, egyből az első lépcsőfokra lépve lehet felmenni a tetejéig, ahonnan a Kis-Tiszát, a Poroszlói- és a Sarudi-medencét lehet szemügyre venni.

A kilátót itt találod:

47.6038412,20.6401734

Find local businesses, view maps and get driving directions in Google Maps.

 

Fattyúszerkő kilátó

A Bölömbikához hasonlóan ezt is az Aktív Magyarország építette a Békatutaj Egyesülettel és pont ugyanúgy néz ki. A Csapói Holt-Tiszán lévő kilátó környékén korábban már állt egy másik, így a Tisza-tónál régóta vízitúrázók szinte pontosan tudni fogják a helyét.

Stég mellett lehet itt kikötni, majd a nádason keresztül egy pallóúton juthatunk be a kilátóhoz, ahonnan a Poroszlói-medencét, illetve a Csapói Holt-Tiszát lehet belátni.

A kilátót itt találod:

47.6234376,20.6614537

Find local businesses, view maps and get driving directions in Google Maps.

Óhalászi-sziget

Aki a Tisza-tóra érkezik, annak bizonyára tudomására hozzák azt az érdekességet, hogy a tó közepén valamikor egy falu állt az Óhalászi-szigeten. Ez a sokszor átlagosan csak néhány száz lelket számláló falu csendesen, a Tisza mellett élte dolgos mindennapjait. A helybeliek együtt léteztek a folyóval és az azzal együtt járó áradásokkal. Tiszahalászt nem a tározó építésekor árasztották el vízzel, mint ahogy az például Erdélyben is történt, hanem száz évvel ezelőtt sodorta el a Tisza árja. Az ott élő embereket Hartl Ede telepítette át a mai Újlőrincfalva területére.

A vízről már messziről látni a kilátót, az előtte lévő kis móló pedig megállásra hívogat bennünket. A kilátóból gyönyörű panoráma nyílik a tóra. Ha követjük a mellette futó ösvényt, akkor eljutunk az egykori temetőhöz, ahol egy kőből készült 1848-as emlékmű fogad bennünket, tetején kovácsoltvas kereszttel, zászlóval és a sziget történetéről szóló tájékoztató táblával. Talán ez a kőkereszt az egyetlen dolog, ami megmaradt Tiszahalászból. Ha itt belátnánk a föld alá, akkor nem találnánk sok sírt, hiszen évszázadokon keresztül nem itt volt az első temető. Ez csak a második (amit két évtizedig használtak), ugyanis a korábbi betelt a szabadságharc idején.

 

Tiszavalki kilátó

A 12 méter magas, kétszintes kilátó tetejéről az Apota nevű területet, valamint a Liliomos-öblöt lehet belátni és akinek szerencséje van, annak a madárrezervátum legcsodásabb madarai is megmutatják magukat.

A Szivárvány Kikötő végéből körülbelül 800 méterre lehet megtalálni az új kilátót. Motorcsónakkal, esetleg kajakkal vagy kenuval, míg a kalandosabb kedvűek SUP-pal tudják megközelíteni.

A kikötő környékén korábban állt egy másik kilátó, amelynek az évek folyamán erősen leromlott az állapota, így lebontották. Az új ennek a helyén épült és remélik, éppen olyan népszerű lesz, mint elődje.

A kilátót itt találod:

47.680008,20.7257189

Find local businesses, view maps and get driving directions in Google Maps.

Szabics Kikötő és Szabadidőpart

A Tisza-tavi kirándulások egyik kihagyhatatlan elemének számít a Tiszavirág Ártéri Sétaút és az Örvényi Pákász Tanösvény bejárása, ahol három magaslatra is felsétálhatunk.

Az egyik a Tiszavirág Ártéri Sétaút végén található, amit a mesterségesen kialakított csatorna melletti sétával lehet elérni. A tanösvényeken testközelből ismerhetjük meg a növény- és állatvilágot, valamint az egykoron itt élő emberek mindennapjait is. A tündérrózsákkal teli Göbe-tó partjára érve igazi kalandtúra vár ránk.

Csónakba szállva, kötelek segítségével jutunk át a túlpartra, hogy beléphessünk az Örvényi Pákász Tanösvény meseszerű világába. A láptúrához ajánlott lábbelinket a kihelyezett gumicsizmára váltani. A madárlesből csodálatos látvány nyílik a sásos-gyékényes területre. A tanösvény legvégén található Tiszavirág-toronyból pedig a Göbe tárul szemünk elé. A két tanösvény páratlan szépséggel rendelkezik és igen sok izgalmas programot kínál.

 

Tisza-tavi Vízi Sétány

A Tisza-tavi kirándulások egyik kihagyhatatlan helye az a sétány, ami a víz felett, 1500 méter hosszú pallóúton mutatja be testközelből a tó állat- és növényvilágát. A Poroszlóról elérhető sétány a Tisza-tóhoz érkezők egyik kedvence és egyike azoknak a kötelező programoknak, amelyeket mindenkinek meg kell tekintenie, ha a környékre látogat. A kilátó a sétány végén található, a Poroszlói Kis-Tisza mellett. Innen kitekintve az érintetlen nádast, a vízen csónaktúrázókat, SUP-osokat látni és a sétányon ismertetett állatokat is megpillanthatjuk…

 

A Tisza-tavi Ökocentrum kilátótornya

A poroszlói Ökocentrum egyedülálló módon mutatja be a Tisza-tó növény- és állatvilágát. A kormoránoktól kezdve egészen az egykor honos vizákon át a pelikánokig, a helyi flóra és fauna képviselteti magát. Számtalan interaktív és izgalmas programot kínál földön-vízen- levegőben, a gyermekek és a felnőttek számára egyaránt. Miután körbejártuk az Ökocentrumot, érdemes magas tornyának legfelső szintjére is felmenni, hiszen Poroszló település és a Tisza-tó kék víztükre is kitűnően látszódik onnan! Ez a Tisza-tó legmagasabb kilátója, ahonnan 26 méterről tudunk körbetekinteni.

 

Az Álompart kilátója

Tiszanána-Dinnyéshát az egyik kedvelt strandhelyszín, ami 2020-tól teljesen új arcát mutatja, felújításának köszönhetően. A fejlesztések alapját az iszapkotrás és tereprendezés jelentette, ami nemcsak a kikötőbővítést alapozta meg, hanem a strand vízminőségét, élvezhetőségét is javítja. A tervek között szerepelt a turisták, strandolók, vízi úton érkezők számára nyújtott szolgáltatások bővítése. Ehhez elsőként új recepciós és szolgáltató épület létesült. A projekt keretében megújultak a sétautak és gyaloghidak is. Elkészült egy tájképhez illeszkedő kilátó, amelyről be lehet látni a kikötőt, a strandot, az élő Tiszát és a Telekhátat. A nyugodt vizű, fokozatosan mélyülő, homokos partszakaszon kisgyermekes családok is biztonságosan strandolhatnak. A közelében lévő kikötő az aktív kikapcsolódás kedvelőit várja, a romantikára vágyókat pedig kézzel húzható átkelő-komp viszi át a szomszédos apró szigetre.

 

Tisza-tavi Kerékpáros Centrum

Az épületben nemcsak kerékpárbérlésre van lehetőség, hanem egyes emeleteiről kitekintve csodálatos kilátásban lehet részünk. A tetőteraszon kávézó működik, ahonnan akár egy távcső segítségével egészen a szabadvizű strandig is elláthatunk. Megannyi vízimadarat figyelhetünk meg: tőkés récét, dankasirályt, gémet, szárcsát, kormoránt.
Ajánlott egy hosszú kerékpártúra után itt megpihennünk, ugyanis a látvány biztosan nem fog könnyen elengedni!

 

 

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: