fbpx
Összes téma Tisza-tó élmények

Lenyűgöző képeken mutatjuk meg, milyen szép a Tisza-tó télen

Fodor László -a Tisza-tó egyik legismertebb hobbi drónvideósa és már tiszteletbeli kollégánk-, a hétvégén a Tisza-tavat vette célba és lenyűgöző képeket készített róla.

Fodor László Tiszaörvénytől kezdődően mutatja be a Tisza-tó decemberi arcát. Érdemes télen is ellátogatni ide, hiszen a gyönyörű látnivalók mellett rengeteg program vár, erről a Látnivalók menüpontokban találsz további lehetőségeket.

A tiszaörvényi szivattyútelep hazánk és Kelet-Európa egyik leghosszabb függőcsatornája, amit Horthy Miklós helyezett üzembe 1940-ben és még a mai napig ugyanazok a Ganz gyártmáynú szivattyúk működnek benne, mint annakidején. A telep látogatható és még a függőcsatornán is lehet sétálni, ehhez a KÖTIVIZIG-nél kell előzetesen bejelentkezni.

 

Az Aranyosi-sziget a tó egyik legkülönlegesebb formájú szigete, amit robbantással hoztak létre. Mivel az itt folyó Tisza túlságosan is éles kanyart vett, ezért a folyásának lassításáért létrehoztak egy átvágást. Egyes hobbi kutatók szerint a környéken lehet elásva Attila hun király is, ám ezt semmi sem bizonyította eddig.

Az Aranyosi-sziget aTiszazőlőshöz van a legközelebb, és a Tisza öleli körbe.

 

A tiszanánai Álompart strandja a környék egyik legkülönlegebbje, aminek a dizájnját Tréfás Miklós szobrászművész tervezte. A művészúr a tiszanánai híres operaénekesnő, Kovács Eszter férje. A strand egy kis öbölben található, ami védve van a Tisza hullámaitól.

 

A Tisza-tó télen is csodás. A felvétel készültekor egy árhullám miatt le voltak zárva a zsilipek, amivel a KÖTIVIZIG megakadályozza, hogy a tározó területén túlságosan megemelkedjen a vízszint.

 

A nádasok télen kevésbé élettel teliek, mint nyáron. A kép jobb alsó sarkában lévő fehér pöttyök hattyúk, akik ilyentájt csapatokban járják elemózsiáért a tavat.

 

Amikor télen leengedik a tározó vizét, akkor egyes sekélyebb részeken a víz szinte teljesen eltűnik. A Fattyúszerkő (fent) és a Bölömbika kilátó (lent) csak akkor lehetne megközelíthető, ha kellőképpen megfagyna a körülötte lévő sár.

A Telekháti-sziget legdélebbi csücskében található egy mesterséges kis sziget, ami csak vízről közelíthető meg és jelenleg szórakozóhelyként üzemel.

 

A Tisza-tó szövevényesnek tűnő nádasai csak a vízszintről tűnnek bonyolultnak. Madártávlatból egyszerűen követhető az út.

Videó is készített a Fattyúszerkő kilátóról:

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d