fbpx
Összes téma Tisza-tó élmények

Zárulnak a gátsorompók, kezdődik a Tisza-tavi kerékpáros szezon

Április 28-án lezárja a KÖTIVIZIG Tisza-tó gátjának sorompóit, amin csak annyi rés marad, hogy kerékpárral lehessen átjutni köztük. Az intézkedéssel október végéig kerékpárutattá alakítják a gátat, azonban az autók is közlekedhetnek itt.

Speciális helyzetben van a Tisza-tó gátja, hiszen egyszerre használhatják a kerékpárosok és az autósok is. Általában a május első hétvégéjének környékén a KÖTIVIZIG lezárja a gátat olyan módon, hogy csak a kerékpárosok tudjanak a sorompók között áthaladni.

A Tisza-tavi gátat április 28-án, reggel 8:00-kor zárják.

Idén április 28-ra esik ez a dátum:

Tájékoztatjuk a közlekedőket, hogy a Tisza-tó töltéskoronáján kialakított kerékpárúton a gépjárművek forgalmát szabályozó, a kerékpárosokat védő sorompókat 2023. április 28-án 8 órakor zárjuk.

– közölte a KÖTIVIZIG a honlapján.

 

Hol van a Tisza-tavi kerékpárút? És miért járnak ott autók?

A Tisza-tó gátja egyszerre kerékpárút és gát, amin autók is közlekedhetnek. A KÖTIVIZIG szabályozást is létrehozott erre, ennek a kerékpárosokat érintő részei az alábbiak:

Egyeztetések mellett rugalmasan, a kerékpárosok száma alapján a télivízszintegyeztető tárgyaláson kerül meghatározásra a sorompók nyitása és zárása, amely után a gépjárművek gátközlekedési engedély bírtokában, akadály nélkül közlekedhetnek az árvízvédelmi töltésen. A zárás legkésőbbi időpontja május 1., a nyitás legkorábbi időpontja október 15.

A töltésen való közlekedés során a KRESZ szabályait be kell tartani! A közlekedés fokozott óvatosságot igényel. Mindenkor számítani kell a töltésen lévő bukkanókra. Az árvízvédelmi töltésen való közlekedés esetében a megengedett legnagyobb sebesség 40 km/h. Mindenki csak saját felelősségére közlekedhet a töltésen. Esetleges balesetért, járműben keletkezett kárért, vagy személyi sérűlésért az igazgatóság semminemű felelősséget nem vállal. A töltésen közlekedő kerékpárosok részére a gépkocsival elsőbbséget kell biztosítani!

Tehát lezárt sorompók esetében is számítaniuk kell a kerékpárosoknak az autók közlekedésére és az autósoknak is a kerékpárosok jelenlétére. Ami a legfontosabb, hogy a KRESZ szabályait itt is be kell tartani!

Közlekedési szabályok a Tisza-tó gátján

A KÖTIVIZIG összefoglalta, milyen szabályokat kell betartani a Tisza-tó védtöltésén történő közlekedés szabályairól, amelyek az alábbiak:

  • A Tisza-tó árvízvédelmi töltését csak a horgászhelyek, csónakkikötők, szabadvizi strandok megközelítésére lehet igénybe venni. Az árvízvédelmi töltéskorona személy- és áruforgalom lebonyolítására, illetve átmenő célú közlekedésre nem szolgál. Közúti közlekedés céljára, települések közötti közlekedésre nem vehető igénybe.
  • A sorompók környezete kamerával megfigyelt terület, a töltéshasználati hozzájárulás megvásárlásával, annak birtokosa beleegyezik álló és mozgókép, hangfelvétel készítéséhez, és annak esetleges hatósági eljárásban történő felhasználásához.
  • A töltésen való közlekedés során a KRESZ szabályait be kell tartani! A közlekedés fokozott óvatosságot igényel. Mindenkor számítani kell a töltésen lévő bukkanókra. Az árvízvédelmi töltésen való közlekedés esetében a megengedett legnagyobb sebesség 40 km/h. Mindenki csak saját felelősségére közlekedhet a töltésen. Esetleges balesetért, járműben keletkezett kárért, vagy személyi sérűlésért az igazgatóság semminemű felelősséget nem vállal. A töltésen közlekedő kerékpárosok részére a gépkocsival elsőbbséget kell biztosítani!
  • Tilos a gátsorompók önhatalmú felnyitása, vagy a sorompó töltésrézsűn történő megkerülése! Tilos a töltésrézsűn, előtereken közlekedni, parkolni, sátorozni! A töltéskoronán megállni, várakozni a vízoldali koronaélben, a töltéskorona burkolat igénybevétele nélkül a padkán engedélyezett.
  • Egyeztetések mellett rugalmasan, a kerékpárosok száma alapján a télivízszintegyeztető tárgyaláson kerül meghatározásra a sorompók nyitása és zárása, amely után a gépjárművek gátközlekedési engedély bírtokában, akadály nélkül közlekedhetnek az árvízvédelmi töltésen. A zárás legkésőbbi időpontja május 1., a nyitás legkorábbi időpontja október 15.
  • Az Igazgatóság jogosult arra, hogy év közben külön bejelentés nélkül a töltések védképességének megőrzése, karbantartási munka, vagy egyéb indokkal, a töltésen történő közlekedést korlátozza, megtiltsa.
  • A védtöltésen közlekedő, amennyiben a töltéshasználati hozzájárulásban meghatározott előírásokat nem tartja be, vagy nem rendelkezik érvényes hozzájárulással, akkor az őrszemélyzet vagy az ellenőrzésre jogosult, a hozzájárulást bevonhatja, kezdeményezheti a szabálysértési eljárás megindítását, valamint a közlekedési hozzájárulás újbóli kiadásának, vásárlásának letiltását.
  • Sportcélú járművel (pld. quad, cross, enduro) a védtöltésen közlekedni, tartózkodni szigorúan tilos!
  • Mielőtt útnak indul, olvassa el figyelmesen a töltéshasználati hozzájárulást, illetve tájékozódjon a közlekedési feltételekről a www.kotivizig.hu honlapról.

Kerékpárkölcsönzés a Tisza-tónál

Bringát bérelnél a Tisza-tónál? Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a helyeket, ahol lehet bringát bérelni:

Kerékpárkölcsönzés – I Love Tisza-tó

Tisza-tavi kerékpározáson töröd a fejed? Itt megtalálod a Tisza-tavi kerékpárkölcsönzők listáját! Abádszalókon, ahol élmény és kaland vár, jelenleg 33 darab kerékpárral tudnak szolgálni: megtalálhatók náluk a váltós és nem váltós, férfi, női és gyermek bicikliket is. A közeli jövőben online foglalási lehetőség is lesz, így megkönnyítve a bérlés menetét, emellett pontként is működnek.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: