fbpx
Tisza-tó élmények

Mitől olyan mesebeli a tiszanánai Álompart?

A Tisza-tó legaranyosabb strandja az ÁlomPart, ami már messziről kitűnik a többi közül, hiszen olyan, mintha egy mesevilágba csöppentünk volna. Igazán érdekes a története: az egész partot Tréfás Miklós szobrászművész tervezte, aki a tiszanánai születésű Kovács Eszter világhíres operaénekesnő férje. Ha még nem ismered a sztorit, akkor most megtudhatsz mindent erről a gyönyörű strandról!

Tiszanánának két különlegessége van. Az egyik, hogy itt, egy szerény kis vályogházban született a világhírű Wagner-énekesnő: Kovács Eszter, aki a new-yorki Metropolitan, a milanói Scala, a londoni Covent Garden, a Bayreuthi Fesztivál által fémjelezett operacsillag. A művésznő sokszor két külföldi fellépése között repült haza, hogy mondjon egy imát a kertjükben, a hatalmas egünk alatt.

Kovács Eszter, tiszanánai operaénekesnő és férje, Tréfás Miklós szobrászművész

Kovács Eszter díszpolgára, szerelmese és támogatója Tiszanánának: tisztelettel, műsorral köszönti évek óta az ÁlomParton megpihenő Magyar Tavak Fesztiválja – Tour de Tisza-tó kerékpáros megállóhelyre érkezőket. Neki köszönhető a 2021-ben átadott másik tiszanánai különlegesség: az „ÁlomPart” strand és kikötő, mivel férje: Tréfás Miklós szobrászművész tervezte immáron több mint 20 éve, és a munkálatokat is irányította – honoráriumot el nem fogadva.

A gyönyörű strand története ott kezdődik, hogy Tréfás Miklós felajánlotta: ha szabad döntési joggal valósíthatja meg elképzeléseit, ingyen megtervezi e művészeti munkát azzal a céllal, hogy a turizmus nagyobb lehetőségével a szegényeken is segíthessen.

Szintén több mint 20 éve vállalta – azonos feltételekkel – a köztéri szobrok, emlékművek faragását és Tiszanána „esztétikai ispánságát”, tervek készítését, fáradságos művezetését a helyszíneken. Több esetben a szakértelmet igénylő, manuálisan nehezebb feladatokat is – a minőség és a sürgető idő miatt – saját kezűleg végezte el, így tette ezt a strand megalkotásánál is.

Itt kell megjegyezni, hogy a művész úr, mint minden alkotását, ezt is „Isten dicsőségére ajánlotta”. Az óhajtott esztétikai nevelés egyik hatásos eszköze lett az általa elnevezett „ÁlomPart” strand és kikötő, az ifjúság ízlésének alakítására.

A Művész úr döntésének legfontosabb célja: „segíteni és morális példát mutatni e zavaros korban!”

Alapkoncepciója szerint szerette volna megvalósítani a velencei példát, amit a reneszánsz szobrászművész, építész, a díszítés zseniális mestere: Jacopo Sansovino két épületével is elért (Szt. Márk könyvtár, Torony Galéria). Az általa megalkotott szépség valóságos szívóhatással van a turistákra a Szt. Márk téren. Célja volt, hogy a strand díszítésének szépsége növelje a látogatók számát. Hasonlóan fontos elve volt az ókori görög kánon következetes betartása az egyedi tervezésű épületek, parki elemek, hidak, strandbútorok tervezésénél.

Tréfás Miklós többször hivatkozott arra, hogy a zseniális svájci építésznek (Le Corbusier) Indiáig kellett mennie, hogy elképzeléseit maradéktalanul meg tudja valósítani, neki ugyanezért csak 300 km-t kellett megtennie Budapestről oda és vissza.

A művész úr a mederkotrásból eredő zagyból, a munkagépről személyesen irányította a szigetek formálását, melyekből az élő Tisza partvonalával megegyező sziget-füzért alakított ki, elválasztva ezzel a folyótól a strand és kikötő terét, mely így hatásosabb átöblítést is kapott. Hidak festői sora biztosítja az ÁlomPart romantikus körbejárhatóságát, valamint egy mesébe illő „kézi komp” szakítja meg szándékosan a hidak sorát (20 éve már) a gyerekek legnagyobb örömére, ahol persze a felnőttek is játszótársaikká válhatnak.

Miért olyan szép a tiszanánai Álompart strand?

  • A főkapu rendet sugalló díszítése, a kerítés játékos motívumaival
  • A kempingrecepció toronyórás tetőkombinációjával, fantázia ajtó-ablakaival
  • A Baba-Mama ház derűjével és tisztaságot sugárzó fehér foltjával
  • Az ikerteraszok (Székely és Lengyel terasz) szellős, barátságos hívogatásával
  • A „Fehérló Büfé” egyéni sarokmintáival, a „kontyos”, nád-cserép tetejével, margarétaforma, parkettamintás teraszával
  • A színpad, nézőtér figyelemfelkeltő, „S” vonalú díszlépcsőjével
  • A pénztár és a panoráma, valamint az országban is egyedülálló gátoldali napozóteraszok különös látványával. Napernyős, árnyékvitorlás, beszélgető helyek sorával
  • A térsakk és a strand kugli lehetőségével
  • A hajóállomás színes, figyelemfelkeltő, könnyed derűjével
  • A 8 méter magas kilátó a Tisza-varázsával és a profán és szakrális metszőpontjaival. Mottója: „Kilátó = Szétnézni Isten dicsőségében”. (T.M.)

Végezetül a tervezési koncepció egyik legfontosabb elemeként az átgondolt, kiszámíthatóan megvalósítható, logisztikailag garantált legfőbb tiszanánai értékként: biztosítani a Csendet.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: