fbpx
Promó

Pneumatika rendszerek (x)

Pneumatika ismertető. (Szponzorált tartalom, hirdetés)

A pneumatika más néven légtechnika sűrített levegő alkalmazásával történő mozgatást jelent. A sűrített levegő sűrített légköri levegőt jelent, melynek növelt nyomása energiát tárol, így munkavégzésre ideális. A levegő sűrítése közben hő keletkezik, tágulásakor a levegő lehűl.

A pneumatikában a normál nyomáson lévő levegőt sűrítik össze kompresszor segítségével. Az ipari pneumatikus rendszerekben általában 6-10 baros levegőt használnak- A pneumatikus rendszerek biztonságos és hatékony működésének egyik alapfeltétele a felhasznált levegő minősége. A rendkívül tiszta gyártási folyamatokat igénylő termékek, mint élelmiszerek vagy gyógyszerek előállítása esetén is fontos a levegő tisztasága, csíramentessége, hiszen az a gyártás, csomagolás során szennyezheti a végterméket.

A pneumatikus rendszerek az alábbi szisztéma szerint működnek:

  1. Kompresszor segítségével sűrített levegőt kell elő állítani. A Kompresszor lehet dugattyús vagy csavarkompresszor.
  2. A már nyomás alatt lévőlevegőt a rendszerbe jutás előtt érdemes kezelni, mely a nedvesség tartalmának csökkentését, illetve szűrését jelenti. Orvosi, vagy speciális tisztaságot igénylő ipari területeken ez kulcsfontosságú. A levegő minőségi paramétereit érdemes mérni, így a részecsketartalmat, a nedvességtartalmat, sőt az olajtartalmat is.
  3. A pneumatikus rendszerben a levegő csőhálózaton keresztül jut el a felhasználóhoz. A pneumatikus munkahengerek sebesség szabályozását fojtó visszacsapó vagy fojtó-hangtompító szelepek alkalmazásával lehet megtenni. A munkahenger szabályozásához mindig a hengerből távozó levegő mennyiségét szabályozzák, nem a rendszerbe beérkező nyomást.
  4. Amikor a sűrített levegő energiát fejt ki a munkahengerek megfelelő kamráiban, ezáltal a dugattyúkat a megfelelő irányba mozdítja. Mivel a gázok fizikai jellemzője, hogy maximálisan kitöltik a rendelkezésükre álló teret, így a nyomás a pneumatikus rendszerekben állandó.

    Pneumatik rendszerekben fontos szerepet kapnak a különböző kialakítású csatlakozók is. Ezek lehetnek fém vagy műanyag csatlakozók egyaránt.

 

 

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: