fbpx
Sulyomcsokoládé

„Egy csepp Tisza-tó”: a Tisza-tavi sulyomcsokoládé

Az abádszalóki Szabó István kezdetben csak csokoládéba töltötte a sulyom magjából készült krémet, de azóta már sörbe is került, sőt a települések saját csokoládéját is elkészíti. Az „Egy csepp Tisza-tó” sulyomkrémmel töltött bonbon mára már épp olyan jellegzetesség lett, mint maga a Tisza-tó, sőt legújabban a mesterséges intelligenciát is bevonja a projektjébe.

Az ötletgazda – vendéglátós múltjából fakadóan – már évtizedek óta szeretett volna egy olyan különlegességet megalkotni, ami csak a Tisza-tóra jellemző. Hosszú keresgélés után talált rá a sulyomra. A belőle készített velőt és párlatot használja fel kézműves édességeinek ízesítésére, megtöltésére.

– Egészen 1996-ig kell visszanyúlni az eredetéhez: ekkor lettem az Abádszalóki Tourinform iroda vezetője. Előtte soha nem foglalkoztam marketinggel, mert szakácsként és vendéglátósként dolgoztam. Igyekeztem néhány könyvet olvasni e témában, melyekből azt hámoztam ki, hogy csinálhatsz te bármit, a lényeg az, hogy halljanak és beszéljenek rólad. Amikor ez leülepedett bennem, éppen bementem egy boltba és vajon mi jött velem szembe? Egy Balaton szelet. Akkor azt gondoltam, hogy mekkora mákjuk van a balatoniaknak! Egy egyszerű ostyaszeletet klasszul becsomagoltak egy földrajzi névvel úgy, hogy a kettőnek igazából semmi köze sincs egymáshoz, viszont mindenki ismeri. Elhatároztam, hogy addig nem nyugszok, míg nem lesz a Tisza-tónak is egy csokoládéja! – mondta István, aki nekilátott a kísérletezésnek, az ötletelésnek.

Szabó István, az EGy csepp Tisza-tó sulyomcsokoládé ötletgazdája

Először egy egyszerű csokoládéban gondolkodott, valamilyen töltelékkel. Meg is kereste cukrász barátját, de ő nem mert belevágni. 12 évig volt irodavezetője a szervezetnek, de nem sikerült rájönnie, milyen legyen a Tisza-tó jellegzetes csokoládéja egészen addig, míg a vendégházába be nem lépett egy tanárnő:

– Egyik alkalommal egy rajztanárnő vendégemet kérdeztem meg, hogy szerinte mi az az egy valami, amit ha 10 év múlva meglát vagy meghall, akkor egyből a Tisza-tó jut róla az eszébe? Ekkor a táskájába nyúlt és elővett egy szem sulyomtermést. Ezen teljesen ledöbbentünk. A sulyomra mi sokáig szemétként tekintettünk, habár tudtuk, hogy valaha ezt fogyasztották. Emlékszem, amikor nagymamám kivitt minket a Tiszára és megkóstoltatta velünk az érett sulymot – ennél több kapcsolatom nem volt a növénnyel.

A sulyom

A tanárnőnek köszönhetően szedett egy kiló sulymot, amiből először a zölddió-befőtthöz hasonlót készített, amelynek szörnyű volt az íze. Ekkor eszébe ötlött a szakácsok egyik mondása: ha valami darabosan nem jó, pürésítsd le!

– Ráéreztem melyek azok a rossz ízek, amelyeket a pürésítés folyamán el kell nyomni. Ekkor ugrott be a Balaton szelet és a csokoládékészítés ötlete, így 2015 végére megszületett a sulyomkrémmel töltött étcsokoládés bonbon – a többi már történelem!

István elkezdte a sulyomkrémmel töltött csokoládét gyártani, majd később a települések saját csokoládéját készíteni, melyek töltelékét a jellegzetes növényük, ételük adja. Így született meg például: az „Egy csepp Tiszaderzs” levendulával töltött csokoládé, az „Egy csepp Matyóföld”, akik rózsakrémes csokival büszkélkedhetnek, vagy az „Egy csepp Karcag”, akiknek karcagi ferdinánd ízesítésű bonbonjuk van.

– Az eltelt évek alatt rengetegen álltak mellém. Elkészült a SIMA Brewing Fekete Kincs nevű sulymos söre, Neszmély Réka grafikus dizájnt tervezett nekem, emellett sok-sok mindent mesélhetnék még. A legújabb, hogy egy barátom a mesterséges intelligenciával tervezett egy családi társasjátékot, amit szeretnénk majd elkészíteni és remélem, mihamarabb kipróbálható lesz.

 

Mit lehet tudni a sulyomról? Tesszük fel a kérdést. Nos, egyre több mindent! István szolnoki ismerőse, Veres Beáta diplomamunkájában a sulymot vizsgálta és azt találta, hogy igen jól lehet hasznosítani. Nemrégiben a Nyíregyházi Egyetem kutatói vették górcső alá magát a termést, és mint kiderült, magas a fehérje- és szénhidráttartalma, bővelkedik káliumban, azonban nem tartalmaz nehézfémeket. A végső eredmény pedig az volt, hogy teljesen jól használható élelmezési célokra.

 

Sulyomcsoki árusítóhelyek

Vitorlás Vendégház és Csokoládé Manufaktúra
5241 Abádszalók, Őszike út 2. • Tel.: +36 20/669-4462
Web: http://www.vitorlastiszato.hu • Web: http://www.egycsepptiszato.hu • E-mail: info@egycsepptiszato.hu
CSAK A HELYI
TISZA-TAVI
TERMÉKEK BOLTJA
5241 Abádszalók,
Deák F. 701/2 hrsz.

KUCKÓ Fagyizó és Cafe
5241 Abádszalók,
Deák F. út 3/1.
+3620-886-8611

TISZA-TAVI
ÖKOCENTRUM
AJÁNDÉKBOLT
3388 Poroszló,
Kossuth u. 41.
Tel.: +36 30/399-5735

ÉVA MAMA
HELYI TERMÉK BOLTJA
3388 Poroszló, Fő út 5.
Tel.: +36 30/239-7455

SULYOM TÁJÉTTEREM
Sarud, Kossuth út 2.
Asztalfoglalás: +36 70/5299-229

GYÖNGY ABC
– ÉLELMISZERBOLT
3386 Sarud, Széchenyi út 2.
Tel.: +36 20/406-7117

TOURINFORM IRODA
SZOLNOK
5000 Szolnok, Hild tér 1.
Telefon: +36 56/420-704
TOURINFORM IRODA
KISKÖRE
3384 Kisköre, Tisza II. Ltp 9.
Tel.:+36 36/358-023

TISZA BALNEUM HOTEL
5350 Tiszafüred, Húszöles út 27.
Telefon: +36 59/886-200

VARÁZSHÁZ
AJÁNDÉKBOLT
5350 Tiszafüred, Fő út 31.

COOP – ABC SZOLNOK:
5000 Szolnok, Kossuth L. út 10.-12.
5000 Szolnok, Jubileum tér 4/A.
5008 Szolnok-Szandaszőlős, Krúdy Gy. út 108.
5000 Szolnok, Ady E. út 28.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d