fbpx
Tisza-tavi szálláshelyek

Láttad már, milyen mesebeli lombházak épültek Tiszaörvényen?

A tiszaörvényi Kormorán kikötőben épült lombházak lenyűgözőek: több méter magasab állnak a Tisza partján. Most megmutatjuk belülről!

– írta a Veranda magazin

A legújabb csoda három, nemrég született, hagymakupolás, hatméteres lábakon álló, gyönyörű lombház, amelyek szerves egységben
élnek az ártéri erdővel a természetbe komponálva. Ezek a hagyományőrző megjelenésű építmények egyben igazi kuriózumok is, hiszen hagymakupolás, organikus építészeti stílusú lombház az országban, de még a világon sincsen…

Nagyon fontos dolognak tartom, hogy az ember megbízzon a tervezőben és szabadságot adjon számára, hiszen ez egy szakma, tudomány és muvészet az én szememben – állítja Gábor. – Dr. Tóth Péternek nem szokása lombházakat tervezni, de a kedvemért most megtette. Azt kértem, hogy a természetközeliség fontos legyen, hiszen az egész kikötore ez jellemző. Mi mindenben, amit itt létrehozunk, ezt az elvet követjük. „Megbeszéljük a természettel”, és ha azt mondja erre, hogy szabad, akkor csináljuk! Egyébként pedig nem.

Ez a gondolkodásmód, amivel Gábor és munkatársai már több mint egy emberölton át a Tisza-tó kikötojénél munkálkodnak, különös csodát hozott létre: e helyütt valóban az „érintetlen természet” élménye várja a víz és a természet barátait. Szürke gémek, hattyúk, hódok, nyestek élnek itt az emberrel bizalmas szomszédságban.

Minden egyes épület az intimitást megőrző távolságban épült egymástól. A lombházak mindegyike két-két fonek nyújt tökéletes
komfortot. A felvezető lépcsőket kényelmesre és biztonságosra tervezték, bárki megerőltetés nélkül felsétálja azt a hat métert. Fentről elénk tárul a Tisza-tó gyönyörű panorámája, mert a házak és a teraszok arccal a tóra néznek. A természet szépsége, hangjai, illata, határtalan nyugalma olyan erovel járják át és gyógyítják az ember lelkét, amihez csak kevés fogható.

Ma találkoztam a recepción egy úrral, aki a feleségével és a lányával jött hozzánk. Kérdezem, hogy aludtak. Azt mondja, „Uram, olyan jól, mint mindig, ha idejövök. Én becsukom a szememet, kikapcsolok, és ez nekem 2 hét plusz!” Hát mondom, ezért csináljuk az egészet! – mosolyog Gábor.

Aki hajóval, csónakkal érkezik, negyven méterre a lombházaktól kiköthet. Aki autóval, az biztonságos helyen parkolhat, és egy kis golfautóval hozzák a helyszínre csomagjait és bemutatják neki a házat. Nézzünk hát körül mi is!

A teraszon a frissen feltöltött jakuzzi az üvegkorláton át kitáruló látványnyal már meggyőzött, hogy a „paradicsomba” érkeztünk. A hagymakupolás, faszerkezetes házikó nem csak meseszerű látványával hívogató, télen-nyáron kellemes, futhető. Nagyon érdekes, de itt az Alföldön egy kicsit más dimenzió föntebb lenni, ahol már a madarakat is közelről lehet figyelni…

Ugye, milyen szép munkát végzett az ácsmesterünk, Gesztesi László? – mutatja közben büszkén Gábor. A vasmunkákat is kiemelném, amit Kotroczó Ervin készített! Ha valaki töltött már napokat az érintetlen természetben, akkor azért, ha még nem próbálta ezt az élményt, azért érdemes átélni: a vízparton, lombok között, csodaházban pihenni, aludni, ennek nincsen párja a világon… Praktikus, magas minoségű, szép bútorokkal berendezve, ami Gábor feleségének, Hegedüsné Papp Ilona Mártának az érdeme.

A cikk partneri együttműködés részeként jelent meg a Kormorán kikötővel.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: