fbpx
Tisza-tó élmények

Nemzeti értékké választották a tiszacsegei korhely halászlét

A híres tiszacsegei korhely halászlé mostantól viselheti a kiemelkedő nemzeti érték címet.

Hat új értékkel bővült a Magyar értéktár 2022 év végén, ezek között van a tiszacsegei korhely halászlé. A Hungarikum Bizottság december 13-i ülésén döntés született arról, hogy kiemelkedő nemzeti érték legyen többek közt a Tisza-tó jellegzetes étele, a csegei korhely halászlé, amit a Dehir.hu értesülései szerint többek közt Bodrogi Gyula színművész vagy Fásy Ádám műsorvezető is felvételre ajánlott.

Emellett kiemelkedő nemzeti érték lett a szaloncukor, a Hatvani aranyfácán sűrített paradicsom, a muravidéki vágottzsír, a Hajdú lisztek és őrlemények termékcsalád, a korhely halászlé és a hajdúdorogi Krisztus-katonaság görögkatolikus hagyománya is.

A Tisza-tónak nemcsak ez az egyetlen étele, ami bekerült a nemzeti büszkeségeink sorába: Tiszafüred város kezdeményezésére a tiszai halászlé is a Nemzeti értékek között van.

A csegei korhely halászlé receptje cikkünk megjelenésekor nem volt még elérhető a hungarikum.hu weboldalon, viszont Kövér Gábor, a Tisza-tó ismert séfje megosztotta az I Love Tisza-tó magazin olvasóival a korhely halászlé receptjét, ami az alábbi.

Korhely halászlé

Hozzávalók:

  • 80 dkg pontyfilé
  • 2 ponty fej
  • 2 ponty gerinc
  • 1 nagyobb keszeg
  • 2 fej hagyma
  • 2 paradicsom
  • 6 babérlevél
  • 6-9 szem egészbors
  • 1 ek. fűszerpaprika
  • 2 dl tejföl
  • 2 ek. mustár
  • 4 ek. liszt
  • 1 citrom leve

Elkészítés:

  1. Tegyük fel másfél liter hideg vízben főni a halfejeket, a gerinceket, a keszeget a babérlevéllel, a megpucolt, félbevágott hagymákkal, az egész paradicsomokkal és az egész borssal. Amikor a lé már lobogva forr, adjuk hozzá a pirospaprikát és főzzük az alaplevet 45-50 percig. Ha kész, szűrjük le.
  2. Amíg fő az alaplé, irdaljuk be minél aprólékosabban a pontyfilét: fordítsuk a bőrére, éles késsel vagdossuk be egészen a bőréig. Sózzuk be, majd vágjuk 3-4 centis kis kockákra.
  3. Tegyük vissza a láng fölé a leszűrt alaplevet. Műanyag edényben keverjük ki a tejfölt a mustárral és a pár kanál liszttel. Hőkiegyenlítéssel öntsük a leveshez: ehhez először a forró levesből merjünk a tejfölös habaráshoz, és kavarjuk teljesen simára. Ha a forró levestől felmelegszik a habarás, akkor öntsük át az egészet a levesbe, így nem fog kicsapódni.
  4. Forraljuk össze a levest és tegyük bele a beirdalt pontydarabokat. Sózzuk ízlés szerint, főzzük további 10 percig, majd tálaljuk forrón kenyérrel, erős paprikával és citrommal.

 

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d