fbpx
A Tisza-tó emberei

Abádszalók egy madárfotós szemével

Mészáros János természetfotós jó ismerője az Abádszalók környéki madárvilágnak, fényképezőgépével rendszeresen járja a környéket. Neki köszönhetően tudhatjuk, mennyire színes a település környékének madárvilága. Interjú.

– Az interjút készítette: Pataki Zsoltné Bordás Judit, az Ember Mária Városi Könyvtár könyvtárvezetője –

– Hogy indult nálad a madarak iránti érdeklődés?

– Az általános iskolai években Pacsai Norbert tanár úr ültette el bennem a természet és főleg a madarak iránti érdeklődés magjait. Hatalmas élmény volt két évvel ezelőtt újra találkozni vele a Király-halomnál egy szervezett túra során, ahol 25 évvel korábban madarász szakkör keretein belül már jártunk együtt.

Mészáros János, abádszalóki természetfotós

– Mikor kezdtél el fotózni, aktívan madarászni?

– 2006-ban Hollandiában éledt újra az érdeklődés, amikor megvettem az első komolyabb fényképezőgépemet – és egyre inkább azt vettem észre, hogy sok mindent fotózok, de leginkább a madarakra összpontosítok.

Elkezdtem nagyon sokat járni terepre, képezni magam és egyre több barátom lett közös érdeklődéssel. Az arnhemi madarász munkacsoport tagja lettem és bejártam velük az egész országot hétvégenként. Kezdetektől fogva a vízimadarak iránt érdeklődöm a legjobban.

Fekete gólya. Fotó: Mészáros János

– Milyen újra itthon, milyen lehetőségeid vannak az itteni megfigyelésekre?

– Ez hazatérésem után is megmaradt, hiszen a Tisza-tó, mint madárparadicsom nagyszerű helyszínt biztosít mindehhez. Akár a partról, a gátról vagy bentről, csónakból rengeteg gyönyörű és különleges madarat lehet megfigyelni. A téli időszak a kedvencem, amikor az Abádszalóki-medencében tengeri madarak töltik itt a telet – ez kicsit nosztalgia is nekem a hollandiai évek után.

Kedvenc téli fajaim: sarki búvár, északi búvár, vörösnyakú lúd, jeges réce, füles vöcsök, kis bukó, nagy bukó.

Kedvenc nyári fajaim: szalakóta, kékvércse, halászsas, törpegém, bakcsó

– Mi volt az eddigi legizgalmasabb észlelésed a tónál?

– Nyár végén, ősszel szerencsésebb években halfarkas fajokat is meg lehet figyelni, ami országos szinten is különlegességnek számít.

Ékfarkú halfarkas Fotó: Mészáros János

– A madarászat mit jelent számodra: hobbi vagy hivatás?

– A hobbim, a szenvedélyem, de szabadidőmben vállalok túravezetést, főleg a Benelux-államokból érkező turistáknak, bemutatva a Tisza-tó és a környező területek különleges madárvilágát.

 

– Ha éppen nem közvetlenül a tónál madarászol, hová szoktál még járni?

– Abádszalók közvetlen környezetében is sok izgalmas hely van, például: Abádi-major, Király-halom, Csordás-fertő, Kisgyócs, Nagykunsági Öntöző Főcsatorna…

Bakcsó. Fotó: Mészáros János

– Mit mondanál azoknak, akik kezdő, vagy akár haladó madarászként tervezik a Tisza-tavat felkeresni?

– A madárvilág sokszínűsége miatt egész évben érdemes idelátogatni, mindig tartogat a táj meglepetéseket. Érdemes csónaktúrával is színesíteni a programot – felejthetetlen élmény a vízen közelről látni a madarakat. Természetesen mindezt az állatok nyugalmának megzavarása nélkül – lehetőleg hozzáértő túravezetővel, költési időszakon kívül!

Jégmadár. Fotó: Mészáros János

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: