fbpx
Hortobágy

Emlékérmet bocsátott ki a MNB a Hortobágyi Nemzeti Park 50 éves jubileumára

15 000 Ft névértékű ezüst, valamint 3 000 Ft névértékű színesfém emlékérméket bocsátott ki a MNB a Hortobágy Nemzeti Parkról az 50 éves jubileumához kapcsolódóan. A különleges téglalap alakú emlékérmék a 2010-ben indult magyar nemzeti parkokat bemutató sorozat részeként jelentek meg, az Őrségi, a Duna-Dráva, a Duna-Ipoly, a Bükki és a Kiskunsági Nemzeti Parkot követve.

Az emlékérem kibocsátási ceremónia 2023. április 21-én került megrendezésre a Hortobágyi Csárdában. A rendezvényt Jakab Ádám, Hortobágy település polgármestere nyitotta meg, aki Petőfi Sándor úti leveleiből olvasott fel részleteket – közölte a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága.

Fotó: HNPI

Medgyesi Gergely Árpád, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója házigazdai köszöntőjében az évforduló jelentőségét és a jubileumi év kiemelkedő eseményeit ismertette.

Hergár Eszter, a Magyar Nemzeti Bank társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója, az emlékérmék hivatalos kibocsátója elmondta: a Magyar Nemzeti Bank, mint nemzeti valutánk kibocsátására törvényi felhatalmazással egyedül bíró intézmény, a Föld napjához közelegve, emlékérmék kibocsátásával kívánja felhívni a közfigyelmet a Hortobágyi Nemzeti Park értékeire, illetve azok védelmének fontosságára.

Fotó: HNPI

Szilágyi Attila természetvédelmi őr az emlékérmék tematikai szakértője az emlékérme-tervezés szemszögéből mutatta be hazánk első nemzeti parkjának természeti értékeit és az érme elő-és hátlapján megjelenő darvak, valamint gémeskutak természetvédelmi jelentőségét.

A rendezvény Németi János örököspásztor pásztorénekével zárult, különösen emlékezetessé téve a ceremóniát.

Az eseményen részt vett és tiszteletpéldányt vehetett át Hergár Eszter igazgató asszonytól az érme tervezője, Kereszthury Gábor iparművész is.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d