fbpx
Összes téma Tisza-tó élmények

Tiszafüredi látnivalók, amiért érdemes lekanyarodni a Tisza-tavi bringaútról

A Tisza-tavi kerékpáros kör korántsem ér véget a szokásos 65 vagy 95 km-es távok megtételével, sőt: a kalandok csak ezután folytatódnak! Az egész szezonban érdemes a tiszafüredi belváros felé venni az irányt, mert a kikapcsolódási lehetőségek tárháza igen nagy.

Új kiállítások várnak

Várhatóan az év második felében megnyitja kapuit Tiszafüred két új kiállítása is. Az előreláthatóan már nyártól látogatható Tariczky Endre régészeti kiállításon Tiszafüred múltbéli kincseit és történelmét lehet megismerni. A látogatók projektor, valamint mozgásérzékelővel ellátott ismeretterjesztő és élményterminálok segítségével tájékozódhatnak az épületben. Helyet kap egy rekonstruált gyapjas mamut is, míg az udvaron jurta és régészeti sarok várja majd a gyermekeket.

Tiszaörvényen a halászatnak és a településnek állítanak emléket egy idén megnyíló állandó kiállítással. Tiszaörvény régebbi, mint Tiszafüred és hajdanán jelentős tiszai átkelőhelyként is számontartották, valamint a halászat is meghatározó volt az itt élők számára. Mindezt jól tükrözi az is, hogy a Kiss Pál Múzeum tavaly megkezdett ásatása során feltárták az egykori temetődombot, ahol az egykori templom alapjai mellett tömegsírt is találtak.

Nemcsak itt ástak le a múzeum régészei, hanem a Nyúzó Gáspár Fazekas Tájház udvarán is, ahol egy 19. századi műhely hulladékgödrének a régészeti feltárása során rengeteg kerámiatöredék került elő, amit az érdeklődők a Tariczky Endre Régészeti Kiállításon tekinthetnek meg.

 

Tiszafüredi Régiségvásár

Antik bútorok, könyvek, játékok, brossok és minden, amit csak el lehet képzelni! 2022-ben rendezték meg első alkalommal a Régiségvásárt, aminek már az első alkalommal is hatalmas sikere volt. A bolhapiachoz hasonlító vásáron rengeteg műtárgyat és használati tárgyat is meg lehet találni. Nemcsak a látogatókat, hanem a gyűjtőket is várják! A vásárt minden hónap első szombatján tartják. A vásár aktualitásait (helyszín, időpont, fényképek, stb) a Tiszafüredi Régiségávásár Facebook oldalon lehet megtalálni!!

 

Verspatika a főtéren

Jó napot kívánok! Ez az a patika,
hol verset írnak fel a beteg bajaira?

Jó helyen jár, kedves uram,
mondja el panaszát!
Megtaláljuk rá a megfelelő strófát.

Schlenk Róbert: Verspatika

Ha boldog vagy azért, ha szomorú vagy azért, ha esik az eső azért, vagy ha elfáradtál a bringázásban, azért írass fel egy verset a főtéren álló Kovács Pál Művelődési Központ Verspatikájában! Minden helyzetre, minden érzésre és minden napra jut egy vers náluk. Kínálatuk versek és prózai művek aprócska üvegcsékben, olyan költőktől és íróktól, akiknek neveit Tiszafüred utcái is viselik. Még napszúrásra is jó!

 

Tiszafüred egyik legjobb lángosát is itt eheted!

Örökérvényű a mondás: „Ki korán kel, aranyat lel”. A Tisza-tó esetében „arany”: az a sok finomság, amit minden reggel a 6:00 órakor nyíló piacon megtalálni – nyáron nem hiába fújnak ébresztőt hajnalban a békák és a madarak!

Amit semmiképp sem szabad kihagyni: az a tiszafüredi lángos, ami híres-neves a környéken, még az átutazók is rendszeresen megállnak érte. A helyi finomságokat is érdemes megkóstolni, hiszen a termelői piacon háztáji portékákból lehet válogatni.
A friss húsok kínálatában a napsárga, kapirgálós csirkék húsát, a helyben termelt kukoricával etetett, szeretetben nevelt szárnyasokat lehet megtalálni. Válogathatunk a kertben termett, kissé tökéletlenebb, ám annál lédúsabb zöldségek és gyümölcsök közül, valamint a tejtermékeket árusító termelők is megjelennek.

Tiszafürednek saját tésztagyártó üzeme van: a piaci boltban a közmunkaprogram keretében előállított tésztákat árusítják, amelyek Tiszaörvényen készülnek. A tésztához való tojást a kócsújfalui önkormányzati állattartó telepről szállítják, ahol tojótyúkokat tartanak, szintén közmunkaprogram keretében.

 

A Tisza-tó legnagyobb játszótere

A családosok számára kihagyhatatlan program a Tisza-tó legnagyobb játszóterének felkeresése. A 2021-ben átadott park és játszótér a város központjában található, ahol még egy 200 nm-es tavat is kialakítottak vízeséssel. A helyiek által csak „Vasmaris” parknak nevezett területen 1500 négyzetméteres bekerített játszópark épült, emellett utcabútorokat helyeztek el és parkolót is létrehoztak a víztorony lábánál.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: