fbpx
Összes téma Tisza-tó élmények

Mit csinálj, ha csak egy hosszú hétvégét töltesz a Tisza-tónál?

Ha csak három napod van a Tisza-tónál, akkor most összeállítottunk egy programlistát, amivel aktíven tölthetsz el egy hosszú hétvégét.

1. nap: Városnézés Tiszafüreden és vacsora egy helyi étteremben

Bármelyik Tisza-tavi településre is érkezel, érdemes a szállás elfoglalása után felfedezni a várost/falut és a helyi múzeumokat. A legtöbb szálláshelyen van kerékpárbérlési lehetőség. Azt ajánljuk, éljen vele mindenki! Aki bringára vált, annak több marad az élményekre, ez pedig a tónál hatványozottan igaz, hiszen még ha el is tévedtek, bizonyára gyönyörű helyeken lyukadtok ki.ű

Tiszafüred a Tisza-tó fővárosa, ahol felsorolni is nehéz, mennyi látnivaló akad. A családosoknak ajánljuk, hogy keressék fel a Tisza-tó legnagyobb játszóterét, ahova még egy kis tavacskát is álmodtak a tervezők.

A Tisza-tó legnagyobb játszótere Tiszafüreden

A kutyások – pihenjenek meg bármelyik településen – mindenképp jöjjenek el a Mancsos Pancsoló kutyastrandra, ahol akár még kutyájukkal együtt is fürödhetnek, de ha erre mégsem lenne alkalmas az időjárás, úgy az ottani agility pályán próbálhatják ki magukat. Azok se ijedjenek meg, akiknek nehezen lehet behívni a kutyájukat, mert a strand le van kerítve, nem fog tudni kiszökni.

Aki a kultúrára szomjazik, az a Kiss Pál Múzeumot keresse fel. A helytörténeti kiállításon lehet megtudni, kik éltek évezredekkel ezelőtt ezen a területen. Tiszafüred és a már hozzá kapcsolt Tiszaörvény a környék egyik legjelentősebb települései voltak, ahol nemrégiben rengeteg honfoglaláskori sírt is feltártak.

A tiszafüredi Kiss Pál Múzeum ünnepi díszben

A Nyúzó Gáspár Fazekas Tájházban már kétszáz évvel ezelőtt is foglalkoztak kerámiákkal, melyek maradványait tavaly, az épület udvarán feltárt hulladékgödrökben lelték meg. A füredi fazekasság egyedi termékeit két alkotó: Nagyné Török Zsóka és Szűcs Imre elismert művészek készítik a mai napig, akik szívesen látják műhelyükben az érdeklődőket.

A környékbéli természet páratlan, így kihagyhatatlan a Tisza-part felkeresése! A Morotva Kerékpáros Félsziget pihenőhelyként és rendezvényhelyszínként is funkcionál, gátján nyaranta rengetegen kerékpároznak. Ha horgászni szeretnénk, a közeli Tisza-tavi Sporthorgász Kft. épületében lehet tájékozódni a lehetőségekről. A környéken kiváló horgászhelyeket lehet fellelni.

Tiszaörvényen két kihagyhatatlan látnivalót is fel kell keresni, melyek a Morotvától a gáton haladva könnyen elérhetőek.
Az egyik a tiszaörvényi szivattyútelep, amelyről e lapszámunkban is írunk. Itt található az ország egyetlen függőcsatornája és az itteni munkát 1940. óta végzik a vízügyes szakemberek. Ami még ennél is izgalmasabb, hogy a mai napig ugyanazok a Ganz márkájú gépek működnek benne, mint üzembe helyezésének idején.

Innen csupán néhány száz méterre a Szabics kikötő két tanösvénye várja a természet kedvelőit. A Tiszavirág Ártéri Sétaút, valamint az Örvényi Pákász Tanösvény két olyan látnivaló, ami a tó élővilágát mutatja be a legszebb helyeken keresztül. Kilátókat is találni itt, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a vízre. Az Örvényi Pákász Tanösvényen a pákászok életét lehet bővebben megismerni: ezek a lápi emberek ismerték az árterek és a mocsarak ehető növényeit és veszélyes helyeit – éppen úgy éltek, mint a mai kalandreality műsorokban.

A Tiszavirág Ártéri Sétaút egyik kilátója

A program egész nap eltarthat, persze közben egy fagyira, vagy egy sütire is érdemes megállni. A vacsora elköltéséhez számos lehetőséget lehet találni az ilovetiszato.hu/ettermek menüpontunkban. Érkezés előtt azonban érdemes asztalt foglalni!

2. nap: A Tisza-tó körbekerékpározása

A bicikliket nem szabad messzire tenni, inkább még egy kicsit lehet fújni a kerekekbe, hogy egyszerűbb legyen tekerni, mert egy egész napos bringázás vár ránk! Aki még nem tette meg a Tisza-tó körtúrát, annak minden újdonság lesz, viszont aki már túlesett rajta, annak is fog újdonságot tartogatni, mert a partmenti településeken minden évben sok-sok fejlesztés zajlik, amitől mindig más arcát ismerhetjük meg a környéknek.

