fbpx
KÖTIVIZIG

Indul a szezon a Tisza-tavon: áprilisra csónakázható lesz a vízszint

A KÖTIVIZIG várhatóan április 5-re beállítja a Tisza-tó nyári vízszintjét, így megkezdődhet a csónaktúrák szezonja.

A Közép-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság közlése szerint a Tisza-tó idei feltöltésének első üteme március 8-án befejeződött és március 22-én megkezdődik a második ütem.

A Tisza-tó vízszintjét az emelt nyári vízszintre, a Kisköre-felső vízmércén mért 735±5 cm-es tartományba duzzasztjuk, többlet vízkészlet növelése céljából, készülve a várható aszályos időszakra

– közölték honlapjukon.

A Tisza-tóban mélyebb és sekélyebb területek is vannak, így a biztonságos turisztikai célú hajózási vízszint 680cm-es magasság felett van. Ekkor már kicsi a veszélye egy esetleges felakadásnak, azonban a legjobb az, ha már a nyári vízszintre van beállítva a Tisza-tó.

A Tisza-tó tavaszi feltöltésének ütemtervét honlapjukon lehet elolvasni.

Hogyan működik a Tisza-tó?

A Tisza-tónál megkülönböztetünk téli és nyári vízszintet: a téli az alacsonyabb, amit novembertől tavaszig (egészen pontosan jégveszétig) tartanak, míg a nyári a magasabb, az általában márciustól október-novemberig tart. A különböző vízszintek tartása azért szükséges, mert így tudják kezelni az érkező árhullámokat vagy fel tudnak készülni egy esetleges aszályra. Arról, hogyan működik a Tisza-tó, itt olvashatsz bővebben!

A Tisza-tó története

A Tisza-tó mai napig elsődleges feladata az öntözés, hogy a mezőgazdasági területek vízzel lássák el az öntözőcsatornákon keresztül és biztosítsák a halastavak vízpótlását. A turisztikai hasznosítása csak harmadlagos szempont. A Tisza-tó történetét itt olvashatod el!

 

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: