fbpx
Egyéb

A tökéletes konyhakés legfontosabb jellemzői (x)

Nincs jól működő konyha megfelelő kések nélkül. Ezek ugyanis a legfontosabb vágószerszámok, melyek éppúgy részt vesznek a főzés előkészületeiben, mint a kész fogások felszeletelésében és elfogyasztásában. (Hirdetés)

Életünk során sok kés fordul meg a konyhánkban, némelyikkel elégedettek vagyunk, némelyikben csalódunk. Az alábbi 4 tulajdonság azonban remekül körülírja, hogy milyen is egy tökéletes konyhai kés.

Kellően éles penge

Ezen talán nincs is mit cifrázni. Mégis ki szeret olyan késsel dolgozni, amellyel minden egyes mozdulat kínszenvedés, mert a tompa pengével csak nagy küzdelmek árán sikerül bármit is elvágni? 

Az első fontos kritérium tehát az éles penge. A prémium gyártóknak szerencsére nincs mit szégyenkezniük ezen a téren, nézzük csak meg a finnshop.hu Victorinox Swiss Classic késeinek a kínálatát! A svájci márka eleve a kiváló minőségű termékeiről ismert, így a konyhai eszközök terén sem okoznak csalódást a vásárlóknak.

Egy éles pengéjű kés birtokában mindegy, hogy a zöldség kemény vagy puha, hogy a hús csontos vagy inas, semmi sem fog ki rajta. Játszi könnyedséggel hatol át mindenféle alapanyagon, az élét pedig hosszú ideig megtartja, ezért csak ritkán kell újraélezni.

Kényelmes fogású markolat

A precíz vágáshoz elengedhetetlen, hogy stabilan tartsuk a kést, hisz csak így lehet megfelelően irányítani. Ehhez pedig kulcsfontosságú az ergonomikus, komfortos markolat. A nyél, amely szinte belesimul a tenyérbe, ami maximálisan kontrollálhatóvá teszi az eszközt, és ami hosszabb munka után sem nyomja vagy töri fel a tenyerünket.

Mindemellett biztonságos használatot is nyújt, tehát megvédi az ujjainkat attól, hogy véletlenül a penge alá csússzanak, és nedves kézzel is magabiztosan foghatjuk, nem csúszkál össze-vissza a kezünkben. 

 

Könnyű használat

Bár ez szorosan kapcsolódik az előző ponthoz, mégis érdemes egy kicsit bővebben kifejteni. A hosszú idő óta a szakmában dolgozó séfek hihetetlen precizitással irányítják a kést, úgy bánnak vele, mintha csak a karjuk meghosszabbítása lenne. 

Az ilyen szintű profizmus elsajátításához persze hosszú évek szorgalmas gyakorlása szükséges, de egy kezdő hobbiszakács dolgát is megkönnyíti, ha a késsel egyszerű dolgozni, mert éles a pengéje és kézre áll a markolata. 

Egy ilyen vágószerszám felgyorsítja a munkát, valamint hozzájárul ahhoz, hogy a főzés sikerélménnyel záruljon.

 

Egyszerű tisztíthatóság

A konyhában mindennél fontosabb a higiénia, pláne akkor, ha nyers alapanyagokkal dolgozunk. Alapszabály, hogy a munka végeztével mindent eszközt alaposan meg kell tisztítani. A késeknél főleg az illesztés lehet problémás, a keskeny réseket ugyanis nem egyszerű tisztán tartani, ezért elszaporodhatnak bennük a kórokozók.

A prémium vágóeszközöknél a gyártók ügyelnek arra, hogy ne maradjon hézag a markolat és a penge találkozásánál, illetve a késeket úgy készítik el, hogy mosogatógépben is tisztíthatóak legyenek. A gépi mosogatás ugyanis nagyságrendekkel alaposabb és higiénikusabb.

 

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: