fbpx
Tisza-tó élmények

Programok, rendezvények, fejlődés: Tiszafüred ezért is a Tisza-tó fővárosa

Tiszafüred a Tisza-tó egyik legnépszerűbb települése, amit minden szezonban rengeteg turista keres fel. A város mindig megújul és a fejlesztések sorában mindig előkelő helyet kap a turizmus is. Ujvári Imrét, Tiszafüred polgármesterét kérdeztük az idei szezonról és a jövőről.

– Turisztikai szempontból milyen évet zárt Tiszafüred?

– Ha az év egészét nézzük, akkor átlagosan nem csökkent a vendégéjszakák száma, de mégis az az érzése a helyi turisztikai szolgáltatóknak, hogy kevesebb turista volt tavaly. Ennek több oka is van. A horgászturizmus népszerűsödése sokat nyújtott a szezonon: a COVID után most kezdenek visszajönni a külföldi horgászok és a hazaiak sem mentek haza nyár végén.

Ujvári Imre, Tiszafüred polgármestere

A kempinges turizmusban visszaesés volt tapasztalható: a COVID előtt sok nyugati nyugdíjas érkezett lakókocsival, akik most nagyon hiányoznak. Tavaly a strandra is egy kicsit kevesebben érkeztek, valamint a kerékpárosok száma is kevesebb volt, de az egynapos turisták száma még mindig jó. Mindezek mellett azt is be kell látni, hogy a COVID alatt nem volt ajánlott külföldre utazni, ezért sokan keresték fel a belföldi célpontokat, így 2020-ban és 2021-ben nagyon erős volt a szezonunk, aztán a korlátozások feloldása után, tavaly már ismét sokan mentek külföldre és ezt érezhettük meg.

Összességében nincs okunk panaszra, mert a Tisza-tó 4-500 ezres vendégéjszaka számának közel felét Tiszafüred tudhatja magáénak és sok-sok fejlesztés van még kilátásban. Sőt mi több, már márciusra, áprilisra is vannak már foglalások a helyi szálláshelyeken, úgyhogy bízunk egy erős szezonban.

 

– Az elmúlt években egyre több befektető is megjelent Tiszafüreden, akik lakóparkokat építenek és mellettük egyre nőnek a nyaralótulajdonosok száma is…

– Nagyon örülünk nekik, hiszen egy város fejlődésének mindig az a mutatója, hogy mennyire érdeklődnek iránta. A Tiszaparton új üdülőövezet jön létre: a telkek is mind elkeltek és egyre többen látnak befektetési lehetőséget Tiszafüredben. Azzal, hogy egyre többen vásárolnak ingatlant, felhajtják az árakat, amire van is kereslet.

A belvárosban épül egy társasház, ahol 700-800 ezer forintos négyzetméterár mellett kelnek el a lakások. Budapestiek, balatoniak is elkezdtek ingatlanokat venni és az ingatlanirodákban dolgozók szerint a tiszafüredi ingatlanpiac pörög a környéken a legjobban, hiszen a befektetett pénz itt térül meg leghamarabb. Városvezetőként a kollégáimmal pedig azon dolgozunk, hogy minél több infrastrukturális fejlesztés történjen, így idén is rengeteg ilyen valósul meg.

Tiszafüred szelfipontja

– Többek közt mi várható?

– Sokáig tartana felsorolni, így az egyik legszembetűnőbb példának a belváros átépítését tudnám hozni. A korábbi években többek között elkészült a főtér, egyirányúsítottuk az utcákat, de itt nem állunk meg, tovább szépítjük ezt a részt. A járdaépítési program keretében 1-1,5 km járdát fogunk aszfaltozni, folytatódik a közvilágítás korszerűsítése is és a Tisza-tó legnagyobb játszóterét is szeretnénk bővíteni.

– A turisztikai fejlesztések közül mi lesz a soron következő idén vagy a közeljövőben?

– A Természetbúvár Játszóház és Túraközpont a turisztikai beruházásaink zászlóshajója, de ennek a jótékony hatása 1-2 év múlva fog lecsapódni, hiszen még csak 2022 őszén kezdődtek meg az építési munkálatok. Rengeteg interaktív elemmel fogja a Tisza-tavat bemutatni, de többek közt természetfotós helyiségek, étterem is helyet kap. Saját kikötővel is fog rendelkezni, így innen kishajós kirándulások indulnak majd és mivel a kerékpárút mellett áll, ezért a bringásoknak is remek megállóhelyként fog szolgálni.

Az egyik régészeti kiállítás az egykori tiszaörvényi templom környéki életet mutatja be.

A kulturális turizmus területén is folytatjuk a múzeumi telephelyek fejlesztését, jelenleg kettő is kialakítás alatt van, amik várhatóan az év második felében látogathatóak lesznek. Az egyik az új régészeti kiállításunk, ahol modern, látványos eszközökkel lehet megismerni a múltat. A másik egy halászati és helytörténeti kiállítás lesz, ami Tiszaörvényen kap majd helyet a nemrégiben feltárt Árpád-kori templomrom helyén és ezzel ennek a hajdanán jelentős tiszai átkelőhelyként is működő településnek szeretnénk szentelni a kiállítást.

A TOP Plusz pályázatba beadtuk az igényünket a szabadstrand és a Halas tér további fejlesztésére is. Ebben többek közt a strandkönyvtárnak szeretnénk egy méltóbb helyet biztosítani. A könyvtárunk egyik évben kipakolt a strandra, hogy ott is lehessen kölcsönözni könyveket és társasjátékot – ennek hatalmas sikere lett és nagyon jó volt látni, hogy az emberek a telefonozás helyett olvasnak vagy együtt játszanak a családok. A mellette lévő Mancsos Pancsoló kutyastrandon több kutyás rendezvényt, találkozót is szeretnénk idén is ide szervezni, hiszen erre remek adottsága van a strandunknak.

– Milyen programokkal teszik színesebbé a szezont?

– Mivel az energiaválság minket sem kímél, így kicsit szerényebb lesz a programnaptárunk, de egy nyertes pályázatnak köszönhetően az év első felében sokat megtartunk. Idén tíz éves lesz a Tisza-tó legnagyobb kulturális fesztiválja, a Tisza-tavi Fesztivál, ami gálakoncertjét mindig Tiszafüreden tartja meg, éppen ezért kiemelten kezeljük a fesztivált, mert szeretnénk, ha méltóképp megünnepelhetnénk a jubileumot.

Személyes kedvencem a Régiségvásár, amit minden hónap első szombatján rendezünk meg és a tervek szerint idén a Tiszaparton kap majd helyet. Nagyon fontos, hogy kizárólag olyan árusokat engedünk ide, akik antik tárgyakat árulnak! A vásárban a numizmatikától kezdve a régi bútorokon át egészen a fegyverekig és könyvekig rengeteg mindent megtalálni itt. A főtéren könnyűzenei koncertek fogják várni a látogatókat, ezen kívül a zenés piac is népszerű volt. Az aktuális programokat a pontos dátumaikkal a közösségi média felületeinken lehet majd megtalálni.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: