fbpx
Tisza-tó élmények Hortobágy

Lenyűgöző képeken a szürke marhák téli behajtása a Hortobágyon

Szálláshelyükre érkeztek a hortobágyi pusztán legelő szürkemarhák, amikről lenyűgöző fotókat készített Derencsényi István.

2022. november utolsó napjaiban a téli szálláshelyükre érkeztek a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. magyar szürke szarvasmarha gulyái, közölte a társaság lapunkkal.

Fotó: Derencsényi István

A Behajtási Ünnepséget követően az enyhe ősz és a csapadékos időjárás még kedvezőnek bizonyult az állatok számára a pusztán való legeltetéshez, azonban a hideg idő beálltával a pusztai legelőkön már nincs kellő mennyiségű táplálék, így a pásztorok jószágaikat a téli
szálláshelyükre, a hodályokba hajtották és teszik ezt még ma is.

Fotó: Derencsényi István

A behajtás során a pusztán legelő állatoknak és pásztoraiknak sokszor igen hosszú utat kell megtenniük a “haza felé” vezető úton és egy-egy alkalommal a pusztát átszelő mesterséges akadályokat is ”le kell győzniük”.

Fotó: Derencsényi István

Ebben az évben 955 egyed magyar szürke szarvasmarha, 269 egyed házi bivaly, 983 egyed hortobágyi racka juh és 459 egyed magyar merinó juh foglalta el téli szálláshelyét a hodályokban, míg a Mátai Ménes mintegy 250 lovával is a télre készül az istállókban.

Fotó: Derencsényi István

A behajtást követően az állatok mindennapos táplálékkal és ivóvízzel való ellátására kerül sor, illetve hamarosan kezdődik az ellési időszak, a kis borjak, bárányok és csikók születése, amely igen nagy szakértelmet kíván a pásztorok részéről.

Fotó: Derencsényi István

A téli ellési időszakban a Hortobágyi Nonprofit Kft. állat állományában 55 csikó, 700 szürke marha borjú, 850 bárány születésére számítanak. Az újszülött állatokat 2023. február 25-26 között a Nyitott Istállók hétvégéjén a Hortobágyon mindenki megtekintheti.

Fotó: Derencsényi István
Fotó: Derencsényi István

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d