fbpx
Sulyomcsokoládé A Tisza-tó emberei Tisza-tó élmények

Abádszalókon nem mindennapi helyi termékeket találsz

Abádszalók több szempontból is szerencsésnek mondhatja magát. Egyrészről kiváló természeti adottságokkal rendelkezik, másrészt kreatív, szorgalmas emberek lakják. Az I Love Tisza-tó magazinban most bemutatunk négy olyan helyi alkotót, akik inspirálók lehetnek mások számára is, hiszen mertek nagyot álmodni. Kitartó munkájuknak köszönhetően az álmaik valósággá váltak.

A cikk megjelenését Abádszalok városa támogatta!

Egy csepp Tisza-tó sulyomkrémmel töltött bonbon

Szabó István mindig is Tisza-tavi ember volt, itt él és dolgozik Abádszalókon. Egykori munkahelyei is mind a térség turisztikájához, a vendéglátáshoz köthetők. Csodálkozni sem lehet azon, hogy új vállalkozása is szoros összefüggésben van az előző tevékenységekkel.

„Egy csepp Tisza-tó” néven csokoládé manufaktúrát üzemeltet. A termék neve egy, a Tisza-tóban megtalálható vízinövény lelőhelyét, a hely szellemiségét, a táj szeretetét és tiszteletét, valamint a szakmaiságot hordozza magában.

A sulyom elnevezésű növény hosszú munkafolyamat útján válik alapanyaggá, úgynevezett kivonattá, melyet aztán 70%-os kakaótartalommal rendelkező étcsokoládéba tölt bele bonbonként és táblás csokoládéként. Ezek a termékek mind glutén- és laktózmentesek, valamint hozzáadott cukrot és tartósítószert sem tartalmaznak. Az édes finomságok ma már több, mint húszféle ízesítésben kerülnek a térség, vagy a megyeszékhely boltjainak polcaira.

Kedvcsinálónak megosztunk párat: rózsasziromkrémes, görög- és sárgadinnyekrémes, fahéjas-szilvás, otelló és szagos izabella szőlőkrémes, csipkebogyós, birskrémes, faeperkrémes, stb. A tavalyi év óta pedig egy kézműves sörfőzde, a SIMA brewing-nek köszönhetően a „Fekete kincs Pale Ale” sulyomízesítésű világos sörben kóstolhatják meg az ínyencek a Tisza-tó egyedi ízvilágát.

Chilikirályok: a Pokoli Konyha

A különféle növények termesztésére is alkalmas kiváló minőségű termőföldet ismerte fel Varga Csilla és Ladányi András helyi lakosok. Csilla a vendéglátásból, András az építőiparból módosított pályát, és váltak őstermelővé. Egyikük sem bánta meg ezt a döntését, hiszen vállalkozásukat 2014-óta működtetik.

Tevékenységük kezdete szó szerint a véletlenen múlt, hiszen az interneten megrendelt pár szem chili mag helyett, meglepetésükre rengeteg érkezett. Rátermettségüknek köszönhetően nem estek kétségbe, azonnal helyet biztosítottak a kiültetéséhez, gondozásához. Már az első termés bőséges volt, melyből szószt és krémet készítettek. Családtagok, barátok tesztelték és ízlelgették a csípős különlegességeket, melyek aztán számtalan kísérletezésnek és próbálkozásnak köszönhetően mára igen keresett termékké váltak Pokoli Konyha néven.

A név kötelez, érdekességként megtudtuk, hogy a szószok között van például a világ legerősebb Carolina Reaper nevű chili paprikából készült termék is. A kínálatban egyébként 17 fajta chilis, és mára már az igényekhez igazodva 12 fajta nem csípős krém is megtalálható lekvár, szósz, savanyúság, szörp, édes készítmények formájában.

Gyakori látogatói a környező települések piacainak, vásárainak, fesztiváljainak. A hazai új és visszatérő vásárlóknak köszönhetően termékeik kijutottak például Lengyelországba, Romániába, Hollandiába, Törökországba, sőt még Japánba is.

Magában is megeszed a Lekvártanya lekvárjait

Hasonlóan érdekes fordulatot vett Cziczéné Somodi Ilona pályája is, hiszen ő a kereskedelemből vált ki és lett önálló gazda, őstermelő. Lekvártanya néven hamar a köztudatba került, köszönhető ez kiváló és egyedi ízesítésű termékeinek, valamint annak az összefogásnak, amit a helyi kistermelőktől kapott. Szezonális gyümölcsökből és zöldségekből készít dzsemeket. Ezek közül talán a legismertebb és legközkedveltebb a sütőtökből és sárgarépából készült lekvárok.

Ilike kreatív leleményességének köszönhetően a natúr íz mellett, számos új különlegességgel is találkozhatnak a vásárlók, ilyen a mézeskalács, a fehér- vagy étcsokoládés, a téli vitaminlekvár, vagy például a fahéjas-gyömbéres sütőtöklekvár. A vevők igényeihez igazodva egyre több és bátrabb ízkombinációk kerülnek ki a műhelyéből.

A tanyáján, a saját kezűleg termelt gyümölcsökből és zöldségekből készülő dzsemféleségek száma elérte a 25-öt. Tervei és ötletei még tartogatnak számunkra ínycsiklandó meglepetéseket.

Tiszai szemétből készít ajándéktárgyakat Telekes Attila

Telekes Attila szintén helyi lakos. Vállalkozását két éve, február 1-én, a Tisza élővilágának emléknapján indította el. Ez a dátum nagyon meghatározó számára, hiszen szívügyének tartja a környezettudatosságot és az újrahasznosítást. Saját tervezésű és gyártású pólót dobott a piacra RIVER és LAKE névvel. Mindkét mintát a Tisza ihlette, és annak csodálatos látványa. A pólók, azon túl, hogy kiváló alapanyagból készülnek, megvásárlásukkal nemes célt is szolgálnak.

Telekes Attila (jobbra) és Ljasuk Dimitry filmes

Tervezőjük tisztelegve a Tisza előtt, minden eladott darab után támogatja Kárpátalján a Színes tartályok nevű ökológiai mozgalmat, akik a Tisza megtisztításán dolgoznak és fáradoznak. További termékek forgalomba hozatalánál is elsődleges szempont volt számára, hogy újrahasznosított alapanyagból hozzon létre használati, valamint ajándéktárgyakat.

Ilyen terméke a HDPE petpalackos kupakból készített toll. Ezen kívül műhelyében alkot még bögréket, egyéb textíliákat, esztergált tollakat uszadékfából, és újrahasznosított kulcstartókat petpalackból. Ügyfelei közé tartoznak kisebb és nagyobb cégek, helyi vállalkozások. Kiemelten az I Love Tisza-tó webshop és a Dimitry Films.

 

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d