fbpx
Tisza-tó élmények

Hamarosan beindulhat a tiszavirágzás, 150.000Ft-ra büntetik, aki elpusztítja őket

A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság a korábbi évekhez hasonlóan a közelgő kérészrajzás miatt idén is felhívja a figyelmet: akár 150.000Ft-ra is büntethetik, aki elpusztítja a kis rovarokat.

Hazánk egyik védett rovar faja a tiszavirág (Palingenia longicauda). Páratlan jelenség a tiszavirág, ez a nagyméretű kérészfaj életének utolsó és legfontosabb napja a Tiszavirágzás – írja közleményében a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

Olvasóink beszámolója szerint a Tisza-tónál már néhány tiszavirágot többen láttak feltűnni, azonban ez még nem jelenti azt, hogy megkezdődött a rajzás.

A védett egyedek állományára fokozott veszélyt jelent a horgászat céljából történő jogellenes elpusztítás, az állat gyűjtése, tekintettel arra, hogy e faj napjainkra csak a Tiszán, illetve egy-két mellékfolyóján, mint a Körös és a Bodrog-folyón található meg – hívják fel a figyelmet.

A jogszabály a tiszavirág természetvédelmi értékét 10.000 forintban állapította meg egyedenként.

  • A természet védelméről szóló törvény alapján tilos a védett állatfajok egyedének elpusztítása, illetve az élő és az elhullott egyedek gyűjtése is.
  • Szabálysértést követ el és százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható az, aki védett élő szervezet egyedét jogellenesen elpusztítja.
  • Amennyiben az elkövető a rovarok telepét károsítja meg, ebben az esetben természetkárosítás bűncselekményt is elkövetheti, ugyanúgy akkor is, ha jelentős mennyiségű egyedet gyűjt.
  • Szintén büntetőjogi kategória az is, ha a rajzásba az elkövető kisgéphajóval szándékosan belehajt, és megzavarja, elpusztítja a kérészeket.

A védett állatfaj egyedeinek gyűjtéséhez, befogásához, elejtéséhez, birtokban tartásához a felügyelőség engedélye szükséges.

A cselekmények megelőzése céljából a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság állománya az illetékességi területén folyamatos adatgyűjtést végez arra vonatkozóan, hogy mikor várható a kérészek tömeges rajzása. Ezen időszakban fokozott ellenőrzést végeznek a kapitányság illetékességi területén a természetvédelmi őrökkel, a polgárőrség vízi tagozatával és a halászati őrökkel.

A Tisza virágzása gyönyörű látványt nyújt. Vigyázzunk rá! Mindenki érdeke, hogy ez a Magyarországon is ritka állatfaj megmaradjon a következő generációnak is.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: