fbpx
Egyéb

Mikor nem elég a B kategóriás jogosítvány? (x)

A gépjárművezetői engedélyeket egy nemzetközileg elismert rendszerben csoportosítjuk. Mindegyik kategóriának megvannak a maga jogosultságai. A leggyakoribb a B kategóriájú, amellyel 3500 kg tömegű autót vezethetünk maximum, valamint kisebb motort 50 köbcentiig. (Hirdetés)

A kategóriákban fentebb lehet jutni kiegészítő tanfolyamok elvégzésével.

GKI tehergépkocsi és autóbuszvezetői alapképzés/továbbképzés

A TanfolyamGURU.hu oldalán többféle járművezető képzésre lehet jelentkezni. Fontos tudni, hogy az oldal csak összegyűjti a képzéseket, nem maga szervezi. Az egyik legnépszerűbb tanfolyam a teherautó és autóbuszvezető képzés. Népszerűségének oka az a jogi kötelezettség, ami szerint a hivatásos sofőrök vagy nagyobb járműveket vezetők csak igazolvány bemutatásával (gépjárművezetői képesítési igazolvány) nyerhetnek felvételt a fuvarozós munkakörökre.

Aszerint, hogy ki mikor szerezte meg a C, illetve D kategóriájú jogosítványát, választani kell az alapképzés vagy továbbképzés között. Mind a két oktatás elérhető a TanfolyamGURU.hu oldalán. Annak a teherautósofőrnek (C kategória), aki 2009. szeptember 9. után szerezte meg a jogosítványát, előtte továbbképzésre kell beiratkoznia. D kategória esetében (buszsofőrök) a vízválasztó dátum 2008. szeptember 9. 

Földmunkagépekhez kapcsolódó tanfolyam

A következő speciális jogosítványt igénylő munkakör például azoké, akik földmunkagépeket vezetnek. Mivel mind a gép, mind a vele mozgatott föld jelentős méretű, elengedhetetlen, hogy megfelelő szakértelemmel, balesetek elkerülésével végezzék munkájukat. Erre a szakértelemre van szükség utak, hidak, lakóházak építésénél is.

A képzésre jelentkezhetünk, ha igazoltuk életkorunkat és nincsenek hátráltató egészségügyi panaszaink. A legtöbb vármegye székhelyen folyamatosan indítják a kurzusokat, de megfelelő létszám mellett arra is van lehetőség, hogy a megrendelő telephelyére menjenek ki az oktatók és a helyi munkagépek vezetését tanítsák meg. Körülbelül 24 óra elméleti és gépnemtől függően 2-8 gyakorlati órára lehet számítani a kurzus során. 

 

Targoncák és szállítógépek 

A targoncákat és egyéb szállítógépeket elsősorban a logisztikában alkalmazzák. Az anyagot mozgatják velük egyik raktárból a másikba, az egyik hazai nagykereskedelmi áruházlánc eladóterében is találkozhatunk velük. 

Ezeket a gépeket sem vezetheti akárki, ezért szükség van a targoncavezetői tanfolyam elvégzésére. Az előző képzésekhez hasonlóan itt is elméleti és gyakorlati részből áll az oktatás, a hangsúly a gyakorlaton van. A jogosítvány megszerzésének feltétele a sikeres szóbeli és gyakorlati vizsga.

A buszsofőr, földmunkagép-kezelő vagy a targoncás keresett és jól fizető szakmák közé tartoznak.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: