Összes téma Tisza-tó élmények Kiskörei Vízlépcső A Tisza-tó emberei

Ezen a szigeten élt távol a civilizációtól Ljasuk Dimitry: a Jóreménység-sziget remek pihenőpont

A Jóreménység-sziget című film idén ősszel debültált a mozikban és hatalmas sikere volt szerte az országban. Bemutajuk, hol élt Dimitry és hol forgatta filmjét távol az emberektől.

2020 márciusában ismerhették meg sokan Ljasuk Dimitry filmes, környezetvédelmi aktivistát, aki gyerekkorát Tiszafüreden, a Tisza és a Tisza-tó mellett töltötte. Akkor egy igen hangulatos videót osztott meg a Facebook oldalán, amin a Tisza-tó és egy kis kunyhó volt látható, távol a világtól. A pandémia ekkor tört rá az emberekre, mindenki otthon maradt és elszeparálta magát a világtól… ekkor jött Dimi, aki üdvözletét küldte a Tisza-tó szigetéről.

Ekkor még ő sem sejtette, hogy az ottlétből egyszer filmet fog készíteni. Az I Love Tisza-tó magazinnak adott korábbi interjújában azt mondta: „Szerencsére voltam olyan helyzetben, hogy a munkámból kifolyólag megengedhettem magamnak egy szigetre való kiköltözést, ám nem a filmkészítés volt a célom. Körülbelül két hete lehettem ott, amikor jött az ihlet, a megvilágosodás ötlete és azonnal belevágtam – volt időm rá. A Jóreménység-sziget története 70%-a megtörtént eseményeken alapul, míg a 30%-a fiktív. Például fiktív az, hogy nem egy szigeten voltam távol a világtól, hanem egy félszigeten, Kisköréhez közel.”

47.4914781,20.525393

Find local businesses, view maps and get driving directions in Google Maps.

Boldogság, ami sokaknak a Tiszát jelenti – és így van ezzel Dimitry is.

Már ottlétekor is néhányan felkeresték a szigetet, azaz a félzsigetet. Hoztak neki ennivalót és beszélgettek vele, de sokáig nem szerette volna elárulni, hol is van pontosan, éppen ezért nevezte szigetnek a helyet.

A félisziget Kisköréhez közel található meg, egészen pontosan az üzemi híd után, Abádszalók felé kell kerékpárral körülbelül 5 percet tekerni, de gyalog sincsen messze. A sziget valójában a hullámtéri duzzasztómű terelőgátja, azaz azt a célt szolgálja, hogy áradáskor a megfelelő helyre terelje a vizet. A helyiek Robbantó-gátnak nevezik. A tó létesítésekor robbantásra is szükség volt, amihez a robbanószert itt, a sziget végében tárolták és őrizték a katonák.

A sziget ma egy közösségi hely, ahol pihenni vagy éppen kertészkedni is lehet, vagy a nyári időban a stégről csobbanni egyet. Aki váltóruhában kertészkedne, vagy átvenni a fürdőruháját, annak öltözőt is létrehoztak.

A stég, ami mindenki kedvence.

A filmből jól ismert béka is itt van a szigeten és állítólag Márti, a nyári lúd is fel-fel bukkan itt néha.

Petőfit idézték az önkéntesek a sziget legutóbbi felújításakor.

Egykor robbanóanyagot tároltak itt, ma paradicsomot termesztenek az önkéntesek és Dimi.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Discover more from I Love Tisza-tó

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading