fbpx
Promó

Mire jók a turbómarók? (x)

Ezek a modern, magas sebességű eszközök lehetővé teszik a pontos, hatékony és eredményes anyagleválasztást. Legyen szó műhelyről, gyártósorról vagy otthoni hobbi projektekről, a turbómarók kulcsfontosságúak a folyamat során. (Hirdetés)

A szerszámok formája és mérete ahhoz mérten változik, hogy milyen feladatra szánták őket, ennek megfelelően anyaguk is változatos, legnagyobb részük HSS acélból, volfrám-karbidból vagy gyémántból készül.

Ha a beszerzésüket tervezed, akkor figyelmedbe ajánljuk a Bartools turbómaró kínálatát, most pedig nézzük, mit is érdemes tudni róluk!

 

Marás vagy esztergálás?

A hozzá nem értők nagy része minden forgácsolással kapcsolatos tevékenységet az esztergáláshoz sorol. Az esztergálást azonban egyélű szerszámmal végzik, az állandó keresztmetszetű forgács folyamatosan kerül leválasztásra. A munkadarab anyaga szerint lehet fa, fém (acél, alumínium, öntöttvas), műanyag, üvegszál, akril.

Az esztergálás fő tulajdonsága, hogy a forgácsoló mozgást a munkadarab végzi, a szerszám csak előtolja. A munkafolyamatokat a felületen elért változás minősége alapján nevezzük nagyolásnak, félsimításnak vagy simításnak.

A turbómaró felhasználási területei

A megmunkálás során a turbómaróknak avagy rotormaróknak akkor veszed legnagyobb hasznát, amikor felesleges anyagot kell eltávolítani a munkadarabról, vagy ha precízen szeretnéd a munkaanyagot formázni, éleket akarsz létrehozni rajta.

Ezek a rendkívül hasznos szerszámok alkalmazhatóak természetesen kézi megmunkálásnál is, vagy a nagy pontosságú eredmény elérése érdekében, a korszerű technikának köszönhetően, robotkarra szerelve.

A fafaragó gépeknek komoly hasznát veszi a fafeldolgozó ipar, hiszen ahogy a nevük is mutatja, fa formázására és simítására fejlesztették ki őket. Ugyanakkor más kézműves szakmákban is kedvelt szerszámoknak számítanak, hiszen különösen alkalmasak különböző anyagok megmunkálására és polírozására.

 

Előnyök

A turbómaró fejek legnagyobb előnye, hogy a legszűkebb helyeken, a munkadarab legeldugottabb sarkaiban is bátran dolgozhatunk velük, olyan helyzetekben, amikben más szerszámokkal nem boldogulnánk. Ez a kiváló tulajdonságuk számos munkaanyagon hasznosítható, hiszen fához, fémekhez, műanyaghoz, sőt még kőhöz is készülnek ilyen szerszámok.

Bizonyára ennek is köszönhető, hogy a marógépek rendkívül fontos eszközei minden gépészettel, fém- illetve famegmunkálással foglalkozó szakembernek, kézművesnek. Nemcsak az iparban nélkülözhetetlenek, de a művészi felhasználásra is akad számos példa. Számtalan formában és méretben kaphatóak, így kiszolgálva a szerteágazó egyedi igényeket.

Legyen szó nagy pontosságot igénylő preciziós projektről, akár egy nagy ipari munkáról, bizonyára találhatsz olyan turbómarót, ami segítségedre lehet a kívánt eredmény elérésében.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: