fbpx
Összes téma

23 évvel ezelőtt történt a tiszai cianidszennyezés

23 évvel ezelőtt szakadt át a nagybányai Aurul bányavállalat ülepítőjének a gátja, amivel az egész Tiszát leszennyezte a nehézfémmel. Ennek évfordulójára emlékezünk a napokban.

2000. január 31-én a román-ausztrál tulajdonú Aurul nevű bányavállalat cianiddal és nehézfémekkel szennyezte a Szamos és a Tisza folyót Romániában. A szennyeződés február 1-12. között vonult le a Tiszán, ökológiai katasztrófát okozva a folyó élővilágában.

A 100-120 ezer m3 cianiddal és nehézfémmel rendkívüli mértékben terhelt szennyvíz a Szamoson keresztül a Tiszába jutva a Magyarországon eddig regisztrált legsúlyosabb vízszennyezést okozta, haltetemek tonnáit hányták hetekig a konténerekbe, elhullott vadak és madarak szívszorító látványa mutatta a pusztítás mértékét.

Az ökológiai katasztrófa pénzben is mérhető károkat okozott, hiszen a Tisza alsó szakaszán 100%-ban, középső és felső szakaszán mintegy 70%-ban károsodott az élővilág, de a valós és eszmei károk ennél sokkal nagyobbak voltak.

A Tisza-tó a KÖTIVIZIG-nek köszönhetően könnyedén leküzdhette a szennyezést: az öblítőcsatornákat lezárták, így felgyorsították a víz folyását és a cianid nem tudott szétterülni a tározóban.

22 évvel az esemény után a Tisza újra él, a kérészek virágzása újra gyönyörködteti az folyó mentén élőket. A természet erősebbnek bizonyult. Az országgyűlés 2000. június 16-án február 1-jét a Tisza Élővilágának Emléknapjává nyilvánította.

 

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d