fbpx
A Tisza-tó emberei

Hubai Imre: Elkötelezett emberek állnak a Tisza-tó sikere mögött

1973. május 16-án adták át hivatalosan a Kiskörei Vízlépcsőt, ami felduzzasztja a Tisza-tavat. Idén a kerek évfordulót rengeteg programmal ünnepli a térség. Hubai Imrét, a Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács és a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Közgyűlés elnökét kérdeztük a tóról és az idei eseményekről.

– 50 évvel ezelőtt senki nem gondolta volna, hogy az ország egyik legvonzóbb turisztikai célpontja lesz a Tisza-tó. Mi lehet a siker receptje?

– A Tisza-tó egyre növekvő sikere sok összetevőből áll. Adott egyrészt a gyönyörű természet, amely mindennek az alapja, ezt nőtte körbe az elmúlt évtizedek alatt az aktív kikapcsolódást nyújtó szolgáltatások, az egyre jobb szálláshelyek és vendéglátóhelyek sora.
Eredetileg 50 évre „tervezték” a Tisza-tavat, de mint látjuk, nagyon jól tartja magát – köszönhetően a vízügyi szakembereknek, akik lelkiismeretesen és nagy szakmai tudással őrködnek a tó „egészsége” fölött. Ugyanakkor több tucat olyan vállalkozót, magánszemélyt tudnék felsorolni, akik egész eddigi munkásságukat a Tisza-tó fejlődésének áldozták. Külön kiemelném a térség polgármestereit is, akik azon dolgoznak, hogy településeiket vállalkozó- és vendégbaráttá varázsolják, miközben az ott élők életminőségére is folyamatosan odafigyelnek.

– A turisták és a látogatók mit tehetnek azért, hogy még tovább élvezhessük a csodálatos tavunkat?

– Korábban is hangsúlyoztam, hogy a Tisza-tó közös ügyünk, hiszen az ember hozta létre, és mi, akik itt élünk, egyaránt felelősek vagyunk a teremtett és a természetes környezetünkért is. Manapság ez korántsem közhely, hanem nagyon is fontos üzenet a jövő nemzedékei felé. Óvnunk kell a természetben meglévő erőforrásainkat, mert cseppet sem magától értetődő, hogy a jövőben is rendelkezésünkre fognak állni ebben a minőségben és ebben a mennyiségben. Gondoljunk csak a tavalyi aszályra, vagy a határainkon túlról érkező szennyezésekre, melyek komoly figyelmeztetések számunkra, és nap mint nap cselekvésre késztetik a tó jövője felett őrködő szervezeteket.

Az idelátogatók és az itt élő lakosok is azzal tudnak a legtöbbet tenni a Tisza-tó élővilágáért és a fenntartható jövőért, ha a szemetet tudatosan az arra kijelölt edényekbe dobják, ha nem zavarják az állatvilágot, ha nem tépik le a növényeket, és ha betartják az idén szintén 50 éves Hortobágyi Nemzeti Park, vagy éppen a víziközlekedés szabályait. Ha így teszünk, akkor még sokszor 50 éven keresztül tudnak még pihenni vendégek a tóparton.

– Május 16-án töltötte be az 50. életévét a tó, aminek egy hét ünnepi programot is szenteltek…

– Igen, ez az ünnepi hét nem újkeletű. Van egy lelkes csapat, amely több mint egy évtizede megtölti a május közepét különböző „születésnapi” programokkal. Persze az idei év más, hiszen egész évben ünnepeljük a Tisza-tó fél évszázados jubileumát, ezért idén a megszokottnál is több eseménnyel készültünk. A tiszafüredi Kiss Pál Múzeumnak, a KÖTIVIZIG-nek és Kisköre Város Önkormányzatának köszönhetően május 15-én megnyílt a kiskörei Ring-a-tó Szolgáltató- és Rendezvényházban az „Évezredes időutazás a Tisza-tó partján” című kiállítás, mely a tóparti települések régészeti emlékeit mutatja be. A kiállítást a nyár végéig lehet megtekinteni, majd vándorkiállítás formájában a tóparti településeket is körbejárja majd. Ugyanitt egy Tisza-tó retro kiállítást is találnak a látogatók, ami az 1970-es évek korabeli használati tárgyait mutatja be, míg a Közép-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) kiskörei szakaszmérnökségének kiállító termében két új, tóparti életkép elevenedik meg.

Május 16-án, a Kiskörei Vízlépcső átadásának évfordulóján a KÖTIVIZIG vízügyi konferenciát szervezett. Számomra igen megható volt részese lenni annak az izgatott örömnek és büszkeségnek, amelyben a vízlépcső építésében szerepet vállaló – ma már döntően nyugalmazott – mérnökök, egykori munkatársak és a KÖTIVIZIG ma is aktív kollégái, valamint a meghívott vendégek osztoztak.  A jubileumi évforduló tiszteletére felelevenedtek az elmúlt évtizedek kihívásai, emlékei. Lovas Attila, a KÖTIVIZIG igazgatója és Magyar Csilla, Kisköre polgármestere ünnepi emlékérmével köszönte meg az egykori építésvezetők, műszaki ellenőrök és tervezők munkáját. A rendezvény az 50 éves jubileum tiszteletére emléktábla-avatással zárult, amelyen Miklósa Erika, Kossuth és Liszt Ferenc-díjas művésznő, a Tisza-tó Nagyköveteként egy csodálatos népdal eléneklésével ajándékozta meg a résztvevőket és emelte az ünnepség fényét.

– A Tisza-tó egy összefogás eredménye és bármerre nézünk, mindenhol ez a gondolat köszön vissza. Az 50 éves programokban hogyan jelentkezik ez?

– Mind a négy vármegye kitesz magáért ebben az évben, annak érdekében, hogy a Tisza-tó ne csak az ideérkezőknek, hanem az utazási döntés előtt állóknak is felkeltse az érdeklődését. A programokat a tó turisztikai szolgáltatóit tömörítő szervezet, a Tisza-tavi Turisztikai Kerekasztal fogja össze, akik a térség településeivel és szolgáltatóival együttműködve, online programfüzetben gyűjtik össze az idei kikapcsolódási lehetőséget. Nagyon jó volt látni, hogy a felhívásra egymás után érkeztek a programok és ennek köszönhetően minden hétvégére jutni fog egy vagy akár több ajánlat is. A programok jelentős része Jász-Nagykun-Szolnok és Heves vármegyékben lesz, és mindezeket összeköti majd a KÖTIVIZIG és a Hortobágyi Nemzeti Park kínálata, melyek a térség jelentős aktív-és ökoturisztikai szereplőiként, szintén ünnepelnek.

Ahol csak lehet, számítunk a Tisza-tó nagykövetének, Miklósa Erika asszonynak a személyes jelenlétére és számítunk arra is, hogy a térség országgyűlési képviselői minden lehetséges fórumon képviselik azt a széleskörű társadalmi elismerést és összefogást, ami az itt élők és dolgozók számára olyan fontossá tette a Tisza-tavat.

– Ha egy dolgot kívánhatna a Tisza-tó számára a születésnap alkalmából, akkor mi lenne az?

–  Lehetne inkább mindjárt kettő? Az egyik az lenne, hogy teljen az elkövetkező 50 év a fenntartható fejlődés, összetartozás és az erős térségi együttműködés jegyében! A másik pedig, hogy mindenki, aki ellátogat hozzánk, mesélje el a barátainak, ismerőseinek a tavon és a térségben szerzett élményeit, hogy ezzel is több emberhez eljusson ennek a nagyszerű, ember által létrehozott csodának és turisztikai vonzerőnek a híre.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: