fbpx
Tisza-tó élmények

Tiszafüred környéki bringatúra-variációk, ha már túl vagy a 65 km-es gátkörön

Az alábbiakban összegyűjtöttünk 3 túraútvonalat, amelyek bármikor bevethetőek azok számára, akik kétkeréken szeretnék megismerni Tiszafüred környékét. Mindegyik túra kiindulópontjának a Morotva Kerékpáros Pihenőparkot választottuk.

Belváros-felfedező túra

Érdemes már reggel útnak indulni, hogy jusson idő minden látnivalóra!
Első megállóként (2,6 km – kb. 6 perc) a Kiss Pál Múzeumot ajánljuk, ahol megismerhető Tiszafüred múltja. Többek között, meg tekinteni a tiszafüredi nyerget, azt a jellegzetes nyeregtípust, mellyel még a tengerentúlon is csatába indultak.

Innen a Fő teret (1 km – kb. 3 perc) érdemes felkeresni, ahol a zenélő és az esti órákban színesen világító szökőkút környékén lehet megpihenni, akár egy hűsítő fagylalt társaságában, de a közeli piacon is elfogyaszthatunk egy finom lángost.

A következő megálló: a Nyúzó Gáspár Fazekas Tájház (2 km – kb. 5 perc), ahol a tiszafüredi fazekasság munkájába lehet betekintést nyerni az izgalmas kiállításon.

Innen a beszédes nevű, Húszöles útra kanyarodjunk ki (0,5 km – 1 perc), ahonnan a Tiszaörvényi Szivattyútelep függőcsatornáját (4,5 km – kb. 15 perc) vegyük célba. Látogatásához előzetes bejelentkezéshez szükséges!

Innen, a párszáz méterre található Szabics Kikötőből áthajókázhatunk a túloldalra és bejárhatjuk a Tiszavirág Ártéri Sétautat és az Örvényi Pákász Tanösvényt.
Ha megnéztünk mindent, akkor a kiindulási pontunkra (3 km – kb. 8 perc) a Tisza-tó panorámájában gyönyörködve, a gáton tekerve juthatunk el.

 

Kompérintő

Ha már többször megtettük a Tisza-tó gátján a kerékpáros 65 km-es kört, érdemes másfelé is elnézni. A Morotva Kerékpáros Pihenőparktól indulva a Tisza-tó gátján északra, az Egyek és Tiszadorogma között közlekedő komp felé kell indulnunk, amely közel 15 km-re, kb. 45 percre van. Az út aszfaltborítású és egészen Tiszacsegéig visz.
A kompátkelőig a Göbe erdő Természetvédelmi Terület mellett tekerünk el, amely a folyószabályozás során alakult ki, megőrizve a Tisza-tó létrehozása előtti Közép-Tiszavidék ártéri ligeterdeinek jellegzetes látképét és élővilágát. A védett, idős ártéri puhafa-ligeterdőt fokozottan védett állatok választják lakóhelyül. Védett madárfajai miatt korlátozottan látogatható természetvédelmi terület.

Mivel igen ritkán közlekedhetünk komppal, így előtte mindig tájékozódjunk a komp üzemeléséről, hiszen például túl magas vagy túl alacsony vízállás esetén nem közlekedik.

Innen a szemközti Tiszadorogmára kompolhatunk át, és a gáton folytatva utunkat, kb. 5 km-t tekerve egészen Ároktőig jutunk, ahol az Ároktő-Tiszacsege közötti komppal térhetünk vissza a tiszafüredi oldalra. A tiszacsegei kompállomás melletti halászcsárdában készítik a messze földön híres, jellegzetes korhely halászlevet, amit a hosszú biciklizés után jól esik megkóstolni!

A pihenést követően, egyenesen a gáton haladva térhetünk vissza Tiszafüredre.
A túra összesen: 40 km hosszú.

 

A Tiszán át

A Tiszafüred és Poroszló közötti kerékpáros hidat 2021-ben adták át és azóta is a turisták kedvence. Harmadik túraajánlatunk egy egyszerű, de nagyszerű, bármikor megtehető és akár kisgyerekes családok számára is ideális. Az út a Tiszán és a Tisza-tavon is vezet egészen Poroszlóig, majd vissza a Morotva Kerékpáros Pihenőparkba, amely mindösszesen: 16 km. A Tisza hullámaira emlékeztető hidakon kis megállóhelyeket alakítottak ki, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a környékre. Kényelmes tempóban 25-25 perc alatt tehetjük meg, amely naplementekor elképesztően szép látványt nyújt.

 

Kiemelt kép: Magyar Tavak Fesztiválja

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: