fbpx
Tisza-tó élmények

Időutazás Kiskörén: a tájház, ahol megelevenedik a múlt

Kisköre tájházára valóban illik az „élő történelem” kifejezés. Az „élő” jelen esetben az, hogy mindig új és új tárggyal bővül a ház, melyet egy kiskörei tanárnő kezdett el berendezni. A ház a századforduló parasztságának az életét mutatja be, amelyet fennmaradt kiskörei tárgyak színesítenek.

A kiskörei tájház a Béke út 7. szám alatt található, amely a Tourinformnál történt előzetes bejelentkezés után tekinthető meg. Az aprócska ház gyönyörű állapotban maradt meg: jól látszik, hogy meghálálja azt a sok-sok törődést, amit kap. Igen szomorú, hogy ma már a tornácos, döngölt padlójú parasztházakból igen kevés található meg jó állapotban, viszont a kiskörei párját ritkítja.

A tornácos parasztház Kisköre szívében áll.

A kiskörei tájház története

Létrehozása a helyi – már nyugdíjas – tanárnőnek köszönhető, aki fiatalkorában, az 1970-es évek végén elhatározta, hogy diákjaival összegyűjti a szülőfalujában még fellelhető XIX. század végi tárgyakat. A lelkes tanárnő munkája nem volt hiábavaló, hiszen rokkák, kemencék, mángorlók, dikók kerültek elő, sőt olyan jó munkát végzett, hogy a településen élők a mai napig ide hozzák el a megtalált régiségeket, hiszen tudják, itt jó helyen lesznek az emlékek.

A konyha

Tíz éven át gyűjtötték az egykor használatos berendezési tárgyakat, mígnem a nyolcvanas években sikerült berendezni az 1858-ban épült házat. A tájház egy földműves család házának berendezését, életmódját mutatja be. Az építés évéről a mestergerendába vésett évszám tanúskodik.

Pad asztali áldással.

Rengeteg kiskörei emlék

A ház fala vályogból készült, teteje náddal fedett. Három helyisége van. Az utcára néz a lakószoba vagy más néven tisztaszoba, ahol magasra vetett dunyha, oltárképek és régi Bibliák, bölcső, sőt még ágytál is megtalálható. Találni itt házassági anyakönyvi kivonatot 1936-ból, cselédkönyvet 1929-ből, hiszen még az egykor itt élő kisköreieknek is megismerhető a múltja.

Kézbe is lehet venni a cselédkönyveket.

Itt étkeztek, a középen lévő asztalnál. Esténként beszélgettek a lócán, székeken, sámlin, kemencepadkán ülve. A kéttornyos ágyon és a dikón aludtak. A kényelmes alvást szolgálta az ágyakba tömött szalma, melyet szalmaruhával fedtek be. A szobát kemence fűtötte. A kemence „szája” a konyhából nyílik. Innen fűtötték fel a házat kukoricacsutkával, szőlővenyigével, kukoricaszárral. A kemencében sütötték a kenyeret. A kemence és a fal közötti kellemes, meleg hely volt a sut, ahol gyakran játszottak vagy aludtak a gyerekek.

A tisztaszoba.

A középső helyiség a konyha. A beépített tűzhelyen főzött a háziasszony. Mellette beépített füstölő van. Minden évben hízót vágott a család. Ennek húsát, szalonnáját itt füstölték meg, majd felvitték a padlásra.

A konyhából nyílt a kamra. Ide az összegyűjtött használati eszközök, szerszámok, cserépedények, textilek vannak elhelyezve bemutatás céljából. Közepén áll egy szövőszék, ami működőképes, a látogatók kipróbálhatják a szövést.

A dunyhával bevetett ágy.

Az udvaron szabadtéri kemence és színpad szolgálja az idelátogató érdeklődők szórakozását a rendezvények alkalmával.

Kisköre, Béke út 7.
A tájházat kizárólag előre egyeztetett időpontban lehet megtekinteni.
Érdeklődni és időpontot foglalni a következő telefonszánom lehet: +36/30-337-4191

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: