fbpx
Összes téma

Mi az a sulyom? És miért van ennyi belőle a Tisza-tónál?

Ha a Tisza-tóhoz megyünk, biztosan fogunk találkozni sulyommal. Sok bosszúságot okoz ez a szúrós növény, viszont védett és ehető is. Most bemutatjuk, mi ez a pici termés, amit olyan sokan utálnak a környéken, de kiirtani nem szabad és nem is lehet.

Mi az a sulyom?

A sulyom (Trapa natans) tavak és holtágak egyéves, eleinte az iszapban gyökerező, később úszó hínárrá váló faja. A víz felszínén kiterülő jellegzetes levélrózsáit egymáshoz szorosan illeszkedő, rombusz alakú, fogazott szélű levelek alkotják. A növényt a felfúvódott, levegővel teli levélnyelek tartják a víz felszínén. A sulyomnak alámerült levelei is vannak, ezek gyökérszerűek és szeldeltek.
A fehér szirmú, négytagú virágok júliusban–augusztusban jelennek meg a felszíni levelek hónaljában. Szeptemberre érik be a növénynek a 2–4 hegyes szarvat, a csúcsán pedig koronát viselő termése.

Kaszálja sulymot a Tisza-tavi Sporthorgász gépe.

A magyarság már régen ismerte a sulymot. Kitaibel Pál útinaplójából, Jókai Mór, Borbás Vince, Kieselbach Gyula és mások írásaiból tudjuk, hogy termését „az állatok és az ember egyaránt fogyasztják”. A tüskés termést főzve vagy sütve csemegeként ették, a lisztjéből még kenyeret is sütöttek. Népi elnevezései (csemegesulyom, vízigesztenye, vízidió, vízimogyoró) arra utalnak, hogy igen kedvelték. Bartha István szerint Szolnokon ócska subával halászták ki a Tiszából, és főzve fogyasztották. Nagy Jenő szerint a XIX. század ötvenes, hatvanas éveiben Nyíregyházán „annyira dívott a főtt sulyom evése, hogy a piacon úgy árulták, mint a gesztenyét, és a nép oly nagy tömegben fogyasztotta a közkedvelt csemegét, hogy a felvágott és szétdobált szúrós sulyomhéjak szinte lehetetlenné tették a mezítláb való járkálást”.

Ehető a sulyom

A sulyom fogyasztását az 1980-as években is folytatták. Ebben az időben a tiszafüredi Hableány Hotel és Étteremben is feldolgozták a sulymot. Halételek mellé mártásként, panírral összekeverve és zöld salátákat megszórva lehetett kapni, amit az étterem vezetője: Molnár György és a szolnoki Pál-Szabó Mihály szakács, a Francia Gasztronómia lovagja talált ki. Az 1990-es évek közepén védetté nyilvánították a növényt és ezek az ételek lekerültek az étlapról. A sulyom jelenleg sem szerepel egy Tisza-tavi étterem étlapján sem, azonban éttermet neveztek el róla Sarudon: Sulyom Tájétteremnek hívják.

Sulyom

Néhány évvel ezelőtt ismét visszatért a sulyom fogyasztása: Szabó István bonbontölteléket készít belőle, amit „Egy csepp Tisza-tó” névre keresztelt.

A Tisza-tavi Sporthorgász minden évben kaszálja a sulymot, hogy a halak elől ne zárja el az oxigént és ne terjedjen el az egész tavon. Ez igen látványos szokott lenni, hiszen csíkokat kaszálnak a sulyommezőbe. Mivel a sulyom védett növény, ezért engedély szükséges mind a kaszálásához, mind pedig a gyűjtéséhez.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: