fbpx
Promó

6+1 dolog, amiért érdemes esővízgyűjtőt használni minden háztartásban (x)

Az elmúlt nyári hónapok bizony megmutatták, milyen is az, amikor minimális eső hullik. Hiszen még a ház körüli növényekről, virágokról, veteményesekről is kihívás volt gondoskodni. Így most még inkább megtapasztalhattuk, miért is annyira lényeges a lehulló csapadékot összegyűjteni. Ez ugyanis amellett, hogy hozzájárul a vízfogyasztás és pazarlás csökkentéséhez, a növényeink is boldogak lesznek tőle. Lássuk, milyen előnyei vannak az esővízgyűjtők használatának! (Szponzorált tartalom)

1. Közel semleges az esővíz PH értéke

A csapvízzel szemben hatalmas előnye az esővíznek az, hogy közel semleges a pH-ja, ráadásul mentes a fertőtlenítési melléktermékektől, sóktól, ásványi anyagoktól és egyéb természetes és mesterséges szennyeződésektől is. Ezáltal pedig az iváson és a főzésen kívül gyakorlatilag a legtöbb dologra alkalmassá válik, amelyhez egyébként csapvizet használnánk.

2. Kitűnő a növények vízellátásához

Kerti és szobanövények ápolásához egyaránt tökéletes az esővíz, sőt, különösen hálásak lesznek érte. Az összegyűjtött esővíz használatával ugyanis eltávolítható a só felhalmozódása a növényekről és a talajról, ráadásul klór-és szennyeződés mentes. Sőt, bizonyos növények különösen preferálják a csapadékvizet, még a virágaik színe is megváltozik, ha ezzel öntözöd őket.

3. Lemoshatod vele a kocsidat, de egyéb tisztítási munkákhoz is használhatod

Cseréld le a csapvíz használatát esővízre, tisztítsd foltmentesre a kocsidat vagy mosd le az autóbehajtódat, a járdákat, de csíkmentes ablakokat is varázsolhatsz általa. A semleges pH-nak hála ugyanis tökéletes a fentebb említett feladatok elvégzéséhez.

4. Feltöltheted vele a kis tavadat

Ha van egy kis kerti tavad, azt is bátran feltöltheted vele, a benne élő növények és állatok különösen hálásak lesznek a gondoskodásért. Sőt, sokan még a medencéjüket is esővízzel töltik meg, a megfelelő anyagokkal kezelve ugyanis semmilyen kárt nem okoz a rendszerben.

5. Csökkenti az áradás és az erózió előfordulását és alacsonyabb lesz a talajvíz iránti kereslet

Egy esővízgyűjtő tartály beüzemelése több szempontból is segítheti a környezetet. Egyrészt csökkentheti az eróziót, hisz a tetőről nem elfut a víz, hanem te határozhatod meg, hogy hol akarod felhasználni, ráadásul a csapadékvíz összegyűjtése egyes területeken az árvizeket is ritkábbá teheti. Sőt, a drága és sok esetben veszélyes kutak ásása is helyettesíthető általa, hiszen akár sok köbméternyi csapadék is összegyűjthető, így nem kútvízzel kell öntöznöd. Ezzel pedig nem csak a bolygónk, de mi magunk is jól járunk.

6. Pénztárcakímélő

Az esővíz összegyűjtése nagy mértékben hozzájárul a vízszámla csökkentéséhez. Hiszen amikor hetekig nem esik az eső, bizony nincs más választás, csapvízzel kell öntözni a növényeket, lemosni a kocsit vagy éppen feltölteni a kerti tavat. Ám ha ott van kéznél a korábban összegyűjtött csapadék, akkor ennek a költsége megspórolható. Ráadásul ez a megoldás csökkentheti a települési forrásoktól való függést is, amely kivételes helyzetekben igen hasznos lehet.

+1. Számos különböző típusú esővízgyűjtő létezik

Mivel számos különböző típusú esővízgyűjtő létezik, mindenki megtalálhatja közöttük azt, amely számára a leginkább megfelelő. Így bizonyos verziók bátran felállíthatók a kertekben, de a kisebbek akár a lakások erkélyén is eredményesen használhatók. Létezik például olyan 300 literes kerek esővízgyűjtő 3/4-es csappal ellátva, amelynek üzembe helyezése nagyon egyszerű és igen praktikus is. Létezik természetesen ennél kisebb típus is, ám az egységesen elmondható mindegyikről, hogy a telepített szűrőnek köszönhetően, lehetetlenné válik a vízbe a szennyeződések bejutása, így soha nem kell aggódni amiatt, hogy koszos vagy zavaros lesz a víz benne. Ráadásul igen stabilak ezek a szerkezetek, így egyáltalán nem balesetveszélyesek. Továbbá fontos tudni azt is, hogy számtalan különböző kiegészítő is vásárolható hozzájuk, így például levél szűrők és bekötő elemek is segítik a használatukat.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d