A 65 km-es túra egyik fénypontja a Tiszafüred és Poroszló közötti kerékpáros híd, ami a Tisza hullámaira emlékeztető elemekkel épült meg. Itt mini kiugróknál lehet megállni és szelfizni, vagy akár csak átadni magunkat a látványnak. A tó kerékpárútjait rendszeresen javítják, karbantartják és a legkritikusabb pontok mindig új aszfaltborítást kapnak.

Az új megállóhelyek között a kiskörei lábasházat érdemes célba venni, de emellett kihagyhatatlan a hallépcső megtekintése is. A tó körül új kerékpáros pihenőhelyeket hoztak létre, ahol egy zápor ellen lehet elbújni, vagy ha szükséges, akkor egy esetleges defekt esetében is tudunk itt gumit cserélni.

A kiskörei hallépcső

Érdemes megállni a kijelölt horgászhelyeken, ahol a páratlan panoráma mellett lehet egy kicsit lazítani, de akár Ljasuk Dimitry Jóreménység-szigetén is, amely Kisköréhez közel található, nem messze az üzemi híd után.  A sziget valójában a hullámtéri duzzasztómű terelőgátja, azaz azt a célt szolgálja, hogy áradáskor a megfelelő helyre terelje a vizet.

A Jóreménység-sziget, ahol Ljasuk Dimitry töltött el fél évet

A helyiek Robbantó-gátnak nevezik. A tó létesítésekor robbantásra is szükség volt, amelyhez a robbanószert itt, a sziget végében tárolták és őrizték a katonák. A sziget ma egy közösségi hely, ahol pihenni vagy éppen kertészkedni is lehet, nyári időben pedig a stégről csobbanni egyet. Aki váltóruhában kertészkedne, vagy átvenné a fürdőruháját, annak öltözőt is létrehoztak.

Aki először teszi meg a kört, tanácsoljuk, hozzon magával zselés nyeregpárnát, hogy ne törje fel a fenekét az ülés, mert másnap bizony sokat fog rajta ülni!

3. nap: Vízitúra a Tisza-tavon

Minden kikötőben lehet csónakot vagy kajakot/kenut bérelni és bárhonnan indulva találunk izgalmas látnivalókat. Az Abádszalóki-medence a Tisza-tó az egyik legkisebb medencéje a maga 18 km²-vel. Ez a legalkalmasabb a vízi sportolásra, hiszen 2,5 méteres átlagos vízmélységével remek lehetőséget biztosít a jetskivel való közlekedésre, vagy éppen a vízi ejtőernyőzésre. A medence egésze egy óriási, nagy és nyílt vízfelület, amit csak a Teleháti-sziget tör meg.

A Sarudi-medence a tó már változatos, ám a vízi sport bizonyos fajtáira még mindig alkalmas medencéje. Itt már nem a gyorsan száguldozó, luxus yachtokkal, hanem kis horgászcsónakokkal, kirándulókkal és vitorlásokkal találkozni. Bizony, vitorlásokkal, amelyek jellemzően a sarudi Élményfalu kikötőjéből futnak ki. Az Abádszalóki-medencéhez képest itt már kevesebb a nyílt vízfelület és több tuskót is találni. Ezeket a legjobban télen lehet szemügyre venni: sok a part közelében található.

A Sarudi-medence változatossága a méretének is köszönhető, hiszen 27 km²-es területével ez a legnagyobb mindközül. Átlagos mélysége: 1,5 méter, ezért az alacsonyabb merülésű hajók tudnak itt könnyebben közlekedni. Ennek túlvégében található az Óhalászi-sziget, amelynek temetőjébe a mai napig be lehet jutni, ám a településmag ennél sokkal távolabb állt.

Az Óhalászi-sziget kilátója és az egykori temetője

A Poroszlói-medence alacsony mélységével a vízitúrázók, ezen belül is a kajakosok, kenusok, SUP-osok kedvelt helyszíne. Megannyi labirintusszerű nádast találni itt, a Poroszlói Kis-Tisza és a Csapói Holt-Tisza is itt csordogál, aminek nyugodt vizein könnyedén átsiklanak a kezdő lapátolók is. A területen található a Tisza-tavi Vízi Sétány. A Poroszlói-medence vizébe futnak ki a Tisza-tavi Ökocentrum nagysikerű GPS-es csónaktúrái. A Fattyúszerkő kilátót (amit csak vízen lehet megközelíteni) is itt kell keresni. Átlagos mélysége: 1,3 méter és az előző két medencétől eltérően itt már sokkal kevesebb nyílt vízfelület található.

A Tiszavalki-medence 25 km²-es területén a Tisza-tavi Madárrezervátumot lehet megtalálni, ami a Tisza-tó egyik legcsodálatosabb szelete. Ennek a medencének legmozaikosabb a látképe, hiszen a nyílt vizes részek mellett nádasok, szárazulatok váltják egymást. Ide kevesebben szoktak jönni, mint a többi medencébe, így ez egy csendesebb része a tónak. A többi medencéhez képest ez a legsekélyebb, hiszen átlagos mélysége csupán: 0,7 méter – emiatt nagy hajókkal nem lehet ide sem bejutni, ajánlott kézi hajtású csónakokkal bejönni és csendben élvezni a karnyújtásnyira lévő természetet.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d