fbpx
Promó

Mi vár ránk, ha kertészek szeretnénk lenni? (x)

A profi kertész fákat és bokrokat ültet, megmetszi a sövényt és a rendben tartja a pázsitot, dekoratív kompozíciókat, virágágyásokat készít, és mindent megtesz azért, hogy megvédje az ültetvényeket a kártevőktől. (Hirdetés)

A Kecskemétállás Sitelink hivatkozására kattintva a portál felületén is megpályázható kertész szakma tehát egy rendkívül izgalmas hivatás, amely főként azoknak valók, akik szeretik, ha a munkájuk gyümölcsét időről időre a szó szerint a kezükbe foghatják.

 

Előnyök és hátrányok a kertész munkájában

A kertész szakma előnyeihez leginkább az sorolható, hogy folyamatosan a friss levegőn dolgozik, és a növények telepítésén illetve formázásán keresztül lehetősége van a kreatív önkifejezésre. De nem hagyhatjuk ki ebből a sorból azt sem, hogy lehetősége van új fajok nemesítésére is.

Az pedig, hogy bármilyen évszakban és bármilyen időjárási viszonyok közepette dolgoznia kell, ráadásul fizikailag megterhelő munkát kell végeznie, a szakma legnagyobb negatívumaként említhető. Továbbá a mérgező vegyszerek alkalmazása és az élő kommunikáció hiánya sem maradhat ki a hátrányok közül.

Mennyi idő kitanulni ezt a csodás szakmát?  

Annak köszönhetően, hogy ez a szakma rendkívül szerteágazó, mindenféle beállítottságú ember megtalálhatja benne a számításait. A kreatívabb személyiségek elsajátíthatják például a virágkötészet művészetét. Azoknak pedig, akik inkább fizikai jellegű munkát keresnek, a parképítést javasoljuk.

De egyébként a szimpla kertész képzés általában már három év alatt elvégezhető. Amennyiben viszont a technikusi végzettséget és érettségi adó kertész technikusi képzést szeretnénk abszolválni, akkor ahhoz minimum öt évig vissza kell ülnünk az iskolapadba.

Abban az esetben pedig, ha még ennél is nagyobb ambíciókkal rendelkezünk, akkor megpróbálkozhatunk akár a kertészmérnöki szakkal és a tájépítészettel is. Mindkettőnél minimum hét éves oktatásra kell számítani.

 

Milyen követelményeket fognak elvárni tőlünk a munkaadók?

Nos, a legtöbb munkaadó főként a speciális oktatást, a kertészi munkatapasztalatot vagy portfóliót, a szabadban vagy üvegházban való munkavégzés képességét, különböző kerti rendszerek és szerszámok használatának ismeretét, és természetesen a növények iránti szeretetet, a fejlett szépérzéket, a jó ízlést, illetve a figyelmességet és a pontosságot várja el tőlünk. 

Továbbá nem árt, ha mindezek mellett még a virágkertészet, a növénytan, az agronómia és a talajtudomány területén is rendelkezünk némi alapismerettel.

 

Mennyit kereshetünk kertészként?

Ez leginkább az illető tapasztalatától, a cégtől és attól a várostól függ, ahol munkát kínálnak. De az egyik legnagyobb hazai bérösszehasonlító oldal adatai szerint egy kertész 2023-ban havonta körülbelül bruttó 232 és 476 ezer forint között keres.

Amennyiben tehát imádjuk a növényeket, és szeretnénk a szakmai életünket is összekapcsolni velük, akkor mindenképpen érdemes próbát tenni az érdekes és izgalmas kertész szakmával, amely a gazdasági vagy a politikai helyzettől függetlenül mindig keresett lesz. 

 

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: